Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Diabéteszes láb munkacsoport beszámoló
  2016.05.02.MDT HírmondóHírkategória: Diabeteses láb
  Szembesülve a diabeteses láb prevenciójának és kezelésének hazai nehézségeivel és hiányosságaival, egy évvel ezelőtt az MDT XXIII., budapesti kongresszusán a változtatás szándékával alakítottuk meg az MDT lábmunkacsoportját. Közismert, hogy a diabeteses lábfekélyek megelőzése, a szűrés, a nagy kockázatú betegek gondozása és kezelése csak több szakma képviselőinek átgondolt, szervezett együttműködése révén képzelhető el. Elsődleges célként a változásokhoz szükséges szervezeti háttérnek a megteremtését tűztük ki magunk elé.

  A nyár folyamán ideiglenes vezetőségi (dr. Kajetán Miklós elnök, dr. Farkas Klára, dr. Földesi Irén, dr. Halmos Tamásné, dr. Oláh Ilona, dr. Rédling Marianna) értekezletet tartottunk, ahol megbeszéltük az előttünk álló feladatokat. Vállalásaink között szerepel a diabetológus- és általában az orvostársadalom ismereteinek bővítése, és hogy e célból minden lehetséges rendezvényen képviseli magát a munkacsoportunk. Ennek keretében 2015 novemberében önálló munkacsoportműhelyt tartottunk Balatonfüreden, ahol 16 kolléga 11 dunántúli centrum képviseletében jelent meg. A program első részében vázlatosan összefoglaltuk a cukorbetegláb szűrésének, prevenciójának és kezelésének legfontosabb részleteit. A délutáni órákban kerekasztal formájában próbáltuk tisztázni az előttünk álló feladatokat. Az eredményeket az MDT honlapján, a munkacsoportunk oldalán publikáltuk. Ezt követően a DDH márciusi rendezvényen hasonló tematikával szerepeltünk, de az igen szerény érdeklődés miatt itt érdemi előrelépés nem történt.

  Feladataink között szerepel a társszakmákkal való szakmai és szervezeti kapcsolattartás, két előadással részt veszünk a Lábsebészeti Társaság 2016. novemberi kongresszusán, és az MDT XXIV., debreceni kongresszusán két előadással képviselteti magát a munkacsoportunk. Fontosnak tartjuk a nemzetközi rokon szervezetekkel való kapcsolattartást, élő párbeszédet folytatunk az angliai ellátórendszer egy magyar orvosával, szintúgy személyes alapon rálátásunk van az Egyesült Államok gyakorlatára. Célul tűztük ki és folyamatban van az EASD lábmunkacsoportjával (DFSG) és az IDF (IWGDF)-fel való kapcsolatfelvétel. Vállaltuk, hogy a nemzetközi ajánlásokat publikáljuk a honlapon, ezzel egyelőre adósak maradtunk.

  Működésünk első évében a taglétszám, és főleg a fiatal diabetológusok integrálása, nem alakult az elvárásoknak megfelelően. Ezért már a debreceni Kongresszuson nagyobb aktivitást kell kifejtenünk a szervezésben. Értelemszerűen a további vállalásainknak – közreműködni a helyi diabeteses láb teamek felállításában és az ezek működéséhez szükséges kiegészítő tudásanyagot biztosító képzésekben – csak felelős elköteleződés mellett van módunkban eleget tenni. Természetesen a jövőben is folytatjuk a tevékenységünk egyéb területeit. Várjuk tehát az érdeklődő kollégákat, lehetőség szerint munkahelyi vezetőiket a rendezvényeinkre vagy akár a honlapunkon a munkacsoportunk levelezésifelületén.

  Dr. Kajetán Miklós

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza