Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A hónap interjúja - 2015. április
  2015.04.15.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Földesi IrénHírkategória: A hónap interjúja
  2015. április 10-12-én Budapesten zajlott az MDT Szakdolgozói Szekciójának X. Kongresszusa, ahol diabetológiai szakápolók, dietetikusok és gyógytornászok cserélhették ki munkájuk során szerzett tapasztalataikat és mutathatták be saját tevékenységüket. Dr. Halmos Tamásnét, a szekció elnökét kérdezzük a részletekről, aki egyben a konferencia szervezésének oroszlánrészét is vállalta.
  Halmos Tamásné
  Milyen tapasztalatokkal zárult a X. kongresszus, ahol a diabetológiai szakápolóképzés 20 éves jubileumát is ünnepelhették a résztvevők?
  A Szakdolgozók X. Kongresszusa és a diabetológiai szakápolóképzés 20. évfordulója különös jelentőséget adott a rendezvénynek. 21 előadás előadás hangzott el. Az előadások mindegyike a cukorbetegeket ellátó team szerepét hangsúlyozta a különböző oktatási lehetőségeket bemutatva. Az előadásokban a gyermek diabetológiai problémákról és a felnőtt diabetesesek ellátásának oktatásának aktuális kérdéseiről kaptunk új ismereteket. A bevezető előadásokban áttekintést kaptunk az elmúlt húsz év jelentős diabetológiai változásairól, mind a szemlélet, mind a kezelés terén. Az oktatás nélkülözhetetlen kommunikációs módszereiről. Hazánkban a gesztációs diabeteszesek ellátása világszínvonalon van a diabeteses terhességből származó újszülöttek egészségi állapota nem rosszabb, mint a legfejlettebb Nyugat Európai országokban, ebben is nagy szerepe van a team munkának. A kongresszus alkalmas volt a tapasztalatcserére, hiszen a résztvevők az egész ország területéről hozták a példákat az oktatási módszereiket. A találkozó a diabetológiai szakápolók, ápolók, dietetikusok, gyógytornászok szorosabb együttműködését segíti. Új szakmai kapcsolatok, barátságok kialakítására is adott lehetőséget.

  A rendezvény díszvendége volt Anne-Marie Felton, aki Londonból érkezett és a FEND (Federation of European Nurses in Diabetes) elnöki tisztségét tölti be évek óta. Mi volt az elnök asszony benyomása a konferenciáról? Gazdag tapasztalata alapján milyen tanácsokkal látta el a magyarországi diabétesz ellátásban szereplő szakdolgozókat?
  Anne- Marie Felton bemutatta a FEND célját és feladatait, szakdolgozóink, csatlakozási lehetőségét a FEND-hez, illetve képzéseihez. Az elnök asszony nagy érdeklődéssel hallgatta az előadásokat, még a városnézésről is lemondott, hogy folyamatosan tudja követni a prezentációkat. Hozzászólásaival, dicsérő megjegyzéseivel növelte a résztvevők öntudatát. Javasolta, hogy vegyünk részt a FEND szeptemberi Kongresszusán Stockholmban, előadással, vagy poszterrel. Csatlakozzunk a FEND tanfolyamához. Ez a lehetőség motiválhatja szakdolgozóinkat a nyelvtanulásra is.

  10 évvel ezelőtt jelent meg az MDT Szakdolgozói Szakcsoportjának egy évtizedes fennállásának apropóján az első jubileumi évkönyv, ami most bővített és kiegészített formában ismét megjelent. Miről olvashatunk az emlékkönyvben?
  A most kiadott Emlékkönyvben igyekeztünk az elmúlt tíz év fejlődését bemutatni, úgy a diabetológiai szakápolók számát, mint a sikereiket bemutatva. Egyes szakdolgozókat kértünk, hogy mondják el milyen változást hozott életükben a szakápolói végzettség, illetve a betegoktatásban milyen céljaikat tudták megvalósítani. Felkértük a legidősebb dietetikust, hogy "meséljen" nekünk az igen gazdag életútjáról, de ma is aktív dietetikus is szívesen vállalta a beszámolót. Kértünk néhány éve végzett kollégákat is, hogy osszák meg a tapasztalataikat. Milyen céljaik várnak megvalósításra? Az emlékkönyv bővítése remélhetőleg példát is mutat arra, hogy ne adjuk fel álmainkat, mert a megvalósítás rajtunk is múlik. Végig lapozva a könyvet büszkék lehetünk a szekció tagjaira, igen gazdag és tartalmas olvasmányt vehetünk kézbe.

  Tisztújítás is történt, kiket üdvözölhetünk a megújult vezetőségben?
  Az új vezetőség tagjai:
  elnök: Dr. Halmos Tamásné,
  tagjai: Juhászné Tuifel Andrea, Gyurcsáné Kondrát Ilona, Kicsák Mariann, Molnár Antalné Molnár Ágnes

  A konferencia fő üzenete a team munka fontossága és annak a diabétesz gondozásban betöltött jelentősége volt. Az elkövetkezendő időszakra hogyan foglalná össze az együttműködés, a betegoktatás lényegét?
  A vezetőség folytatni kívánja a team munka erősítését, tervezi a pumpa- kezeléshez szükséges szakdolgozói továbbképzést. Támogatni fogjuk a gyermektáborok működését. A szekció tagjainak ( diabetológiai szakápolók, ápolók, dietetikusok, gyógytornászok ) szoros együttműködését, a  taglétszám bővítését, hogy csak néhány közeli célt említsünk. A betegoktatás területén a kommunikációs módszerek átadását továbbképzés keretében. Természetesen a tagság széleskörű bevonásával.

  Köszönjük a beszélgetést és gratulálunk a sikeres rendezvényhez!

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében

  Dr. Földesi Irén

Vissza