Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  VIII. Országos Törp Program - Beszámoló - Több, mint edukáció
  2015.06.15.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Gyermekdiabetes
  „Hát itt nemcsak engem szúrnak?” – „Én is ugyanazt fogom enni, amit a többiek?” E hitetlenkedő kérdéseket pöttöm gyerekek tették fel 2015. május 29-én: frissen felfedezett, 1-es típusú diabéteszes gyermekek szülei számára rendezett edukációs hétvégét a Győri Gyermekdiabétesz gondozó és a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató győri egyesület május 29-31. között Zirc közelében, Szépalmán, a Sanofi, a Magyar Diabétesz Társaság, a 77 Elektronika, a Medtronic és a Roche támogatásával.

  Dr. Niederland Tamás és munkatársai közel húsz éve szerveznek intenzív, családi edukációs együttléteket gondozottjaik számára. Kezdeményezésük országos méretűvé erősödött Törp Program néven, utalva a résztvevő családok gyermekeinek hat év alatti életkorára. A programoknak két fő célja van: egyrészt hogy a szülők a legkorszerűbb ismereteket kapják a lehető legintenzívebb oktatás során, másrészt hogy ne csak ismereteikben, hanem önbizalmukban is megerősödjenek.

  Huszonhét család érkezett az ország minden részéből, különböző háttérrel, de minden szülő – azok is, akik csupán néhány hete szembesültek gyermekük diabéteszével – tisztában volt a betegség lényegével, ismerte az inzulinkezelés alapelveit. (Ez a tény önmagában is mutatja, milyen magas szintű Magyarországon a gyermekdiabétesz-gondozás.) A szakmai programok ezekre az ismeretekre építve tekintették át a kezelés és a gondozás minden lényeges kérdését, az inzulinkészítményektől a pumpakezelésen és a szenzor lehetőségein át a több családot is érintő lisztérzékenységig.

  A háromnapos együttlét célja volt a diabétesz aktív elfogadásának segítése, a mindennapi gondok megbeszélése is, konfliktuskezelő esetelemzésekkel, személyiségfejlesztő szerepjátékokkal. A gyerekeket napközben a Lurkó alapítvány munkatársai foglalták el, eljött a győri Vaskakas Bábszínház is.  

  Mindezt eddig maguk a szervezők, illetve a képzésben résztvevők is megírhatták volna, ahogy évről-évre meg is tették. Tegyük még hozzá, mert igaz, hogy világszínvonalú rendezvény volt, nemzetközi szaktekintélyek és kiválóan képzett, elkötelezett, fáradhatatlan munkatársaik - Dr. Békefi Dezső, Dr. Blatniczky László, Dr. Gál Vera, Prof. Dr. Körner Anna, Dr. Niederland Tamás, Barkóné Polyák Judit, Degovics Teréz, Horváth Zsoltné, Juhászné Tuifel Andrea, Tóthné Sebestyén Tímea, Török Ibolya, ZajovicsnéVízer Bernadett- részvételével, az ország egyik legszebb helyszínén, a legmagasabb igényeket is kielégítő ellátással. Az előadók bonyolult tudományos fejtegetéseket tettek szemléletessé, érintve friss tudományos eredményeket is, így fejlesztve, újrafogalmazva a szülők már meglévő ismereteit. 

  Ez a már évek óta változatlan intenzitással és színvonalon zajló program mutatja igazán, mit jelent a valódi csapatmunka. Niederland Tamás munkatársai összetartóak, mindenütt ott vannak, derűsek, és szakápolói, dietetikusi profizmusuk nem gátolja őket abban, hogy bárhol segítsenek, ahol egy adott helyzetben épp szükség lett rájuk. A szülőknek szervezett szerepjátékok során azt is láthattuk, hogyan érvényesül terápiás hatásként a magas színvonalú, napra kész szakmai tudás és a hivatás iránti elkötelezettség. A foglalkozás bevezetése, a helyzetgyakorlatok facilitálása, a résztvevők motiválása, a csoportdinamika irányítása, a gyakran igen erős reakciók pozitív irányba terelése, a rávezető, segítő kérdések időzítése szakpszichológusnak is elismerést szerezhetett volna. 

  A résztvevő orvosok is minden tudásukkal, gesztusukkal segítették ezt a csapatmunkát. Nemzetközi tekintélyükről ezen a hétvégén csak a könnyedség árulkodott, amellyel a legösszetettebb kérdéseket is érthetővé tudták tenni. A programok minden percében elérhetők voltak, megingathatatlan derűvel és türelemmel válaszolva a szülők kérdéseire, sokszor hosszan, akár félrevonulva is beszélgetve velük.    

  Volt még valami, ami e szépalmai hétvégét emlékezetessé tette, amiről talán csak egy kívülálló beszámolója lehet hiteles, és amit egyetlen szóval így lehetne leírni: átlényegülés. Ezt leginkább a programzáró, értékelő beszélgetésen érezhettük, ahol a szülők újra és újra, nem egyszer könnyek között köszönték meg az élményeket, és hogy más emberként mehettek el, mint ahogy idejöttek. A diabétesszel csak nemrég élő,szorongva érkező családok közül legtöbben először találkoztak sorstársaikkal, először láthatták, hogy orvosaik, szakápolóik, dietetikusaik nemcsak szakmailag, hanem emberileg is mellettük állnak. „A közös étkezések, beszélgetések ugyanannyit jelentettek, mint az előadások” - fogalmazott egy szülő. „Köszönjük, hogy felemeltek bennünket” – mondta egy másik. „Nem, mi emelkedtünk önökhöz” – jött a válasz.

  Felejthetetlen hétvége volt– nemcsak ez, minden eddigis.. Ballér Piroska.

  Szülői vélemények, válogatás a beérkezett köszönő emailekből a kapcsolódó dokumentumokban!

  A hétvégén készült képek megtekinthetők itt!

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza