Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Diabetológia a 'Százholdas' Pagonyban
  2016.09.02.Dr. Rosta LászlóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről
  Bár a cím kissé megtévesztő nem Micimackó lakóhelyéről, hanem az 55 hektáros területen elterülő (valóban közel 100 katasztrális hold) nyíregyházi Hotel Pagony-ról van szó, ahol ma 15 órakor dr. Oláh Ilona és dr. Gaál Zsolt köszöntőjét követően teltházas előadóterem mellett elkezdődött az MDT Háziorvosi Munkacsoport regionális továbbképző rendezvénye.

  Az első szekcióban dr. Oláh Ilonától áttekintést kaptunk az MDT Háziorvosi Munkacsoportjának múltjáról és jelenéről, az országszerte megalakuló Diabétesz Önképző Körök (DÖK) munkájáról és a 2012-ben indított Diabétesz Kontroll Program tevékenységéről. A továbbiakban a diabetológiai kezelés során előforduló orvosi „hibákról" és azok elkerülésének és megelőzésének lehetőségeiről volt szó. dr. Gaál Zsolt főorvos úr szembesítette a hallgatóságot, hogy a felmérések szerint ezek hátterében 80 %-ban emberi tényezők és a rendszerszintű hibák csak 20 %-ban tehetők felelőssé. A következő előadásban dr. Hidvégi Tibor főorvos úr azonban rögtön magyarázattal is szolgált, hiszen drámai adatokat ismerhettünk meg az orvos- és az egészségügyi szakdolgozói társadalmat érintő morbiditási és mortalitási statisztikákat és a Burnout szindróma gyakoriságát illetően. Megtudhattuk, hogy egy amerikai felmérés szerint az orvos társadalmi elismertsége és anyagi megbecsülése negatív korrelációt mutat a kiégéssel, ugyanakkor számos hasznos tanácsot is kaptunk a Burnout megelőzésére.

  Rövid szünetet követően először a diabetológiában az utóbbi időben kifejezetten előtérbe került prediabéteszről hallhattunk dr. Gerő László professzor úrtól egy kitűnő összefoglalót, érintve a már ekkor megfigyelhető mikro- és makrovaszkuláris szövődményeket, a fokozott kardivaszkuláris rizikót a megelőzést és a szűrést, illetve az új terápiás lehetőségeket. A továbbiakban Barkai László professzor úr adott áttekintést a gyermekkori diabétesz aktualitásairól. Sajnos mind az incidencia, mind a prevalencia tekintetében ezen betegcsoportban növekedés figyelhető meg. A szövődmények tekintetében a szubklinikai formák gyakoriak mind T1DM, mind T2DM esetében, ezért kell fokozott figyelmet fordítani a szűrésre és a rendszeres ellenőrzésre.

  A két utolsó, dr. Várkonyi Tamás és dr. Lengyel Csaba tanár urak által prezentált előadás - talán a vacsorát előkészítendő – szemléletes gastronomia vonatkozású párhuzamokkal tette szemléletesebbé a vese 2-es típusú diebétesz kialakulásában betöltött szerepét és azt, hogy hogyan váljunk „farmakológiai gourmand"-ná. Összefoglalót kaptunk az SGLT2 gátlókkal kapcsolatos legújabb vizsgálati eredményekről és a hypoglycaemia elkerülésének fontosságáról, megelőzésének lehetőségeiről.

  Összefoglalva számos érdekes témát érintő tudományos délutánon van mögöttünk, de holnap reggel hasonlóan érdekfeszítő témakörökkel folytatódik a rendezvény.

Vissza