Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Szakápolás
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  20 éve a cukorbetegekért
  2015.04.10. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Szakápolás
  20 éve kezdődött el a magyar diabetológiai szakápoló képzés. E szakképzést megszerző kollégák azóta is helyt állnak, szinte mindegyikük a pályán és a szakterületükön maradt. A betegoktatás kulcsszereplőiként folyamatosan növekvő számú cukorbeteget segítenek a megfelelő életvitel kialakításában.

  A cukorbetegségben szenvedők száma folyamatosan növekszik, így egyre több az adott területen szakképzett orvosra és szakdolgozóra van szükség. Többek között ezen igény hatására is 1995-ben európai és amerikai tapasztalatok alapján Magyarországon is diabetológiai szakápoló képzés indult, a Magyar Diabetes Társaság (MDT) szakmai támogatásával.
  A képzéssel egy időben munkacsoport alakult, ami később az MDT Szakdolgozói Szekciójává alakult és működik ma is. A szekció nemzetközi kapcsolatot ápol a FEND-del (Federation of European Nursis in Diabetes – Európai Diabétesz Nővérek Alapítványa), az ünnepi alkalomra tekintettel a X. Jubileumi Szakdolgozói Kongresszus díszvendége Anne-Marie Felton, a FEND elnöke.


  A cukorbetegséggel kapcsolatos orvosszakmai ismeretek hatalmas fejlődésen mentek keresztül, így a „tananyag" is jelentős változásokon esett át, viszont – ami az érintettek elkötelezettségét is mutatatja – az oktató gárda 90 százaléka változatlan.
  A szakképzést sikeresen teljesítő, így végzett diabetológiai szakápolók létszáma már több mint 700 fő, akiknek 90 százaléka jelenleg is az egészségügy diabetológiai területén dolgozik. Találkozhatunk e kollégákkal betegosztályokon, szakrendelőben, a háziorvosi hálózatban, és természetesen a Diabetes Centrumokban. A cukorbetegséggel foglalkozó szaknővérek munkája sok hasonlóságot mutat más szakdolgozó kollégáikéval, azonban tevékenységüknek van egy jellegzetes kulcsterülete: a betegoktatás.

  A teljes sajtóanyag letölthető a kapcsolódó dokumentumok alól.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza