Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Összefoglaló az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) 68. Tudományos Kongresszusáról
  2008.07.13.MDTHírkategória: Általános
  2008. június 6-10. között San Franciscóban tartotta az Amerikai Diabetes Társaság tudományos kongresszusát. A kongresszuson több hazai szakember képviselte országunkat. Köztük volt az MDT Főtitkára, Web-szerkesztőségünk tagja, Dr. Hidvégi Tibor is, aki egy összefoglalót készített, melyen keresztül megismerhetjük a rendezvény hangulatát, az elhangzott szakmai előadásokat, újdonságokat.

  Az idei kongresszus talán legérdekesebb témái a diabetes kezelésének legújabb lehetőségei, az immár nem „újdonságnak” számító incretin alapú kezelés módozatai és a nagy tanulmányok eredményeinek ismertetései voltak.

  A jövő terápiás lehetőségei között fontos megemlíteni a nátrium glukóz transporter 2 (SGLT-2) inhibitor alapú kezelést, melynek hatására a vércukorszint csökken, mert a glukóz rearbsorptio a vesében gátolt lesz és a glukóz a vizelettel kiürül. A készítmény kipróbálása fázis III. vizsgálatok szintjén tart.

  A kongresszus egyik fontos tudományos eseménye volt az 1941 óta évente megtartott Banting emlékelőadás, mely a kiemelkedő tudományos tevékenység elismerése. Ez évben Ralph DeFronzo professzor előadását hallhattuk. Előadása végén DeFronzo professzor a 2-es típusú diabetes kezelésére vonatkozó javaslatában hangsúlyozta: fontos, hogy a korszerű terápia a béta sejt funkció romlásának prevenciójára irányuljon. A cél érdekében az életmódi kezelés mellett a korai kombinációs terápia javasolt, ennek elemei a metformin, az inzulin „senzitizer-glitazon” és az incretin hatáson alapuló exenatide lesz. A glikált haemoglobin a diabetes korai kezelési periódusában 6% legyen!

  A kongresszuson ismertették számos nagy klinikai vizsgálat eredményeit is ismertették. Az ADVANCE vizsgálatról honlapunk olvasói értesülhettek. Az ACCORD eredményeit – gyakorlati vonatkozásaik miatt – fontos megismernünk.

  Az összefoglaló teljes szövegét a Kapcsolódó dokumentumban - bejelentkezést követően (!) - olvashatja el.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények