Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • EURODIA (Alliance for European Diabetes Research) megbeszélés - Brüsszel, 2016. július 13.
  2016.09.08.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Általános
  Az EURODIA adminisztratív szervezetként az európai diabetes-kutatásokkal kapcsolatos teendőket fogja össze, képviselve a kutatás érdekeit a hatóságok, a média, a társadalmi szervek, s - talán legfontosabb tényezőként - az EU képviselői előtt. Nyilvánvalóan nem véletlen volt a helyszín megválasztása. Az egyetemi épület könyvtárában tartott baráti hangulatú megbeszélésen mintegy 50 fő vett részt, orvosok, cukorbetegek, a sajtó képviselői voltak jelen, de meghívást kaptak az EU képviselői és hivatalvezetői is, akik közül végül a kutatással foglalkozó hivatalok néhány vezetője volt jelen. Jómagam a Magyar Diabetes Társaság képviseletében vettem részt a megbeszélésen, közép-kelet-Európából egyetlen orvosként (Szerbiát egy cukorbeteg képviselte). 

  A programot Chantal Mathieu professzorasszony (Leuven, Belgium) koordinálta. Szakmai jellegű előadás mindössze kettő hangzott el. Az 1-es típusú diabetes megelőzésével kapcsolatos kutatások eddigi eredményeit a professzorasszony foglalta össze, a 2-es típusú diabetes megelőzési lehetőségeit Bailey professzor (Birmingham, UK) tekintette át. Néhány előadás betegoldalról világította meg a diabetes problémakörét, s több előadás annak adott hangot, hogy a diabetes-kutatást sokkal nagyobb erőkkel kellene támogatni Európában. Több ábrán szerepelt, hogy az onkológiai jellegű kutatásokhoz viszonyítva a diabetes kétségkívül kicsit háttérbe szorul. Az EU-t képviselő résztvevők ugyanakkor számadatokkal támasztották alá, hogy a diabetest az EU-n belül azért mégis csak elég jelentős összegekkel támogatják. EU-s támogatási pénzek hazánkba is érkeznek, az egészségügy szereplői az NKFI (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) pályázati rendszerén belül találhatnak olyan kiírásokat, amelyeket végül áttételesen az EU támogat.  

  Jermendy György dr.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények