Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Beszámoló a győri Regionális Gyermek Inzulinpumpa Továbbképzésről
  2008.03.24.Nyugat-magyarországi Gyermek Inzulinpumpa CentrumHírkategória: Általános
  Jelenleg az 1. típusú diabetes kezelésében legmodernebbnek számító és egyben a legfiziológiásabb inzulin beadási mód az inzulinpumpa. Megfelelő beteg kiválasztással, gondos és rendszeres beteg edukációval e kezelési mód mellett a diabeteses pácienseknek jobb szénhidrát anyagcserét, jobb élet minőséget, remélhetőleg hosszú távon szövődménymentes életet tudunk biztosítani.

  A pumpakezelés különösen a gyermek és serdülőkorban népszerű, de már csecsemőkorú diabeteses betegeink is vannak. Az USA-ban a gyermekkorú 1.típusú diabetesesek közel 50% -a a pumpa kezelést választja. Szlovéniában a gyermekdiabetesesek 65%-át inzulin pumpával kezelik. Hazánkban is egyre több a pumpával kezelt diabeteses beteg. Amíg 2004. márciusában, az országban csak 200 pumpás beteget tartottunk nyilván akikből 90 volt a gyermekkorú, 2008 márciusában az össz betegszám már az 1500-t közelíti akikből 700 a gyermekdiabeteses. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a gyermekdiabetesesek közel harmada már pumpakezelésben részesül.

  Bár a pumpás betegek ellátása regionális pumpa centrumokban történik, az emelkedő betegszámból adódóan egyre többször fordul elő, hogy általános gyermekgyógyászati problémák kapcsán a gyermekdiabeteses pumpás betegek pumpa centrummal nem rendelkező, lakóhelyükhöz közelebbi, általános profilú gyermekosztályokra kerülnek. Ahol eddig ezzel a kezelési móddal korábban nem találkoztak, az inzulin- pumpa használattal, tapasztalattal nem rendelkeztek. Ezt a tendenciát látva, a győri gyermek inzulinpumpa centrumhoz tartozó gyermekosztályok dolgozói részére szerveztünk egy napos továbbképzést azzal a céllal, hogy ne „éles” helyzetben találkozzanak először pumpás diabeteses beteggel.

  A részletes beszámolót - szakemberként történő bejelentkezést követően - a Kapcsolódó dokumentumban olvashatja el.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.