Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Diabetológia a 'Százholdas' Pagonyban
  2016.09.02.Dr. Rosta LászlóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről
  Bár a cím kissé megtévesztő nem Micimackó lakóhelyéről, hanem az 55 hektáros területen elterülő (valóban közel 100 katasztrális hold) nyíregyházi Hotel Pagony-ról van szó, ahol ma 15 órakor dr. Oláh Ilona és dr. Gaál Zsolt köszöntőjét követően teltházas előadóterem mellett elkezdődött az MDT Háziorvosi Munkacsoport regionális továbbképző rendezvénye.

  Az első szekcióban dr. Oláh Ilonától áttekintést kaptunk az MDT Háziorvosi Munkacsoportjának múltjáról és jelenéről, az országszerte megalakuló Diabétesz Önképző Körök (DÖK) munkájáról és a 2012-ben indított Diabétesz Kontroll Program tevékenységéről. A továbbiakban a diabetológiai kezelés során előforduló orvosi „hibákról" és azok elkerülésének és megelőzésének lehetőségeiről volt szó. dr. Gaál Zsolt főorvos úr szembesítette a hallgatóságot, hogy a felmérések szerint ezek hátterében 80 %-ban emberi tényezők és a rendszerszintű hibák csak 20 %-ban tehetők felelőssé. A következő előadásban dr. Hidvégi Tibor főorvos úr azonban rögtön magyarázattal is szolgált, hiszen drámai adatokat ismerhettünk meg az orvos- és az egészségügyi szakdolgozói társadalmat érintő morbiditási és mortalitási statisztikákat és a Burnout szindróma gyakoriságát illetően. Megtudhattuk, hogy egy amerikai felmérés szerint az orvos társadalmi elismertsége és anyagi megbecsülése negatív korrelációt mutat a kiégéssel, ugyanakkor számos hasznos tanácsot is kaptunk a Burnout megelőzésére.

  Rövid szünetet követően először a diabetológiában az utóbbi időben kifejezetten előtérbe került prediabéteszről hallhattunk dr. Gerő László professzor úrtól egy kitűnő összefoglalót, érintve a már ekkor megfigyelhető mikro- és makrovaszkuláris szövődményeket, a fokozott kardivaszkuláris rizikót a megelőzést és a szűrést, illetve az új terápiás lehetőségeket. A továbbiakban Barkai László professzor úr adott áttekintést a gyermekkori diabétesz aktualitásairól. Sajnos mind az incidencia, mind a prevalencia tekintetében ezen betegcsoportban növekedés figyelhető meg. A szövődmények tekintetében a szubklinikai formák gyakoriak mind T1DM, mind T2DM esetében, ezért kell fokozott figyelmet fordítani a szűrésre és a rendszeres ellenőrzésre.

  A két utolsó, dr. Várkonyi Tamás és dr. Lengyel Csaba tanár urak által prezentált előadás - talán a vacsorát előkészítendő – szemléletes gastronomia vonatkozású párhuzamokkal tette szemléletesebbé a vese 2-es típusú diebétesz kialakulásában betöltött szerepét és azt, hogy hogyan váljunk „farmakológiai gourmand"-ná. Összefoglalót kaptunk az SGLT2 gátlókkal kapcsolatos legújabb vizsgálati eredményekről és a hypoglycaemia elkerülésének fontosságáról, megelőzésének lehetőségeiről.

  Összefoglalva számos érdekes témát érintő tudományos délutánon van mögöttünk, de holnap reggel hasonlóan érdekfeszítő témakörökkel folytatódik a rendezvény.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.