Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Szakápolás
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Szakdolgozói szekció beszámoló
  2016.05.02. | MDT Hírmondó | Hírkategória: Szakápolás
  A Szakdolgozói szekciónak 1999 óta van képviselete az MDT Vezetőségében, így részt veszünk a Kiváló Edukátor jelölésében. A javaslattételi bizottság munkájának eredményeként a 2010-ben alapított díjban 2015-ig nyolc szakdolgozó részesedett. A szekció tagjai az MDT edukációs csoportjában aktívan közreműködtek a Teljes élet cukorbetegen című kiadvány elkészítésében, amely 2013-ban került kiadásra. Az országos és a helyi világnapi rendezvények nélkülözhetetlen résztvevői. Mind a cukorbetegklubok vezetői között, de a nyári táborok szakmai vezetőiként is megtalálhatjuk tagjainkat. A kétévenként a szekció kongreszszusán, az elmúlt időszakban 2013-ban a tapasztalataikról, munkájukban elért eredményeikről előadás formájában számoltak be. Nagy érdeklődés kíséri a mindenkori továbbképzéseket. A szervezeti szabályzat megújítása 2014-ben valósult meg a vezetőség munkájának eredményeként. Az új szabályzat szerint, amely a vezetőség létszámát öt főben határozta meg, kezdődött meg a 2015-ben esedékes vezetőségválasztás előkészítése.

  A X. Jubileumi Szakdolgozói Kongresszus 2015-ben került megrendezésre. Erre az ünnepi alkalommal meghívtuk Anne Marie Feltont, aki nagy örömünkre a meghívást elfogadta, és előadásával emelte a rendezvény színvonalát. Már 10 évvel ezelőtt is itt volt a szakdolgozói kongresszuson, és most is elismerte a szekció munkáját. A kongresszusra emlékkönyv készült A Magyar Diabetes Társaság Szakdolgozói Szekciójának emlékkönyve 1995–2015 címmel, amely az elmúlt húsz év eseményeiből készült válogatás a teljesség igénye nélkül. A rendezvényen történt meg a bejelentés, hogy Magyarországon először indul podiáterképzés.

  Anne Marie Felton külön üdvözölte a hírt, és felhívta a figyelmet ennek az eseménynek a jelentőségére. Előadásában újra felajánlotta a FEND által szervezett továbbképzési lehetőséget. A podiáterképzés curriculumának a megalkotásában a szekció több tagja is részt vett, és ma, amikor a megvalósulásként az első évfolyam végez, az elméleti és a gyakorlati munkában is részt vesznek. A kongresszuson igen színes, sok témát felölelő előadás hangzott el. Megerősítettük a nyelvtanulási pályázati felhívást, amely a tanulási kedvet van hivatva erősíteni. Ennek eredményes megvalósítása esetén a szekció és a Diabetológiai Alapítvány a külföldi továbbképzés támogatására vállalt kötelezettséget.

  A kongresszuson az új öttagú vezetőség választása is megtörtént. Tagja között diabetológiai szakápoló-gyógytornász, gyermekdiabetológiai területen dolgozó diabetológiai szakápoló, két dietetikus és egy szakoktató van. A vezetőség célja a tagság létszámának bővítése, a szekció tagjai közötti kommunikáció fejlesztése, a szakmai fejlődés segítése, továbbképzések és kongresszusok szervezése és támogatása. Továbbra is fontosnak tarjuk a FEND-del való kapcsolat erősítését. Egy diabetológus orvos, diabetológiai szakápoló képviseli az MDT-t a DESG-ben. A mintegy 800 diabetológiai szakápoló „utánkövetési felmérése” történik, aminek keretében az eddig végzettek tovább tanulási, szakmai fejlődését kívánjuk egy kérdőíves módszerrel megismerni és az MDT jelenlegi kongresszusán bemutatni. A kérdőív arra is választ ad, hogy az elsajátított szakmai ismereteiket milyen mértékben tudják a diabeteses betegek ellátásában, gondozásában hasznosítani.

  Dr. Halmos Tamásné.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza