Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Felhívás a cukorbetegek lábának megmentéséért
  2016.06.06.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Általános
  A diabeteses láb ellátásában érintett szakmák közös felhívása a Magyar Sebészeti Társaság kongresszusán.

  A cukorbetegség egyik rettegett szövődménye az alsó végtagok károsodása, elvesztése! A cukorbetegség lábszövődményei nagyrészt munkaképes korúakat tesznek hosszabb-rövidebb időre, vagy akár véglegesen rokkanttá, s jelentős anyagi terhet rónak az egészségügyre.

  Ma Magyarországon cukorbetegség miatt naponta 7 végtagot amputálnak. A cukorbetegek között az amputáció esélye sokszoros, holott megfelelő szűréssel, kezeléssel sok csonkítás elkerülhető! Az Egyesült Államokban tervszerű ellátás bevezetésével az amputációk arányát tíz év alatt a felére csökkentették.

  A Felhívást jegyző szakterületek összefogásának, szaktudásuk egyeztetésének eredményeképpen csökkenthető lenne a csonkítások aránya, ám ehhez szakmapolitikai támogatásra is szükség van!

  Véleményünk szerint minden nagyobb egészségügyi intézményben, amelyben cukorbeteg ellátás és sebészet működik, szükséges diabéteszes láb ambulancia létrehozása, ahol megfelelő tudással és felhatalmazással rendelkező személyzet áll a betegek rendelkezésére. Tekintettel arra, hogy a diabéteszes láb ellátása komplex feladat, s csak részben orvosi kompetencia, ezekben a kezelő centrumokban orvosi felügyelet mellett olyan szakembereknek, úgynevezett podiátereknek kell dolgozni, akik járatosak a sebek kezelésében, a lábápoláshoz szükséges felszerelések rendelkezésükre állnak, azok használatához értenek, meg tudják ítélni a segédeszközök szükségességét, és ellenőrizni tudják azok minőségét. Az itt dolgozó orvosoknak felhatalmazást kell adni a szükséges orvosi beavatkozásokhoz, a gyógyszerek, kötszerek és segédeszközök, speciális megelőző és kezelő lábbelik felírásához is.

  A diabéteszes láb szakrendeléseket újonnan kialakított szakmai kód alatt, az állami ellátás keretén belül finanszírozottan kell kialakítani, s célszerűnek látjuk speciális licence vizsgához kötni a diabéteszes láb orvosi ellátását. Ennek megvalósítása azonban csak a szakmapolitika támogatásával lehetséges.

  A Felhívást jegyző szakmai szervezetek vállalják a szükséges képzések és továbbképzések megszervezését és lebonyolítását, a szükséges oktatási anyagok elkészítését.

  2016. június 03.

  Magyar Diabetes Társaság, Magyar Sebész Társaság, Magyar Sebkezelő Társaság, Diabeteszláb Szövetség, Magyar Podiátriai Társaság

  A felhívást az alábbi linken tudja megnyitni:

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények