Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Felhívás a cukorbetegek lábának megmentéséért
  2016.06.06.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Általános
  A diabeteses láb ellátásában érintett szakmák közös felhívása a Magyar Sebészeti Társaság kongresszusán.

  A cukorbetegség egyik rettegett szövődménye az alsó végtagok károsodása, elvesztése! A cukorbetegség lábszövődményei nagyrészt munkaképes korúakat tesznek hosszabb-rövidebb időre, vagy akár véglegesen rokkanttá, s jelentős anyagi terhet rónak az egészségügyre.

  Ma Magyarországon cukorbetegség miatt naponta 7 végtagot amputálnak. A cukorbetegek között az amputáció esélye sokszoros, holott megfelelő szűréssel, kezeléssel sok csonkítás elkerülhető! Az Egyesült Államokban tervszerű ellátás bevezetésével az amputációk arányát tíz év alatt a felére csökkentették.

  A Felhívást jegyző szakterületek összefogásának, szaktudásuk egyeztetésének eredményeképpen csökkenthető lenne a csonkítások aránya, ám ehhez szakmapolitikai támogatásra is szükség van!

  Véleményünk szerint minden nagyobb egészségügyi intézményben, amelyben cukorbeteg ellátás és sebészet működik, szükséges diabéteszes láb ambulancia létrehozása, ahol megfelelő tudással és felhatalmazással rendelkező személyzet áll a betegek rendelkezésére. Tekintettel arra, hogy a diabéteszes láb ellátása komplex feladat, s csak részben orvosi kompetencia, ezekben a kezelő centrumokban orvosi felügyelet mellett olyan szakembereknek, úgynevezett podiátereknek kell dolgozni, akik járatosak a sebek kezelésében, a lábápoláshoz szükséges felszerelések rendelkezésükre állnak, azok használatához értenek, meg tudják ítélni a segédeszközök szükségességét, és ellenőrizni tudják azok minőségét. Az itt dolgozó orvosoknak felhatalmazást kell adni a szükséges orvosi beavatkozásokhoz, a gyógyszerek, kötszerek és segédeszközök, speciális megelőző és kezelő lábbelik felírásához is.

  A diabéteszes láb szakrendeléseket újonnan kialakított szakmai kód alatt, az állami ellátás keretén belül finanszírozottan kell kialakítani, s célszerűnek látjuk speciális licence vizsgához kötni a diabéteszes láb orvosi ellátását. Ennek megvalósítása azonban csak a szakmapolitika támogatásával lehetséges.

  A Felhívást jegyző szakmai szervezetek vállalják a szükséges képzések és továbbképzések megszervezését és lebonyolítását, a szükséges oktatási anyagok elkészítését.

  2016. június 03.

  Magyar Diabetes Társaság, Magyar Sebész Társaság, Magyar Sebkezelő Társaság, Diabeteszláb Szövetség, Magyar Podiátriai Társaság

  A felhívást az alábbi linken tudja megnyitni:

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza