Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Részletek az ADA 2007. március - áprilisi hírleveléből
  2007.05.29.ADA - American Diabetes AssociationHírkategória: Általános
  Megjelent az ADA (American Diabetes Association) hírlevél legújabb referálója, melyben hasznos információkat talál a diabetessel kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről, fejlesztésekről.

  Az ADA 2007. márciusi és áprilisi hírlevelének magyar nyelvű teljes összefoglalóját megtalálja a Kapcsolódó dokumentumban - szakemberként történő - bejelentkezést követően!


  Kivonat a tartalomból:

  Az emelkedett szelénium-szint emeli a cukorbetegség rizikóját
  A Diabetes Care-ben nemrégiben megjelent vizsgálat eredményei szerint, a kutatók várakozásával ellentétben, a magas szelénszint pozitív összefüggést mutat a diabetes kialakulásával. A vizsgálatot végző kutatók (Dr. Joachim Bleys és kollégái, John Hopkins University Bloomberg School of Public Health, Baltimore, USA) feltételezték, hogy az antioxidáns tulajdonsággal rendelkező szelén magasabb vérszintje megelőzheti a diabetes kialakulását. Az eredmény azonban meglepte a kutatókat. A vizsgálat szerint a legmagasabb szelénszinttel rendelkezők 57%-kal gyakrabban szenvednek diabetesben, mint a legalacsonyabb szelénszinttel rendelkezők.

  A glargine-inzulin biztonságosnak tűnik cukorbetegséggel szövődött terhességben
  A glargine-inzulin használata cukorbetegek terhessége során nem emelte a magzati komplikációk kockázatát – derült ki egy nemrég közölt pilot tanulmányból. Korábbi vizsgálatok eredményeként felmerült, hogy a glargine-inzulin terhesség alatti használata esetleg kóros magzati növekedést vagy egyéb komplikációkat okozhat. A tanulmány során, melyben glargine-inzulint és NPH inzulint használó nők terhességét követték nyomon, nem találtak szignifikáns különbséget a babák mérete között, illetve az igazán nagy testsúlyú babák születésének aránya kisebb volt a glargine-inzulint használó nők között.

  A csípőtörés rizikója emelkedett diabetesben
  Kanadai kutatók szerint, idős embereknél a cukorbetegség emeli a csípőtáji törések kockázatát. Annak ellenére, hogy a 2-es típusú cukorbetegek csontsűrűsége magasabb egészséges társaiknál, a csípőtörések száma magasabb a diabetesesek között. Az ellentmondás a nagyobb BMD és a megnövekedett törési rizikó között egyelőre tisztázatlan.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények