Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Gyermekdiabetes
 • Beszámoló a Gyermekdiabetes Szekció 2015. évi tudományos üléséről
  2015.10.26. | MDT Gyermekdiabetes Szekció, Dr. Niederland Tamás | Hírkategória: Gyermekdiabetes
  2015. október 8-10.-e között Sopronban került megrendezésre a Gyermekdiabetes Szekció XXXII kongresszusa.
  Már a helyszín kiválasztása is kiváló volt, hiszen a Lőverekben egy ős bükkös közepén álló szálloda a Hotel Fagus volt a konferencia színhelye.
  A szervezésről a fogadtatásról, az ellátásról csak felsőfokban lehet beszélni, Dr. Gelencsér Éva főorvosnő és csapata, valamint a rendezvényszervező cég is kitűnőre vizsgázott.

  A tudományos program csütörtökön egy műhely megbeszéléssel kezdődött aminek a témája a korábbi évek edukációs tematikájához kapcsolódott. "Mit hogyan oktassunk az óvónőknek, pedagógusoknak" volt a megbeszélés címe. A téma különleges aktualitását az jelentette, hogy az MDT, és a Gyermekdiabetes szekció vezetőségének a 77 Elektronika KFT-vel történt megállapodása alapján a cég szponzorálásával ez évtől országosan lehetővé vált óvodás, kis-iskolás diabeteses gyermekek diabéteszének manifesztálódását követően a gyermek óvodájában - iskolájában az óvónők és pedagógusok edukációja.
  Ezt követően a Medtronic szimpózium következett, ahol a résztvevők megismerhették az augusztus hónaptól már hazánkban is beszerezhető legújabb Minimed 640 G inzulinpumpát.
  A délutáni program zárásaként Fertőrákosra buszozott a társaság, itt hajóra szálltunk és egy Fertő tavi sétahajózás, a fedélzeten elfogyasztott grill vacsora koronázta meg a napot. A kiváló hangulatot még a megeredő eső sem tudta elrontani.

  A kongresszus hivatalos megnyitására október 9-én pénteken reggel került sor.
  A hagyományoknak megfelelően az első előadást, referátumot belgyógyász diabetológus tartja a kongresszusainkon. Ez évben Tabák Ádám tanár úr tartott ragyogó előadást a Whitehall vizsgálat diabetológiai eredményeiről.
  A tudományos ülés 2 napján 5 szekcióban 24 színvonalas előadást hallhattak a résztvevők.
  Bemutatkoztak és kiváló előadásokat tartottak fiatal orvos kollegák, szigorló orvosok, dietetikusok szakápolók. Jó volt látni az "új arcokat" hallani az előadásokat, az új generáció az "utánpótlás" hangját.
  A pénteki nap délutánján került sor a szekció legrangosabb díjának a Barta Lajos emlékérem átadására, és a Barta Lajos emlékelőadás megtartására. A két évenként odaítélt díjat 2015-ben a vezetőség egyöntetű döntése alapján Dr. Barkai László professzor úr, az MDT jelenlegi elnöke kapta meg.

  A kongresszuson mindvégig aktív hallgatóság a korábban már említett ragyogó előadások mellett érdekes, újdonságokat jelentő, a múltat is felelevenítő témákról hallhatott a 77 Elektronika, a Novo, és a Medtronic szimpoziumokon. Nagy érdeklődést váltott ki a 77 Elektronika Kft által meghívott Dr. Aáry Tamás Lajos úr, az Oktatási Jogok Biztosa által megtartott tájékoztató. A biztos úr ismertette a hamarosan a kormány elé kerülő tervezetet ami remélhetőleg segíteni fog a mindnyájunk által tapasztalt diabeteses gyermekeket hátrányosan érintő óvodai-iskolai megkülönböztetéseken.

  A pénteki tudományos programot fogadás zárta, ahol igazi kulináris élményekben lehetett része a résztvevőknek, megkóstolhattuk a soproni borvidék híres borait, kötetlen beszélgetésekre volt lehetőség.
  A Sohwtime bulizenekar jóvoltából pedig a bátrabbak, és nem csak a fiatalok jóval éjfél utánig rophatták a táncot.

  A kongresszusnak a kiállítókat is beleértve 240 regisztrált résztvevője volt. Ez évben is új ismeretekkel, tapasztalatokkal feltöltődve térhettünk haza. A következő évi kongresszus megszervezésére Dr. Almássy Zsuzsa főorvosnő kapott felkérést. A 2016. évi kongresszus pontos időpontjáról és helyszínéről még ebben az évben az MDT honlapján adunk tájékoztatást.    

  Dr. Niederland Tamás
  a Szekció titkára

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények