Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Neuropathia diabetica - az ADA (Amerikai Diabetes Társaság) szakmai állásfoglalása (2017. jan.)
  2017.01.31.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az ADA (Amerikai Diabetes Társaság) a Diabetes Care 2017. évi januári számában tette közzé azt a szakmai állásfoglalást, amely a diabetes mellitus idegrendszeri szövődményeivel kapcsolatos, döntően klinikai jellegzetességeket és tennivalókat tekinti át. A közleményt nemzetközi szerzőcsoport jegyzi, valamennyien a neuropathia diabetica kiváló szakértői. A 18 oldal terjedelmű közlemény több hasznos táblázatot tartalmaz, a dolgozat végén található 224 irodalmi hivatkozás további forrásként jól hasznosítható.

  Az állásfoglalás kitér a neuropathiás szövődmények megelőzési lehetőségeire, tárgyalja a klasszifikációt, a diagnózis módszereit, az elkülönítő kórismézés szempontjait. Külön részben tekintik át a fájdalmas polyneuropathia terápiás lehetőségeit, felsorolva azokat a gyógyszereket, amelyekkel kapcsolatban kellő klinikai bizonyítékok állnak rendelkezésre. A klinikai ajánlás nem teljesen azonos azzal a gyakorlattal, ami hazánkban használatos. Az állásfoglalás a pregabalin, a gabapentin, a duloxetin, a venlafaxin, a triciklikus antidperesszánsok és az opiod-származékok jelentőségével foglalkozik. A közleményben külön rész foglalkozik az autonom neuropathia kérdéskörével, kitérve a cardiovascularis, a gastrointestinalis, az urogenitalis rendszer területén jelentkező neuropathia klinikumára, áttekintve a terápiás lehetőségeket is. Egy adott fejezet legfontosabb ajánlásai külön táblázatban kiemelve szerepelnek (elősegítve a gyors tájékozódást), minden esetben megadva az ajánlás erősségét. Az áttekintést egy rövid fejezet zárja, amelyben a szerzők rámutatnak azokra a nehézségekre, amelyekkel a klinikus kutatók gyakran szembesülnek a terápiás befolyásolhatóság és a megelőzés érdekében tervezett nagy, randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatok kapcsán.

  A közlemény szabadon letölthető. A kapcsolódó dokumentumoknál letölthető a pdf formátum.

   

  Pop-Busui R, Boulton AJ, Feldman EL, Bril V, Freeman R, Malik RA, Sosenko JM, Ziegler D. Diabetic Neuropathy: A Position Statement by the American Diabetes Association. Diabetes Care 2017 Jan; 40(1): 136-154.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza