Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Inzulinpumpa munkacsoport beszámoló
  2016.05.02.MDT HírmondóHírkategória: Inzulinpumpa
  Hazánkban 1999-ben kezdődött meg a az OEP által támogatott modern pumpák alkalmazása, évekig csak egyedi méltányosság alapján, majd 2010-től normatív módon, a Eü. Minisztérium által elfogadott indikációkkal, a kapcsolódó jogszabály alapján (2006. évi XCVIII. törvény, 14/2007, III.14 Eü. Min. rendelet). A rendelet magában foglalja, hogy a pumpákat, illetve a szerelékeket csak a kijelölt inzulinpumpa-centrumokban lehet felírni. Egy másik korlát a pumpa – egyedülállóan magas (más országokban ingyenes) – önköltségi ára, amely felnőttek esetében 200 ezer Ft nagyságrendű, 18 év alattiaknak 5 ezer Ft. A betegek önrészének a támogatása pumpa vonatkozásában a gyermek esetén 90%-ról 98%-ra növekedett, a felnőtt esetén 90%-ról 80%-ra csökkent. Magyarországon a biztosító a megvásárlást támogatja, így a fenti támogatási százalék és a min. önrész miatt, valamint a használat és tulajdonlás jogviszonya miatt sem jutnak hozzá a 1-es típusú diabeteses betegek – életkortól függetlenül – térítésmentesen az inzulinpumpához.

  A munkacsoport 2009-ben alakult. Akkor 85 fő csatlakozott. Jelentkezni le-het az MDT honlapján jelenleg is. Gyakorlatilag az összes, jelenleg 35 db munkacsoport munkatársai ide tartoznak. 14 gyermek- és 21 felnőttcentrum van. Területi lefedettségük sajnos nem megfelelő vidék és a főváros vagy a régiók tekintetében. Van több olyan megye is, ahol sem felnőtt-, sem gyermekellátás nincs. Hosszabb ideig nem volt új jelentkező, most van kihirdetés (Magyar Közlöny) előtt a 36. centrum (Szombathely, gyermek).A beteglétszám alakulása az utóbbi években:

  2012
  Gyermek pumpa(db) 239
  Felnőtt pumpa(db) 303
  Összes felírt pumpa (db) 542 

  2013
  Gyermek pumpa(db) 251
  Felnőtt pumpa(db) 226
  Összes felírt pumpa (db) 477

  2014
  Gyermek pumpa(db) 223
  Felnőtt pumpa(db) 283
  Összes felírt pumpa (db) 506 

  2015
  Gyermek pumpa(db) 247
  Felnőtt pumpa(db) 296
  Összes felírt pumpa (db) 543

  2015-ben tehát 37 db-bal több (7,3%-os növekmény) volt a felírás. Indokolt a gyermek cukorbetegek fokozottabb pumpakezelése. 2015-ös évben az inzulinpumpa üzletág piaci megoszlása: Roche 40%, Medtronic 50%, Animas 5% körül alakult. Láthatóan ingadozik a pumpahasználat mértéke. Változó a pumpát abbahagyó betegek száma is, 60–80 fő/év, akiknél 3:1 a felnőtt/gyermek arány. Anyagi okok miatt kb. 40 százalék, magas HbA1c miatt 30 százalék lép ki, a maradó 30 százalék vegyes ok miatt hagyja abba a kezelést. Az országos összlétszám nem ismert, illetve bizonytalan, mert nem működik a pumparegiszter (jelenleg 1086 beteg van bejegyezve), nem kapunk hiteles adatokat a centrumoktól, ahol pedig konkréten kezelik az aktuális betegeket. Becsült adatok szerint 2500-2600 lehet a pumpával kezeltek száma hazánkban. 55 000 T1DM-est feltételezve (bár pontosan ez sem ismert) 4,5% a ha-zai pumpapenetrancia, ez az érték alacsonynak tekinthető Európa más országaihoz viszonyítva (15–25%).

  A fejlett országokban mintegy egymillió pumpát használnak (Heinemann, 2015).Országosan 35 regisztrált centrum működik, ebből 1 db 200 betegen felül, 5 db 100 feletti, a többi átlagosan 30–50 beteget gondoz.Az inzulinpumpa-centrumok kialakulásával jelentős részük lett a forgalmazó cégeknek a centrumokban dolgozó szakorvosok, szakasszisztensek, dietetikusok technikai kiképzésében, továbbképzésében, tudásuk, ismereteik folyamatos szinten tartásában. A munkacsoport tematizált konferenciát nem szervezett, az ilyen irányú rendezvények a centrumok belső regionális tevékenységébe ágyazódnak: oktatást a betegek és a személyzet számára szerveznek saját erőforrásból, illetve a strukturált, korábbi, részben a forgalmazók által és részben a szakápoló/edukátor képzés égisze alatt. Gyakorlatilag minden országos vagy regionális diabéteszrendezvényen van pumpaszekció vagy ezzel foglalkozó előadás. Emlékezetes a Tihanyban rendezett, a regiszterrel kapcsolatos fórum, amely igen élénk vitát és nagy létszámot generált. A tavalyi pumpafórum meghívott miniszteriális vendéggel is nagy érdeklődés mellett zajlott. Ennek nyomána munkacsoport vezetősége egy részletes jogszabály-módosítási javaslatot szerkesztett. A tervezet érintette: a támogatás emelését, a szerelékfelírás növelését, a beválasztási idő mérséklését, az indikációs korhatár, a kapcsolódó járóbetegellátás finanszírozásának emelését (oktatás!) stb.

  Folytatódnak a rendszeres inzulinpumpa-képzések, részben cégtámogatás alapján, részben a szakápoló/edukátor képzésre alapulva. Ebben a MDT-nek is jobban ki kell vennie a részét. A munkacsoport vezetősége aktív e-mail levelezési kapcsolatban állt egymás közt és a tagsággal is. Sajnos a honlapot nem vettük eléggé igénybe, ott kevés megjelenésünk volt. Ezt a megjelenési felületet növelni szükséges a tájékozódás frissítése érdekében.További megoldandó probléma a CGM nagyobb mértékű bevezetése a kezelésbe, a támogatottság elérésére lépéseket kell tenni, mert ez nélkülözhetetlen a cukorbetegek beállításában. Ugyancsak égető probléma az inzulinra szoruló, szelektált, eredetileg 2-es típusú cukorbetegek pumpával való kezelésének ügye, amelyre már számos nemzetközi példa van. Jóllehet, ha a betegség progressziója miatt az inzulin szekréciója megszűnt, akkor 1-es típusúként már kaphatott pumpát nálunk is.

  A www.acuket.hu elérhetőségű saját alapítványunk eddig 30 betegnek adott átlag 100 ezer Ft anyagi támogatást a pumpa beszerzéséhez. Zárógondolatként: Fontos feladata lehetne az MDT Inzulinpumpa munkacsoportjának az elkövetkező 4 éves ciklusában a leendő orvos- és szakdolgozógeneráció megtalálása, képzése és felkészítése.

  Dr. Kautzky László

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza