Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A hónap interjúja - 2015. május
  2015.05.21.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Földesi IrénHírkategória: A hónap interjúja
  2015. május 16-án délután befejeződött a MDT XXIII. kongresszusa, amelyhez - a társaság történetében először- Budapest adott otthont.
  A rendezvény szervezőit, Barkai László és Kempler Péter Professzor Urakat kérdezzük a sikeres esemény részleteiről.
  Prof. Dr. Barkai László, Prof. Dr. Kempler Péter
  Egy szakmai társaság kongresszusának sikerességét mi határozza meg és az mivel mérhető?
  A kongresszus sikerességét természetesen számos tényező határozza meg. Ezek közül egy a résztvevők száma, mely, figyelembe véve a 2008 óta a gyógyszeripart sújtó terheket, a vártnál magasabbnak bizonyult. Előzetesen 939 fő regisztrált, a helyszínen további 67 fő, így összesen 1006 résztvevője volt a kongresszusnak.

  Más hazai társaságokkal történő összehasonlítás során az MDT kongresszusa az egyik legeredményesebbnek, sőt, talán a legsikeresebbnek mondható. Ez természetesen részben a diabetes folyamatosan változó és megújuló terápiás palettájának köszönhető. Kevés olyan szakterülete van a belgyógyászatnak, de a gyermekgyógyászatnak is, ahol ilyen jelentős mértékű a fejlődés. A kongresszuson részt vevők közül igen sokkal sikerült beszélnünk, csaknem 100%-ban sikeresnek értékelték a rendezvényt. Fontos, hogy a kongresszuson részt vevő, kiállító, szimpóziumokat tartó cégek is maradéktalanul elégedettek voltak, sőt, számukra a Budapesten történő rendezés komoly könnyebbséget jelentett.

  45 év után először került sor a kongresszusra Budapesten. A helyszín értelemszerűen számos előnnyel és néhány hátránnyal is járt. Annyi azonban biztos, hogy a rendezvénynek otthont adó kongresszusi központ az ország messze legjobban felszerelt kongresszusi helyszíne, amely e tekintetben optimális feltételeket biztosított. A Novotel és a kongresszusi központ dolgozói rutinosak, gyakorlottak, profi módon végezték feladatukat. A kongresszus sikerének egyik meghatározó összetevője volt, hogy ez évben második alkalommal a szervezési feladatokat a Stand-Art Ügynökség Kft. látta el; nagyon gondos előkészítést követően a lebonyolítás is kiválóan sikerült.

  Hány bejelentett előadás volt, azok többsége mely témákra fókuszált ill. a diabetológia mely területeit érintették a prezentációk?
  A beküldött absztraktok száma 81 volt. A legutóbbi kongresszus óta egy év telt el és a beküldött absztraktok száma megegyezett a tavalyi szegedi kongresszusra beérkezettek számával. 67 munka került elfogadásra, emellett egy 90 perces, a diabeteses lábbal foglalkozó interdiszciplináris szimpózium keretében további értékes előadások kerültek bemutatásra. Ez a szimpózium különösen fontos része volt a kongresszusnak, mert ezt követően alakult meg a diabeteses lábbal foglalkozó munkacsoport.

  A tavalyi évhez hasonlóan valamennyi absztraktot előadásként fogadtunk el, e munkák a diabetológia teljes spektrumát felölelték. Igen nagy érdeklődés övezte az inkretinekkel, valamint az inzulinkezeléssel foglalkozó előadásokat. A további szekciók közül megemlítendő a pumpakezeléssel, a diabetes szűrésével, a hypoglycaemiával, a gesztációs diabetesszel, a cukorbetegek hypertoniájával, a szövődményeken belül a neuropathiával foglalkozó szekciók. Összességében feltétlenül elismerésre méltó, hogy egy év alatt hazánkban a korántsem ideális kutatási feltételek mellett is milyen értékes anyag jött össze. A legtöbb munka a Semmelweis Egyetem I. és III. Belklinikájáról, a Szegedi Orvostudományi Egyetem I. Belklinikájáról, a Szent Imre Kórház Anyagcsere Központjából, a Jósa András Kórház IV. Belosztályáról, valamint a Balatonfüreden működő DRC Kft.-től érkezett.

