Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • IDF kritériumok metabolikus szindrómára gyermekekben és serdülőkben
  2007.10.10.International Diabetes Federation - IDFHírkategória: Általános
  Egy, az International Diabetes Federation által publikált cikk a metabolikus szindróma egyre gyakoribb előfordulására hívja fel a figyelmet már a gyermekek körében is. Az IDF kiadott egy definíciót a metabolikus szindróma diagnózisának megkönnyítésére gyermekekben.

  A definíciót korcsoportok szerint hozták létre, úgymint 6 – 10 éves, 10 – 16 éves és 16 vagy afeletti korcsoportok. Az IDF ajánlása szerint nem lehet 10 éves kor alatt metabolikus szindrómát diagnosztizálni, bár a testsúlycsökkentés kifejezetten javasolható 10 év alatti abdominálisan elhízott gyermeknek.

  10 éves kor felett fel lehet állítani a metabolikus szindróma diagnózisát abban az esetben, ha a gyermek abdominálisan obes és legalább két vagy több más klinikai laborértéke emelkedett. (emelkedett triglicerid, alacsony HDL koleszterinszint, magas vérnyomás, emelkedett plazma glukóz értékek).

  Az IDF cikkének magyar nyelvű összefoglalóját a Kapcsolódó dokumentumokra kattintva olvashatja, illetve az eredeti angol nyelvű cikket a Kapcsolódó linkre kattintva érheti el.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.