Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Háziorvosi munkacsoport beszámoló
  2016.05.02.MDT HírmondóHírkategória: Háziorvostan
  A 2011. április 16-ai megalakulásunk óta változatlanul nagy hangsúlyt helyeztünk háziorvos kollégáink diabetológiai továbbképzésére. Évente 2 alkalommal, februárban és szeptemberben tudományos ülést tartunk a Semmelweis Egyetem I. Belklinikája tantermében, az utóbbi időben már 150–200 háziorvos és belgyógyász résztvevővel. Ez év szeptember 24-re a VIII. tudományos ülésünket szervezzük. Novemberben 2 napos terápiás műhelyt tartunk, 2015-ben már az V. Terápiás Műhelyre került sor Budapesten, 180 orvos és szakdolgozó részvételével. A terápiás műhely előadóinak egy része, a workshopok moderátorai pedig valamennyien a munkacsoport tagjai közül kerülnek ki. Már hagyományosnak tekinthető a szeptember első hétvégéjén Nyíregyházán megrendezésre kerülő Regionális Háziorvosi Továbbképzés is.

  Munkacsoportunk önálló szekcióval mutatkozott be több diabetológiai ren-dezvényen, a 2015. szeptember 25–26-án Budapesten megrendezett „Diabétesz az elmélettől a gyakorlatig” című konferencián már másodszor jelentünk meg, most 4 munkacsoporttagunk tartott tanulságos esetbemutatásokat. Munkacsoportunk tagjai a Családorvos Kutatók Országos Szövetségének éves konferenciáin is rendszeres előadók.Ezenkívül vizsgálatokat szervezünk, többek között dr. Rosta László koordinálásával folyamatos glukózmonitorozás segítségével vizsgáljuk a hypoglykaemia előfordulását szulfanilureakészítményeket szedő betegeink körében. Húsz munkacsoporttagunk részt vett a Dcont Ideál készülék pontosságának vizsgálatában.

  2013-ban kezdtük szervezni a háziorvosok, a háziorvosi nővérek munkáját segítő Diabétesz Kontroll Programot. Erről a Diabetologia Hungarica hasábjain is beszámoltunk. A program kis szünet után egy hónappal ezelőtt újraindult, reméljük a közeljövőben ezzel is komoly segítséget tudunk majd nyújtani a 2-es típusú cukorbetegeket ellátó háziorvosoknak és segítőiknek.2014-ben nagyszabású országos továbbképző programban vettünk részt a 77 Elektronika Kft. és a Novartis támogatásával, az ÁNTSZ szervezésében. Csaknem valamennyi megyeszékhelyen és a fővárosban zajlottak továbbképző előadások háziorvosok számára. Előadóként és az oktatási anyag készítőjekéntdr. Preiszinger Andrea, dr. Rosta László és dr. Oláh Ilona vett részt.Közreműködtünk az Egészségfejlesztési Irodák által szervezett diabetesprevenció, -szűrés módszertani útmutatójának kidolgozásában dr. Oláh Ilona részvételével.2015-ben elhatároztuk, hogy munkacsoportunk tagjainak vezetésével, elsősorban a vidéki településeken, az ott dolgozó, nem munkacsoporttag háziorvos kollégák és segítőik szélesebb körű diabetológiai továbbképzését célul tűzve, Diabétesz Önképző Köröket hozunk létre munkacsoportunk tagjainak vezetésével. Jelenleg 14 önképző kör működik szerte az országban (13 vidéken). Általuk már ez idáig is számos kitűnő ren-dezvény jött létre.

  Részt vettünk a Winkler professzor úr szerkesztésében készült Diabetológia a háziorvosi gyakorlatban című könyv egyes részeinek írásában, Preiszinger Andrea, Torzsa Péter, Pénzes János és Oláh Ilona kollégák közreműködésével. Preiszinger Andrea vezetésével kidolgoz-tuk a frissen felfedezett 2-es típusú cukorbetegek ellátási algoritmusát.Szoros együttműködésben vagyunk az MDT többi munkacsoportjával, 2016. november 3–5. között Győrben az rdukációs, a metabolikus és a genetikai munkacsoporttal karöltve, a határterületi témákat szem előtt tartva közös Regionális Konferenciát tervezünk.

  Szakmapolitikai törekvéseink során célunk a háziorvos szerepének elismer-tetése a 2-es típusú cukorbetegek ellátása során. E területen a legnagyobb eredménynek könyveljük el, hogy mára a háziorvostan szakvizsgára is ráépíthető a diabetológiai licencvizsga. Az egészségügyi kormányzattól határozott ígéretünk van, hogy a diabetológiai licenccel rendelkező háziorvosok külön díjazás ellenében szakorvosi szinten is elláthatják majd a hozzájuk tartozó 2-es típusú cukorbetegeket, sőt a megfelelő rendele-tek kidolgozását és OEP-harmonizáció-ját követően a csoportpraxisbeli betege-ket is.

  Dr. Oláh Ilona

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza