Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  „Kelet-magyarországi Diabetológiáért” plaket
  2015.10.03.KDH HírmondóHírkategória: Események
  A Kelet-magyarországi Diabétesz Hétvége szervezői 2005-ben a bajai rendezvényen adták át először az elismerő plakettet és emléklapot, melyet azóta kétévente két személy kap, akik az előző években, évtizedekben sokat tettek a régió diabetológiájáért. (A plakett egyik oldalán a Joslin-emlékérem stilizált szekere, a másikon a rendező város címere.) Az eddigi díjazottak: dr. Iványi János és dr. Neuwirth Gyula (Baja, 2005), dr. Tarkó Mihály és (posztumusz) dr. Valenta Borbála (Nyíregyháza, 2007), dr. Bruncsák András és dr. Juhász Elek (Szeged, 2009), dr. Nyirati Gábor és dr. Gyimesi András (Szolnok, 2011), dr. Földesi Irén és dr. Czakó László (Debrecen, 2013).

  Az idei díjat a péntek esti vacsorán adták át dr. Benke Károly István és dr. Gaál Zsolt részére.
  Dr. Benke Károly István és Dr. Gaál Zsolt
  Dr. Benke Károly István


  1949-ben Sárospatakon született, ahol általános és középiskoláit is végezte. Érettségi után fizikai munkásként dolgozott az EGYT Gyógyszer- és Tápszergyárban, az ott szerzett kémiai tudást később orvosi tanulmányai során hasznosította. 1969–1975 között a Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytatta orvosi tanulmányait, 1975-ben kapta meg általános orvosi diplomáját.

  1975. szeptember 15-én a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház Belgyógyászati Osztályán helyezkedett el, azóta – 40 éve – folyamatosan itt dolgozik, ma már nyugdíjasként. Kezdetekben a kórházi munkavégzés keretében a klasszikus belgyógyászat teljes spektrumát felölelve végzett gasztroenterológiai endoszkópos vizsgálatokat, Doppler-vizsgálatokat, spirometriai méréseket, lumbal- és sternumpunctiót, pacemaker-felhelyezést. 1980- ban lett belgyógyász szakorvos. 1980-tól végez diabetesgondozást, 1996-ban diabetológiai minősítő vizsgát tett, melyet 2014-ben licencvizsgával erősített meg. Folyamatosan igyekszik a szakdolgozói hátteret erősíteni: öt fő diabetológiai szakasszisztens képzését segítette, akik közül jelenleg hárman dolgoznak a Belgyógyászati Osztályon, segítve a cukorbeteg-gondozást. Az akkreditált diabetológiai szakrendelést két kollégájával – dr. Kőmíves Sándorral és dr. Krajnyik Zoltánnal – együtt végzi. 2009 óta a sárospataki diabetesgondozást is felvállalta heti 5 órában, szakasszisztensi segítséggel.

  Szakmai rendezvényeken, továbbképzéseken rendszeresen részt vesz. Szívügyének tekinti a neuropathia, a diabeteses láb és a veseszövődmények szűrését. 1998 óta a műveseállomás munkájába is besegít rendszeres diabetológiai konzíliumok formájában. Minden új betegnél teljes körű fizikális vizsgálat, lábvizsgálat (hangvilla, szükség esetén Doppler-vizsgálattal kiegészítve) történik a gondozásba vétel alkalmával. A szemfenéki vizsgálatra és a rendszeres kardiológiai szűrésekre is nagy hangsúlyt fektetnek.

  Dr. Benke Károly példamutató, szű- kebb pátriájához hűséges, a régió cukorbetegeinek színvonalas ellátásáért kifejtett több évtizedes munkássága elismeréseként méltán kapja meg a Kelet-magyarországi Diabetológiáért emlékplakettet.


  Dr. Gaál Zsolt

  Általános és középiskolai tanulmányait Egerben fejezte be. 1987-ben végezte el a Debreceni Orvostudományi Egyetemet, és ezt követően a nyíregyházi IV. Belgyógyászati Osztályra került. A belgyógyászat alapjait kollégáitól és első kitűnő főnökétől, Stalmájer József főorvos úrtól tanulta. Szakmai munkájához, képzéséhez a legtöbb segítséget Valenta Borbála főorvosnőtől kapta.

  Belgyógyászatból 1992-ben, endokrinológiából 2001-ben szakvizsgázott, 1998-tól a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa, de üzemorvostanból, klinikai farmakológiából is szerzett szakorvosi képesítést, rezidensi, lipidológiai licencvizsgát tett, sőt 2011-ben jogi szakokleveles általános orvos oklevelet vett át a Debreceni Egyetemen.

  1987 októberétől a Jósa András Oktatókórház IV. Belgyógyászatán dolgozik, 2006 óta osztályvezető főorvosként. 2015-ben 6 hónapig Belgiumban szerzett szakmai tapasztalatokat.

  Számos hazai és nemzetközi társaság tagja, 2008 óta a Magyar Diabetes Társaság vezetőségének is, jelenleg az IDF összekötője. Tagja az MDT genetikai, edukációs, pumpa- és diabeteses láb munkacsoportjának. Nyíregyházán nagy sikerrel rendezte meg a Fiatal Diabetológusok Fórumát, majd 2007-ben a Kelet-magyarországi Diabétesz Hétvégét is. Számos diabetológiai továbbképzés szervezője, résztvevője, az MDT szakmai irányelvek egyik szerzője. Több szakmai elismerése közül kiemelésre méltó, hogy a Diabetologia Hungaricában 2006-ban és 2013-ban megjelent cikke is a legjobb közlemény díját kapta.

  Szakmai érdeklődése középpontjában kezdetben a diabeteses ketoacidosis, erectilis diszfunkció, inzulinpumpa, vércukor-monitorozás témában publikált. 2002-től a MODY-val és egyéb monogénes diabetesekkel foglalkozik, részt vett a hazai monogénes diabetes regiszter megteremtésében. Munkáját már számos külföldi előadásban, közleményben idézték. Ezen témákban több hazai és külföldi fórumon tartott előadásokat, idézhető magyar közleményeinek száma 50 feletti, idézhető angol nyelvű közleményeinek száma 6. PhD-téziseit levelezőként megírta, egy szükséges cikkének elhelyezése folyamatban van.

  A cukorbetegek, a szakdolgozók, egészségügyi szakemberek oktatását kiemelten fontosnak tartja. Részt vett a nyíregyházi cukorbetegek iskolája és a megyei diabetológiai szakápolóképzés megszervezésében.

  Irányításával működik az ország egyik legnagyobb diabetológiai, endokrinológiai centruma, amelyben folyamatos a cukorbetegek egyéni és csoportos oktatása. A IV. Belgyógyászat a Kelet-magyarországi Neuropathia Centrum, a Terhességi Diabetes B centrum és a monogénes diabetesek hazai klinikai centruma, valamint az osztály inzulinpumpa-centrum, ahol szöveti glukózmonitorozással is foglalkoznak.

  Az osztályon folyamatban van a diabeteses láb ambulancia és az obesitascentrum létrehozása. Az osztály legnagyobb erejét a képzett szakdolgozókban, orvosokban látja. Jelenleg 6 endokrinológus, 8 diabetológus végzi a munkát.

  Dr. Gaál Zsolt a hazai diabetológia fiatal, de már meghatározó személyisége, aki régiónk diabetológiájának megerősí- téséért is sokat tett, rászolgált arra, hogy a KDH fórumán, Egerben átvegye a kollégák elismerését jelző emlékplakettet.

  Nem mellesleg: születésétől Eger városát tartja a legnagyszerűbb, legszebb magyar városnak.

Vissza