Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A HÓNAP HÍRE 2015. szeptember
  2015.09.27.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: A hónap híre
  Az Európai Diabetes Társaság (EASD) 51. kongresszusának (Stockholm, 2015. szept. 14-18.) legjelentősebb eseménye az empagliflozinnal végzett, a gyógyszer kardiovaszkuláris biztonságosságát tesztelő EMPA-REG OUTCOME vizsgálat eredményeinek bejelentése volt. Bár előzetes sajtóhírekből tudható volt, hogy a vizsgálat várakozást felülmúló eredménnyel, szuperioritás igazolásával zárult, a szept. 17-én megtartott előadás-sorozatból kiderült, hogy igazi szenzáció bejelentésének lehettünk szemtanúi. Elég, ha arra utalok, hogy a kardiovaszkuláris halálozás alakulását szemléltető dia felvetítésekor (38%-os relatívkockázat-csökkenés) nyíltszíni taps tört ki a zsúfolásig megtelt plenáris ülésteremben.

  Az empagliflozin a SGLT-2-gátlók hatástani csoportjába tartozó új orális antidiabetikum. A glykaemiás kontrollt a glykosuria fokozásával éri el. A hatásmechanizmussal összefüggésben minimális volumendepletáló hatással is rendelkezik, ezzel állhat összefüggésben vérnyomáscsökkentő tulajdonsága. Alkalmazása során a testsúly csökken. A készítmény 10 és 25 mg-os formában hazánkban is elérhető (Jardiance®).  

  Az EMPA-REG OUTCOME vizsgálatot az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatóságának előírása nyomán, a kardiovaszkuláris biztonságosság megítélése érdekében végezték. A vizsgálatban 2-es típusú olyan felnőtt korú (≥18 év) cukorbetegek vettek részt, akik előzményi adatai között kardiovaszkuláris betegség szerepelt. A HbA1c értéke a korábban antidiabetikumot nem kapók körében 7,0-9,0%, a korábban már antidiabetikummal kezelt betegek között 7,0 – 10,0% lehetett, a BMI értéke <45 kg/m2, az eGFR értéke legalább 30 ml/min/1,73m2 volt. A multicentrikus, randomizált, kettős vak vizsgálat aktív ágán a betegek empagliflozint (egyik ágon 10 mg, másik ágon 25 mg – ezt a két ágat végül összevontan értékelték), az összehasonlító ágon placebót kaptak, a zajló korábbi antidiabetikus kezelés megtartása mellett. Az összevont empagliflozin ágon 4687, a placebo ágon 2333 beteg szerepelt. A beválasztás 2010. szeptember és 2013. április között zajlott, a követés medián értéke 3,1 év volt.  

  Az elsődleges összevont végpont (kardiovaszkuláris halál, nem végzetes myocardialis infarctus, nem végzetes stroke) terén igazolható volt az empagliflozin szuperioritása (jobb, mint a placebo) (esélyhányados 0,86; 95% CI 0,74-0,99; p=0,04). Az infarctus és a stroke terén önmagában a két csoport között nem volt értékelhető különbség, a kardiovaszkuláris eredetű halál azonban előnyösebben alakult (szuperiornak bizonyult) az empagliflozin (versus placebo) ágon (esélyhányados 0,62; 95% CI 0,49-0,77; p<0,001). Jelentős kockázatcsökkenést tapasztaltak az össz-halálozás alakulása terén (esélyhányados 0,68; 95% CI 0,57-0,82; p<0,001). Ugyancsak előnyösebben alakult az empagliflozin (versus placebo) ágon a szívelégtelenség miatti hospitalizáció (esélyhányados 0,65; 95% CI 0,50-0,85; p=0,002). Az empagliflozin előnyös kardiovaszkuláris hatása a követés során már korán, 3 hónap eltelte után detektálható volt, és az a későbbiekben megmaradt, ill. tovább nőtt. A glykaemiás kontroll közötti különbség a követése 12. heténél volt a legkifejezettebb (HbA1c értéke empagliflozin 25 mg versus placebo: -0,60%, empagliflozin 10 mg versus placebo: -0,54%), a követés későbbi periódusában az aktív ág és a kontroll ág közötti különbség fokozatosan csökkent. A mellékhatások között az empagliflozin mellett megfigyelt, nagyobb arányú genitalis infekció érdemes említésre.  

  A szakmai közvéleményt nagyon meglepte az EMPA-REG OUTCOME vizsgálat várakozáson felüli jó eredménye. A készítmény forgalmazásához bőven elegendő lett volna a non-inferioritás bizonyítása, a tanulmányban azonban a kardiovaszkuláris eredetű és össz-halálozást tekintve olyan markáns kockázatcsökkenést figyeltek meg, amely korábban egyetlen kardiovaszkuláris jellegű, diabetológiai tanulmányban sem volt kimutatható. Az igen jó eredmény hátterében meghúzódó hatásmechanizmusra a tanulmány nem szolgáltathatott adatot, ezen a téren egyelőre csak spekulációk láttak napvilágot.  

  A kongresszusi bejelentés után az EMPA-REG OUTCOME tanulmány eredményei még aznap írásos formában a N Engl J Med hasábjain megjelentek. A közlemény a PubMed-ről szabadon letölthető. Ugyancsak szabadon letölthető a tanulmány indokát, tervét, a vizsgált betegcsoport fontosabb alapadatait tartalmazó korábbi dolgozat is (Cardiovasc Diabetol 2014). Csatoljuk mindkét dolgozatot pdf-ben, ill. megadjuk a linket is.                                     

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében     
                                                             
  Prof. Dr. Jermendy György
                                                                           

  Zinman B, Inzucchi SE, Lachin JM, Wanner C, Ferrari R, Fitchett D, Bluhmki E, Hantel S, Kempthorne-Rawson J, Newman J, Johansen OE, Woerle HJ, Broedl UC: Rationale, design, and baseline characteristics of a randomized, placebo-controlled cardiovascular outcome trial of empagliflozin (EMPA-REG OUTCOME™). Cardiovasc Diabetol 2014 Jun 19; 13: 102.    
  Zinman B, Wanner C, Lachin JM, Fitchett D, Bluhmki E, Hantel S, Mattheus M, Devins T, Johansen OE, Woerle HJ, Broedl UC, Inzucchi SE; EMPA-REG OUTCOME Investigators: Empagliflozin, cardiovascular outcomes, and mortality in type 2 diabetes. N Engl J Med 2015 Sep 17. [előzetes elektronikus közlés]


  Az EASD honlapján az alábbi linken meghallgathatók és megtekinthetők a 2015.09.17.-én Stockholmban elhangzott előadások illetve letölthetők ppt formátumban is.  

  http://www.easdvirtualmeeting.org/contentsessions/2030

  A N Engl J Med link http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1504720#t=articleResults
  A Cardiovascular Diabetology cikknek az alábbi a linkje http://www.cardiab.com/content/13/1/102

  Kapcsolódó dokumentumok(2)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények