Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A Magyar Diabetes Társaság véleménye a 2-es típusú diabetes finanszírozási protokoll tervezettel kapcsolatosan
  2015.08.18.Magyar Diabetes TársaságHírkategória: Általános
  Az EMMI által a kormány honlapján közzétett "A szénhidrát-anyagcsere rendezése 2-es típusú cukorbetegségben nem terhes felnőttekben" c. jogszabálytervezettel kapcsolatban a Magyar Diabetes Társaság nevében az alábbi észrevételeket kívánjuk megfogalmazni:

  1. Örömmel láttuk, hogy számos, 2014.12.29-én tett javaslatunk bekerült az új tervezetbe.

  2. A tervezet 8. pontja esetében GLP-1A második szerként történő alkalmazását 35kg/m2 feletti BMI helyett 30kg/m2 feletti BMI esetén javasoljuk.

  3. Aggályosak, az előző indikációban alkalmazott GLP-1-mimetikumok folytatólagos rendelhetőségének kritériumai is. Egyrészt elvileg (miután meglehetősen furcsa körülmény, hogy antidiabetikum támogatási feltételeként a fogyasztó hatást jelöli meg), másrészt a megadott BMI (2 kg/m2) és testtömegcsökkenés (5 kg) nagyobb annál, mint a GLP-mimetikumok fázis-3 vizsgálatában átlagértékként megfigyeltek. Ha ilyen kritérium megfogalmazása mégis elkerülhetetlennek látszik, akkor a javaslatunk 1 kg/m2 BMI-csökkenés vagy 2 kg testtömegcsökkenés.

  4. A 3.3.1., 3.3.2. és 3.3.3. pontok, ill. a hozzájuk tartozó táblázatok esetében gyors hatású, ill. elhúzódó hatástartamú analógok, valamint előkevert analóg inzulinkészítmények alkalmazását az esetben javasoljuk kiemelt támogatással, ha a megfelelő humáninzulin készítmény segítségével három hónap során nem lehetett elérni a célértéket. A jelenleg szereplő 6 hónapos időtartamot tehát 3 hónapra javasoljuk módosítani. Minden egyes lépcső esetében három hónapos időtartam szerepel az orális antidiabetikus kezelés algoritmusa esetében is.

  5. A "sürgősségi ellátást igénylő hipoglikémiás epizód" kifejezést "külső személy segítségét igénylő hipoglikémiás epizód"-ra javasoljuk módosítani. Ez utóbbi jelenti a kedvezőtlen prognózisú súlyos hipoglikémiát. Amennyiben a "sürgősségi ellátás" kifejezés marad a protokollban, ez az egészségügyi ellátórendszer indokolatlan igénybevételének jelentős fokozódásával járhat.

  6. Fenti észrevételeinket egyúttal elhelyezzük a Magyar Diabetes Társaság honlapján.

  Az MDT képviselői a továbbiakban is készséggel rendelkezésre állnak, szükség esetén személyes megbeszélésre is.

  Tisztelettel,
  Prof. Dr. Barkai László
  az MDT elnöke

  Az EMMI által a kormány honlapján közzétett "A szénhidrát-anyagcsere rendezése 2-es típusú cukorbetegségben nem terhes felnőttekben" c. jogszabálytervezet >>

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények