Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A hónap interjúja - 2015. július
  2015.07.21.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Földesi IrénHírkategória: A hónap interjúja
  A Magyar Belgyógyász Társaság Dunántúli Szekciója Kaposvárott rendezett vándorgyűlésén 2015. június 19-én Dr. Sudár Zsolt Géza főorvos a „Magyar Belgyógyász Társaság Dunántúli Szekciója Vándorgyűlési Emlékérem" kitüntetést kapott. Az elismerést azon szakembereknek ítélik oda, akik szűkebb szakmájukon túl próbálnak megmaradni belgyógyásznak a szó klasszikus értelmében és szervezőként, előadóként, résztvevőként hozzájárultak, hozzájárulnak a Vándorgyűlések sikeréhez, fennmaradásához. Dr. Sudár Zsolt Géza 1987- ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Első és egyben jelenlegi munkahelye a Tolna Megyei Balassa János Kórház, ahol belgyógyász, endokrinológus szakorvosként a kórház diabetológiai profilú 3.sz.Belgyógyászati osztályát vezeti 2003 óta.
  Dr. Sudár Zsolt Géza
  12 éve dolgozik osztályvezetőként. Milyen nehézségekkel jár ma egy megyei kórház belgyógyászati osztályának irányítása? 

  A forráshiány természetesen mindenki munkáját nehezíti, és itt egyaránt beszélhetünk az anyagi források szűkös voltáról, és a humán erőforrás helyzetről. A panaszkodás nem visz előre. Alkalmazkodni kell a változó feltételekhez. A legfontosabb, hogy az ember szeresse, amit csinál, és ha a munkatársai is ezt az elvet vallják, akkor az "irányítás" is könnyű. 

  Diabetológus - endokrinológusként számos előadást tartott és közlemény írt az elmúlt években. A két szakmacsoport mely területe tartozik inkább az érdeklődési körébe? 
  Volt egy olasz tanulmány, amelyben az orvosok napi terápiás gyakorlatát elemezték. Az derült ki, hogy minél fiatalabb valaki, annál több gyógyszert javasol a betegeinek, de 50 év felett a kollégák inkább életmódi tanácsokat adtak, az egészségtudatos életmódra helyezték a hangsúlyt. Én is elmúltam 50, és az elmúlt években sokkal több időt szánok az életmód, táplálkozás, testmozgás és a civilizációs betegségek kapcsolatát vizsgáló kutatások megismerésére. Mikrobiom és inzulin rezisztencia/diabetes, áteresztő bél szindroma és autoimmun betegségek, testmozgás, miokinek, szervezetszintű gyulladás... Sorolhatnám. 

  Hogyan látja a hazai diabetológia helyzetét 2015- ben? Hogyan lehetne eredményesebb gondozást végeznie a magyar diabetológusoknak? 
  A cukorbetegek ellátása nagy forgalmú járóbeteg szakrendeléseken történik, az 1 betegre jutó idő jó átlagosan 10 perc körül van. Ez a problémák egy részének a kiszűrésére elég, a megoldásukra sokszor kevés... A terápiás fegyvertárunk teljesnek mondható, de az életmód terápia megvalósítása sok időt, és team munkát igényel. Ezen a területen a legmostohább a finanszírozás is. Motiváció, folyamatos edukáció, ezek az eredményes gondozás alapkövei.

  Köszönjük az interjút és gratulálunk a kitüntetéshez!

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Földesi Irén

Vissza