Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • 20 éve a cukorbetegekért
  2015.04.10.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Szakápolás
  20 éve kezdődött el a magyar diabetológiai szakápoló képzés. E szakképzést megszerző kollégák azóta is helyt állnak, szinte mindegyikük a pályán és a szakterületükön maradt. A betegoktatás kulcsszereplőiként folyamatosan növekvő számú cukorbeteget segítenek a megfelelő életvitel kialakításában.

  A cukorbetegségben szenvedők száma folyamatosan növekszik, így egyre több az adott területen szakképzett orvosra és szakdolgozóra van szükség. Többek között ezen igény hatására is 1995-ben európai és amerikai tapasztalatok alapján Magyarországon is diabetológiai szakápoló képzés indult, a Magyar Diabetes Társaság (MDT) szakmai támogatásával.
  A képzéssel egy időben munkacsoport alakult, ami később az MDT Szakdolgozói Szekciójává alakult és működik ma is. A szekció nemzetközi kapcsolatot ápol a FEND-del (Federation of European Nursis in Diabetes – Európai Diabétesz Nővérek Alapítványa), az ünnepi alkalomra tekintettel a X. Jubileumi Szakdolgozói Kongresszus díszvendége Anne-Marie Felton, a FEND elnöke.


  A cukorbetegséggel kapcsolatos orvosszakmai ismeretek hatalmas fejlődésen mentek keresztül, így a „tananyag" is jelentős változásokon esett át, viszont – ami az érintettek elkötelezettségét is mutatatja – az oktató gárda 90 százaléka változatlan.
  A szakképzést sikeresen teljesítő, így végzett diabetológiai szakápolók létszáma már több mint 700 fő, akiknek 90 százaléka jelenleg is az egészségügy diabetológiai területén dolgozik. Találkozhatunk e kollégákkal betegosztályokon, szakrendelőben, a háziorvosi hálózatban, és természetesen a Diabetes Centrumokban. A cukorbetegséggel foglalkozó szaknővérek munkája sok hasonlóságot mutat más szakdolgozó kollégáikéval, azonban tevékenységüknek van egy jellegzetes kulcsterülete: a betegoktatás.

  A teljes sajtóanyag letölthető a kapcsolódó dokumentumok alól.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények