Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Események
 • Elkezdődött a a Magyar Diabetes Társaság XXIII. Kongresszusa Budapesten - Elnöki köszöntő - MDT Hírmondó
  2015.05.15. | MDT Hírmondó | Hírkategória: Események
  Kedves Kollégák! Tisztelt Kongresszusi Résztvevők!

  Elérkezett az MDT soron következő, immár ⅩⅩⅢ. kongresszusa, amelyet idén Budapesten rendezünk meg. Az MDT kongresszusa mindig kitüntetett szereppel bír a hazai diabetológia életében, hiszen lehetőséget teremt a legújabb, átfogó ismeretek átadására, saját szakmai-tudományos eredmények bemutatására, a szakmapolitikai kérdések megvitatására és az egészség- és gyógyszeripari szereplők tevékenységének megismerésére. Az idei kongresszus azonban azért is figyelemre méltó, mert társaságunk történetében ez az első alkalom, hogy a főváros ad otthont országos rendezvényünknek.
  Prof. Dr. Barkai László
  Az MDT kongresszusai az elmúlt évtizedek gyakorlata szerint kétévente kerültek megrendezésre. Vezetőségünk a közelmúltban úgy döntött, hogy 2015-től minden évben országos kongresszust szervezünk. Ennek elsődleges oka az, hogy a diabetes népegészségügyi jelentősége világszerte előtérbe került, hiszen a betegek száma és a kezeléssel kapcsolatos költségek példátlan gyorsasággal növekednek. Ezzel párhuzamosan a tudományos ismeretek mind a diagnosztika, mind a terápia területén soha nem látott ütemben gyarapodnak, újabb lehetőségek jelennek meg szinte napról napra. Ezzel egy időben azonban újabb problémák is felmerülnek, ami új kihívás a szakma számára. Mindezek alapján szakmailag nem kérdőjelezhető meg az országos kongresszus rendezésének szükségessége. Van azonban egy másik fontos oka is annak, hogy a tavalyi, szegedi kiváló kongresszusunk után egy évvel ismét megrendezzük az országos kongresszust. Az MDT vezetősége az elmúlt években igen jelentős anyagi forrást mozgósított a hazai tudományos munka támogatására, amit pályázatok formájában valósítottunk meg. Ezekkel a pályázati lehetőségekkel számos tagtársunk és munkacsoportunk élt, és igen szép szakmai és tudományos eredmények születtek. Ezeknek az eredményeknek a hazai bemutatására az MDT fórumot és lehetőséget kíván biztosítani, aminek legmegfelelőbb formája az országos kongresszusunk.

  Az idei kongresszusunkon hagyományainknak megfelelően bejelentett és tematikus előadásokra, szimpóziumokra, ünnepi eseményekre és a társaság hivatalos közgyűlésére kerül sor. A bejelentett előadások a legújabb elméleti és klinikai témakörökkel foglalkoznak, az alapbetegség szűrésétől a kezelésen és gondozáson, a betegoktatáson, a szövődmények felismerésén és ellátásán keresztül egészen a szervezésig. A céges szimpóziumokon a legújabb terápiás lehetőségekkel ismerkedhetünk meg, illetve átfogó referátumok is elhangzanak. Elmondhatjuk, hogy idén is, a korábbi kongresszusokhoz hasonlóan, nagyszámú és magas színvonalú előadás érkezett be, a szimpóziumok aktivitása intenzív, ami ígéretessé teszi ezt a kongresszust. Ünnepi eseményeinken igen neves, nemzetközileg elismert professzoroknak adunk át tiszteletbeli tagsági díjat, meghallgathatjuk előadásaikat, sor kerül hazai tudományos és szakmai elismerések átadására, az MDT támogatóinak díjátadására, és közgyűlésünkön a vezetőség beszámolóit ismerheti meg a tagság. Fontos eseménye lesz ennek a kongresszusnak, hogy megalakul a  Diabeteses láb munkacsoport", és első alkalommal egy külön szimpózium foglalkozik ezzel a fontos szövődménnyel, ahol ennek a területnek a legkiválóbb ismerői osztják meg velünk tapasztalataikat. Másik fontos esemény az „Inzulinpumpa munkacsoport" szimpóziuma, amely ennek a speciális ellátásnak az időszerű szakmai és szervezési kérdéseit fogja áttekinteni.

  Hagyományainkhoz híven az előadások összefoglalói megjelentek a Diabetologia Hungarica különszámában és a kongresszus eseményeiről az MDT Hírmondó hasábjain – a Tudomány Kiadó közreműködésével – folyamatosan tájékoztatást nyújtunk. A kiállításon – a honlapunk és az Intellimed Kft. segítségével – az MDT ismét önálló stand formájában jelenik meg, itt a legfontosabb információk a résztvevők és látogatók számára hozzáférhetők. A szakmai események mellett a szervezők és a Stand-Art iroda munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a társasági programok is színvonalas szórakozást és élményeket nyújtsanak kollégáinknak, munkatársainknak, a helyszín, a Kongresszusi Központ erre kiváló lehetőséget biztosít.

  Az MDT vezetősége nevében minden kongresszusi résztvevőt tisztelettel és szeretettel köszöntök és kívánom, hogy a ⅩⅩⅢ. kongresszus felejthetetlen szakmai és társasági élménnyel gazdagítsa a résztvevőket, szereplőket és támogatókat egyaránt, akik közösen munkálkodunk azért, hogy ez a kiemelt rendezvény színvonalasan valósuljon meg.

  Tisztelettel:
  Prof. Dr. Barkai László
  a Magyar Diabetes Társaság elnöke

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények