Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Diabéteszes láb munkacsoport beszámoló
  2016.05.02.MDT HírmondóHírkategória: Diabeteses láb
  Szembesülve a diabeteses láb prevenciójának és kezelésének hazai nehézségeivel és hiányosságaival, egy évvel ezelőtt az MDT XXIII., budapesti kongresszusán a változtatás szándékával alakítottuk meg az MDT lábmunkacsoportját. Közismert, hogy a diabeteses lábfekélyek megelőzése, a szűrés, a nagy kockázatú betegek gondozása és kezelése csak több szakma képviselőinek átgondolt, szervezett együttműködése révén képzelhető el. Elsődleges célként a változásokhoz szükséges szervezeti háttérnek a megteremtését tűztük ki magunk elé.

  A nyár folyamán ideiglenes vezetőségi (dr. Kajetán Miklós elnök, dr. Farkas Klára, dr. Földesi Irén, dr. Halmos Tamásné, dr. Oláh Ilona, dr. Rédling Marianna) értekezletet tartottunk, ahol megbeszéltük az előttünk álló feladatokat. Vállalásaink között szerepel a diabetológus- és általában az orvostársadalom ismereteinek bővítése, és hogy e célból minden lehetséges rendezvényen képviseli magát a munkacsoportunk. Ennek keretében 2015 novemberében önálló munkacsoportműhelyt tartottunk Balatonfüreden, ahol 16 kolléga 11 dunántúli centrum képviseletében jelent meg. A program első részében vázlatosan összefoglaltuk a cukorbetegláb szűrésének, prevenciójának és kezelésének legfontosabb részleteit. A délutáni órákban kerekasztal formájában próbáltuk tisztázni az előttünk álló feladatokat. Az eredményeket az MDT honlapján, a munkacsoportunk oldalán publikáltuk. Ezt követően a DDH márciusi rendezvényen hasonló tematikával szerepeltünk, de az igen szerény érdeklődés miatt itt érdemi előrelépés nem történt.

  Feladataink között szerepel a társszakmákkal való szakmai és szervezeti kapcsolattartás, két előadással részt veszünk a Lábsebészeti Társaság 2016. novemberi kongresszusán, és az MDT XXIV., debreceni kongresszusán két előadással képviselteti magát a munkacsoportunk. Fontosnak tartjuk a nemzetközi rokon szervezetekkel való kapcsolattartást, élő párbeszédet folytatunk az angliai ellátórendszer egy magyar orvosával, szintúgy személyes alapon rálátásunk van az Egyesült Államok gyakorlatára. Célul tűztük ki és folyamatban van az EASD lábmunkacsoportjával (DFSG) és az IDF (IWGDF)-fel való kapcsolatfelvétel. Vállaltuk, hogy a nemzetközi ajánlásokat publikáljuk a honlapon, ezzel egyelőre adósak maradtunk.

  Működésünk első évében a taglétszám, és főleg a fiatal diabetológusok integrálása, nem alakult az elvárásoknak megfelelően. Ezért már a debreceni Kongresszuson nagyobb aktivitást kell kifejtenünk a szervezésben. Értelemszerűen a további vállalásainknak – közreműködni a helyi diabeteses láb teamek felállításában és az ezek működéséhez szükséges kiegészítő tudásanyagot biztosító képzésekben – csak felelős elköteleződés mellett van módunkban eleget tenni. Természetesen a jövőben is folytatjuk a tevékenységünk egyéb területeit. Várjuk tehát az érdeklődő kollégákat, lehetőség szerint munkahelyi vezetőiket a rendezvényeinkre vagy akár a honlapunkon a munkacsoportunk levelezésifelületén.

  Dr. Kajetán Miklós

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.