Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Terhesség
 • Diabétesszel Társuló Terhességgel foglalkozó munkacsoport beszámoló
  2016.05.02. | MDT Hírmondó | Hírkategória: Terhesség
  Munkacsoportunk legalapvetőbb feladata, hogy tevékenységével országszerte elősegítse a cukorbeteg terhesek egységes, korszerű szakmai irányelveken alapuló ellátásának széleskörű megvalósulását. Az évente egykét alkalommal történő találkozások és tanácskozások során a munkacsoport tagjai tájékozódnak és tájékoztatnak a cukorbeteg terhesek ellátásával kapcsolatos hazai munkáról, az esetlegesen felmerülő nehézségekről, valamint az üléseken rövid beszámolót tartanak eredményeikről és problémáikról. A munkacsoport közössége figyelemmel kíséri a diabeteses terhességgel kapcsolatos hazai és nemzetközi szakmai irányelveket, a tudományos kutatások eredményeit, és mindezek figyelembevételével a gyermeket kívánó és terhes cukorbeteg nők ellátásával kapcsolatos javaslatait és ajánlásait – az MDT vezetősége egyetértésével – közzéteszi és publikálja.

  Legfőbb törekvésünk az, hogy a diabeteses nők terhességének kimenetele a lehető legkevésbé különbözzék az egészségesekétől. A munkacsoportnak jelenleg 87 regisztrált tagja van. A vezetőség tagjai a 2013. 03. 28-ai választás alapján: Dr. Baranyi Éva (elnök), Dr. Békefi Dezső (alelnök), Dr. Csákány György, Dr. Földesi Irén (jegyző), Dr. Kerényi Zsuzsa, Dr. Turi Zsuzsa (titkár), Dr. Wudi Krisztina.

  Szakmai rendezvények
  Munkacsoportülések:
  • Tamás Gyula professzor emlékére (Budapest, 2012. 03. 22.)
  • „Generációs” diabetológiai prevenció és gondozás; Esetmegbeszélések; Aktuális problémák a terhesgondozás terén (Budapest, 2013. 03. 28.)
  • A diabetesszel társuló terhesség ellátásának aktuális kérdései 2014: A gesztációs diabetes utánkövetésének helyzete, feladatai; Megvalósul-e hazánkban a terhes cukorbeteg nők „centrális” gondozása? (Budapest, 2014. 03. 21.)

  Továbbképző nap, konferenciák:
  • Diabetes és terhesség: aktuális kérdések 2012 (Budapest 2012. 01. 26.)
  • A 2-es típusú cukorbeteg nő (DDH, Tihany, 2013)
  • A generatív korú cukorbeteg nő (DDH, Tihany, 2015)
  • A hazai GDM-diagnosztika sürgetőkérdései (kerekasztal (2015. 10. 06.)

  Akkreditáció
  A kaposvári Endokrin és Anyagcsere Osztály „A” típusú (GDM és T2DM), a bu-dapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Diabetes Ambulancia és a Szent János Kórház,II. Belgyógyászat-Diabetológia „B” típusú (GDM, T2DM és T1DM) „interdiszciplináris, akkreditált centrum” lett.

  Publikációk
  • Az MDT Diabétesszel Társuló Terhességgel foglalkozó munkacsoportjának ajánlásai pregesztációs és gesztációs cukorbetegek ellátásával kapcsolatosan (az MDT elnökének előszavával). Szerkesztők: Baranyi Éva, Békefi Dezső, Csákány M. György, Winkler Gábor, Di-abetologia Hungarica 2013; 21(Supp. 2).
  • Javaslat a terhesség alatti glukóz-anyagcsere-zavarok felismerésére. Az MDT Diabétesszel Társuló Terhességgel foglalkozó munkacsoportja 2015. október 6-ai kerekasztalmegbeszélésének ajánlásai (elkészítésében részt vettek: Baranyi Éva, Békefi Dezső, Bitó Tamás, Csákány M. György, Földesi Irén, Hajós Péter, Kerényi Zsuzsa, Kun Attila, Sármán Beatrix, Szilágyi András, Tabák Ádám, Turi Zsuzsa, Winkler Gábor, Wudi Krisztina). Diabetologia Hungarica, 2016; (24), in press.
  • Betegedukációs anyagok gesztációs és pregesztációs cukorbeteg terhes nők részére. (Munkacsoportunk gondozási elvei alapján írta Baranyi Éva és Csákány M. György) Megjelent 2014-ben a 77 Elektronika támogatásával.

  Tervek, feladatok
  • Interdiszciplináris konszenzuskonferencia rendezése az MDT égisze alatt, munkacsoportunk koordinálásával „A GDM-utánkövetés irányelvei” címmel 2016 második felében, majd az anyag publikálása
  • Tamás Gyula-emlékülés ismételt megrendezése
  • A hazai diabeteses terhes ellátás helyzetének, aktuális feladatainak további, rendszeres elemzése: évente 1-2-szer, más-más helyszínen
  • Munkacsoportok adatainak, eredményeinek, izgalmas eseteinek további, folyamatos megbeszélése: évente 1-2-szer, más-más helyszínen
  • További edukációs anyagok készítése

  Dr. Baranyi Éva

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények