Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Tudományos újdonságok - DCCT-EDIC kohorsz utánkövetésének fontos adatai
  2016.10.26.MDT Web-szerkesztőség, Prof Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok
  A Diabetes Care 2016. augusztusi száma kiemelt közleményben a DCCT-EDIC kohorsz utánkövetésének fontos adatáról tudósít. A szerzőcsoport a halálozás alakulását vizsgálta a DCCT zárását követő átlag 27 évre terjedő obszervációs periódus alatt.

  A DCCT (1983-1993) az intenzív versus konzervatív inzulinterápia eredményességét (jobb versus rosszabb anyagcserehelyzet szövődményekre gyakorolt hatását) hasonlította össze 1-es típusú cukorbetegek (n=1441) körében. A medián 6,5 éves követés során az intenzív ágon az átlagos HbA1c-érték 7,0%, a konzervatív ágon 9,0% volt. A vizsgálat randomizált periódusa 1993-ban zárult, a betegeket azonban az EDIC obszervációs periódusban követték és követik még napjainkban is. Időről-időre adatok jelennek meg arról, hogy a szövődmények hogyan alakulnak az utánkövetés során. A DCCT-EDIC eredményeiből ismerhettük meg a metabolikus memória fogalmát is. A jelenlegi közleményben a halálozási adatokat vetették egybe az USA lakosságában megfigyelt adatokkal, az összehasonlítás során a standardizált mortalitási rátát (SMR) használták. Az utánkövetés során a betegek 97,5%-ának vitalis statusa ismert volt.  

  Az egész kohorszt tekintve az össz-mortalitás statisztikailag nem különbözött az átlaglakosság mortalitási adataitól (SMR = 1,09; 95% CI 0,92-1,30). A DCCT intenzív ágán szereplő betegek SMR értéke tendenciaszerűen alacsonyabb volt, mint az USA lakosságé (SMR= 0,88; 95% CI: 0,67-1,16). Az eredetileg a konvencionális ágon szereplő betegek halálozása viszont szignifikánsan nagyobb volt (SMR = 1,31; 95% CI: 1,05-1,65). Az SMR érték a növekvő HbA1c-értékkel együtt nőtt, s 9,0% felett az érték meghaladta az átlaglakosságban megfigyelt értéket (nők esetében a növekedés nagyobb mértékű volt, mint férfiak körében).  

  A DCCT-EDIC adatai szerint az 1-es típusú diabetesben szenvedő betegek össz-mortalitása nem rosszabb, mint az átlaglakosságé. Ez az adat rácáfol arra a történelmi adatra, amely szerint az 1-es típusú cukorbetegek életkilátásai rosszabbak, mint az egészséges anyagcseréjű egyéneké, ill. az átlagpopulációé. Az anyagcsere-kontrollnak azonban nagy jelentősége van, mert rosszabb anyagcserehelyzet (konvencionális kezelés, magasabb HbA1c-érték) esetén a mortalitás meghaladja az átlag lakosságban megfigyelt gyakoriságot. Feltehetően a metabolikus memóriának tudható be az, hogy az intenzív terápiás ág betegeinek életkilátásai nem voltak rosszabbak (sőt tendeciaszerűen jobbnak bizonyultak), mint az átlaglakosságé.    

  Diabetes Control and Complications Trial (DCCT)/Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications (EDIC) Study Research Group: Mortality in type 1 diabetes in the DCCT/EDIC versus the general population. Diabetes Care 2016; 39(8): 1378-1383. A közlemény szabadon elérhető.
  http://care.diabetesjournals.org/content/diacare/39/8/1378.1.full.pdf                                                    

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében

  Prof. Dr. Jermendy György

Vissza