  Külföldi előadók is megtisztelték a rendezvényt. Helmut Schatz és Guntram Schernthaner Professzorokat a MDT tiszteletbeli tagjává fogadta. Mindkét szaktekintély érdekes és elgondolkodtató előadásában a jelenlegi és a közeljövő terápiás lehetőségeit részletezte, hangsúlyozva az egyénre szabott kezelés jelentőségét. Mi volt a véleményük a hazai diabetológiáról, a konferenciáról és Budapestről?
  Mindkét új tiszteletbeli tagunkkal régóta kapcsolatban van mind a társaság, mind pedig a hazai diabetológia vezető személyiségei. Tiszteletbeli tagoknak általában azokat választjuk meg, akikkel tartós jó együttműködést sikerül kialakítani. Mindketten elismerik a hazai diabetológia eredményeit, nagyon jó benyomást tett rájuk a kongresszus. Helmut Schatz professzornak, a Közép-Európai Diabetes Társaság és a Német Diabetes Társaság korábbi elnökének sokat köszönhet a magyar diabetológia: a FID (Közép-Európai Diabetes Társaság) elnökeként oroszlánrészt vállalt abban, hogy hazánk adhatott otthont a társaság 2012. évi kongresszusának. Nagy barátja Budapestnek, ez alkalommal a Parlamentet, a Bazilikát és az Iparművészeti Múzeumot és a Nemzeti Múzeumot nézte meg. Nagyon sajnálta, hogy az Iparművészeti Múzeum híres erdélyi szőnyegei éppen Isztambulba lettek kölcsönadva. Schernthaner professzor Berlinből, a Német Diabetes Társaság kongresszusáról érkezett. Mint az egyik talán legtöbbször felkért és legnívósabb nemzetközi előadó, ez alkalommal csak rövidebb időt tudott Budapesten tölteni. Régi barátja a magyaroknak, Budapestnek, és különösen a halászlének, mindig szívesen jön Magyarországra.

  A kongresszus nyitó napján ünnepi plenáris ülés keretében került sor a MDT tudományos díjainak kiosztására. Kik kapták a szakma és a társaság elismerését jelentő díjakat?
  Az MDT Magyar Imre díját dr. Strényer Ferenc, a Pro Aegrotis díjat dr. Gyimesi András kapta. A Hetényi díjat dr. Hosszúfalusi Nóra érdemelte ki, míg az Év Fiatal Diabetológusa díjban dr. Molnár Gergő Attila részesült. A legjobb idegen nyelven megjelent közlemény díját megosztott első szerzőként dr. Istenes Ildikó és dr. Körei Anna Erzsébet nyerték el. A Diabetologia Hungarica kiadója által felajánlott két díj közül a 2014. évi legjobb közleményének díját dr. Mecseky László, a legjobb 35 év alatti szerző által írt közlemény díját dr. Körei Anna Erzsébet nyerte el. A Szűts Zsuzsanna Alapítvány díját még meg nem jelent kézirattal lehet megpályázni: két szerző részesült elismerésben, Reiter Zsófia orvostanhallgató és dr. Körei Anna Erzsébet. Kiváló edukátor díjban részesült Riszt Irén és Kolev Gabriella szakápolók.

  Hogyan összegeznék a XXIII. kongresszust és hogyan tovább 2016-ban?
  45 évvel ezelőtt a Társaság kongresszusán kb. százan vettek részt, és ez alapján alakult ki az a hagyomány, hogy kétévenként kerül sor kongresszusra. A diabetológia fejlődése egyértelműen indokolttá tette, hogy évente adjunk lehetőséget a legújabb tudományos, klinikai ismeretek megismerésére. A XXIII. kongresszus a beküldött absztraktok száma és minősége, a résztvevők száma és véleménye, a kiállítók részvétele alapján teljesen egyértelműen igazolta, hogy az MDT vezetősége helyes döntést hozott, amikor a kongresszus évenkénti megrendezése mellett döntött. Ez egyúttal arra is lehetőséget teremt, hogy a kötelezően összehívandó közgyűlésre minden évben az MDT kongresszusán kerülhessen sor. Érdemes megjegyezni, hogy az MDT anyagi helyzete sok éven keresztül kismértékben, de fokozatosan romlott. Az új transzparens támogatási rendszer eredményesnek bizonyult, az MDT vagyona 2014-ben 15 millió forinttal bővült, miközben számos új pályázati lehetőséget hirdettünk meg, mind orvosok, mind szakápolók számára.Az utóbbi három évben követett utat szeretnénk a jövőben is folytatni. Minden reményünk megvan arra, hogy 2016-ban az ideihez hasonló, sikeres és eredményes kongresszust rendezhessünk. A jövő évben vezetőségválasztás is esedékes, ez önmagában növelni szokta a kongresszus iránti érdeklődést.Természetesen regionális diabetológiai rendezvényekre a továbbiakban is szükség van. Mind a Dunántúli Diabetes Hétvége, mind pedig a Kelet-magyarországi Diabetes Hétvége nagy hagyományokkal rendelkezik. Az tűnne a legcélszerűbbnek, ha az évente tavasszal megrendezendő MDT kongresszus mellett ősszel egy nagy regionális rendezvényre kerülne sor, az egyik évben KDH-ra, a másikban DDH-ra – így a regionális rendezvények a korábbi évtizedekhez hasonlóan kétévente kerülnének megrendezésre. Ez egybeesik a kongresszus megrendezését lehetővé tevő cégek szándékával, kettőnél több nagy volumenű kongresszus anyagi terhét nem tudják vállalni.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Földesi Irén

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények