Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A hónap interjúja – az MDT elnökének kommentárja
  2015.04.08.Prof. Dr. Barkai László - az MDT elnökeHírkategória: Általános
  A Magyar Diabetes Társaság honlapján a honlap szerkesztősége nevében megjelent „A hónap interjúja – 2015. március” címmel a XIX. DDH-ról szóló beszámoló, mely Vándorfi Győző főorvos úrral készített interjú formájában íródott.
  Ebben főorvos úr szembeállítja a Magyar Diabetes Társaság országos, tudományos kongresszusait a kisebb, helyi, illetve regionális szakmai rendezvényekkel; vezetőségünk tagjaként szembe állítja a többségi véleményt a kisebbségben maradt tagok véleményével.
  Az MDT vezetőségi döntésével összefüggésben közvélemény kutatást, informális ellenszelet emleget, melyek tényszerűen nem támaszthatók alá, nem értelmezhetők és homályosak.
  Ezzel szemben az MDT vezetősége, amikor olyan döntést hozott, hogy évente rendez országos kongresszust, azt az alábbi bölcs érvek alapján, a tagság és a hazai diabetológia érdekében hozta meg:

  ·        A diabetológia népegészségügyi jelentősége kiemelkedő, a fejlődése olyan gyors, hogy a legújabb ismeretek átadásának minden évben országos fórumot kívánunk biztosítani. Ezt nem bízhatjuk lokális szervezési érdekek által vezérelt körülményekre.

  ·        Az MDT az elmúlt években transzparens módon, jelentős anyagi forrást teremtett a kutatásra és a szakmai fejlesztésre tagjai számára (lásd pályázatok), ezért elvárható, hogy ezeknek a munkáknak a bemutatására társaságunk évente biztosítson országos tudományos fórumot. Erre nem alkalmasak sem a profit-orientált, sem a kisebb regionális rendezvények, ahol bejelentett és anonim módon elbírált előadás megtartására nincsen lehetőség.

  ·        A nagy hazai tudományos társaságok (kardiológia, hipertónia, belgyógyászat, gyermekgyógyászat stb.) évente tartanak országos kongresszust. Presztízs okokból sem helyes, ha az MDT csak 2 évente szervezi meg kongresszusát.

  ·        Az MDT kongresszusa a társaság, a tagság pénzügyi bevételeinek egyik jelentős forrása. Nem fogadhatjuk el azt a körülményt, hogy ezektől a bevételektől az MDT tagsága minden második évben elesik.

  ·        A nagy cégek üdvözölték és kifejezetten támogatták az évenkénti országos megjelenés lehetőségét. Nem helyes, ha erre az MDT nem teremt fórumot.

  ·        Végül az MDT vezetősége tisztában volt azzal, hogy helyi érdekek sérülhetnek, de a tagság érdekeit előbbre valónak tartotta minden más parciális érdeknél. Az MDT vezetősége soha nem állította szembe az országos kongresszusunkat egyetlen helyi rendezvénnyel sem (DDH, KMDH, SZDN stb), hiszen nem egy kategóriáról van szó.
  Az MDT minden helyi, diabetológiával foglalkozó rendezvényt üdvözöl, hiszen ez benne van küldetésében, filozófiájában. Az viszont már kifogásolható, ha egy lokális rendezvény szervezője – vezetőségi tagtársunk, saját honlapunk főszerkesztője – az MDT tulajdonában lévő honlapon szembe próbálja állítani az országos kongresszusunkat a saját maga által szervezett helyi rendezvénnyel.

  Mindezekkel együtt az MDT vezetősége szívből gratulál a XIX. DDH rendezvényhez!

  Prof. Dr. Barkai László

  az MDT elnöke

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények