Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: A hónap interjúja
 • A hónap interjúja - 2015. március
  2015.03.17. | MDT Web-szerkesztőség, Dr. Földesi Irén | Hírkategória: A hónap interjúja
  Nagy sikerrel zárult a XIX. Dunántúli Diabétesz Hétvége, amely a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház és a Vanderlich Nonprofit Kft. rendezésében a megszokott helyszínen, Tihanyban zajlott a március 15-i ünnep előtt. Az "örökös" fő szervezőt Dr. Vándorfi Győző Főorvos Urat kérdezzük az eseményről.
  Dr. Vándorfi Győző
  Hány fő regisztrált a XIX. DDH-ra?
  Mikor elindult a szervezés, magunk is bizonytalanok voltunk a résztvevői szándékról. Az egyik jelentős nagy cég vezetője meg is jegyezte: „nagyon bátor vagy Győző”. Amikor a MDT vezetősége, többünk ellenszavazata mellett évenkénti kongresszus megrendezése mellett döntött, nehéz helyzetbe hozta magát és az évtizedes hagyománnyal rendelkező, a gyakorlati diabetológia fórumaiként már bizonyított Kelet – Magyarországi és Dunántúli Diabetes Hétvégeket. Gyimesi András és Oroszlán Tamás Főorvos urakkal közösen, a vezetőségi döntés előtt végzett közvélemény kutatás megerősített bennünket abban, hogy folytatni kell a regionális rendezvényeket. Majd a vezetőség több tisztségviselője a folyamatos, de informális ellenszél mellett azért kifejezte abbéli elvi véleményét, hogy szükség van a DDH-ra és a KMDH-ra. Mi is azt gondoltuk, hogy a kongresszus és a regionális rendvények más műfajt képviselnek. Itt azon kiváló kollegák is szerephez jutnak, akik az országos rendezvényeken, többnyire időhiányában nem tudnak önálló munkát felmutatva szerepelni, de gyakorlatuk és tapasztalatuk alapján véleményformálókként tartja számon őket a magyar diabetológia.

  Az idén kibővítettük a programbizottságot, elsősorban centrumvezető kolleganőkkel. Kiváló ötletek nyomán igyekeztünk a programban a műhelymunkát erősíteni és a kezdetekhez visszanyúlni.  A korábban egy órás szakdolgozói szekció helyett létrehoztuk a kétszer félnapos Nővér Akadémiát, minimalizálva a szakdolgozók, dietetikusok részvételi díját.

  Végül is az 1991 óta dunántúli kollegákkal közösen épített „brand” ismét meghozta a gyümölcsét, 584 résztvevőt regisztráltunk, közöttük 117 nővér, dietetikust és többen jöttek a társszakmák képviselői, háziorvosok, kardiológusok, pszichiáterek és még sorolhatnám.

  A támogatók sem hagytak cserben bennünket. 29 kiállítást - ugyan kisebb alapterületen – tekinthettünk meg, 7 kiváló cég szimpózium szerepelt a programban. Köszönet érte ezúton is!

  Milyen szakmai újdonsággal lepték meg a résztvevőket?
  Igyekeztünk a hét cégszimpózium mellett, független, interaktív kerekasztal megbeszéléseket és workshopokat szervezni. Mindössze két plenáris ülésen három önálló előadás szerepelt. A nyitó előadást Wittmann professzor tartotta „Új antidiabeticumok alkalmazása az 1-es típusú diabetesben” címmel, szombaton pedig az endokrinológia kórképekben előforduló szénhidrát anyagcserezavarokról, majd az obesitas paradoxonról tartottak előadást Mezősi Emese és Bajnok László professzorok. Újdonság volt a steroid és diabetes témával foglalkozó (Dezső Enikő, Bódis Bea, Molnár Gergő), valamint a metformin után választandó terápiás lehetőségek bemutatása pro és kontra érveket felsorakoztató kerekasztal megbeszélés formájában (moderátor: Pátkay József, résztvevők: Winkler Gábor, Fülöp Gábor, Rakk Erika, Baranyai Marietta, Parrag József, Oroszlán Tamás, Deák László). Szintén nagy sikert aratott Hidvégi Tibor és Rónai Balázs, pszichiáter kötetlen beszélgetése a diabetes és depresszió témakörben. Workshop foglalkozott a diabetes és családtervezés (Baranyi Éva, Földesi Irén, Békefi Dezső), a mit tartalmazzon a cukorbeteg beutalója és mit a szakorvosi lelet (Strényer Ferenc, Rosta László), a dializált cukorbetegek gondozás (Mácsai Emília, Molnár Gergő) kérdéseivel.  Sajnos nem tudom az összes kiváló kollegát felsorolni, akik vidéki centrumokból gyakorlat orientált, izgalmas véleményekkel halmozták el a végig, az üléstermekben szép számmal kitartó hallgatóságot, csak a programra utalnék. Két új gyógyszer, az alogliptin és az empagliflozin is bemutatkozott. A 45 perces cég szimpóziumok is érdekesek, jól felépítettek és gyakorlat közeliek voltak, követve a DDH koncepcióját. Újdonság volt több, a telemedicina lehetőségeivel, vagy a 2-es típusú diabetes előrejelzésével egyenlőre elméleti szinten foglalkozó (Korányi László) workshop.

  Egy hónap múlva kezdődik a szakdolgozói, azt követően pedig az MDT – az idei évtől évente megrendezett- kongresszusa. Mit gondol, van elég érdeklődésre számot tartó téma a hallgatóságnak?
  A téma az utcán hever, mondták kiváló humoristák. Márpedig a humor komoly dolog. Biztos vagyok benne még sok, az elmélet és a gyakorlat szempontjából fontos téma vár felvetésre és megbeszélésre rendezvényeinken. Ezt bizonyítja a jó ideje honlapunkon szereplő szakdolgozói konferencia kitűnő szakmai programja is.

  Hogyan értékelné, összegezné a tapasztalatokat a 2015. DDH-ról?
  A programbizottság tagjai sikeresnek értékelték az idei DDH-t, melyet számtalan résztvevői vélemény is visszaigazol. Amit ígértünk, a gyakorló diabetológust érdeklő szakmai program kellően interaktív feldolgozását, azt teljesítettük. Hagyományainkhoz híven meghívtuk Kelet- Magyarország képviselőjét, aki eddig mindig Gyimesi András volt, de idén sajnos nem tudott eljönni. Juhász Elek, az idei KMDH egyik szervezőjét helyettesítette, aki a megnyitón üdvözölte a nyugati kollégákat és invitált bennünket Egerbe. Átadtuk a Pannon Diabetes Díjakat, melyeket idén Baranyai Marietta (Szombathely) és a szintén dunántúli ihletésű TÖRP Program (Niederland Tamás vezette munkacsoport) nyert el. Előadóink és üléselnökeink érdeme, hogy minden ülés, kerekasztal, szimpózium és workshop percnyi pontossággal ért véget, többségükben helyet adva az aktív hallgatóságnak is véleménynyilvánításra. Talán a kivitelezés szerényebb volt, nem volt üdvözlőital a vacsorák előtt, nem volt kiállítási sátor, de a hangulat a kezdeteket idézően baráti és kötetlen volt. Úgy éreztük megvalósítottuk a következő intelmet, melyet még 2014 nyarán, az ominózus vezetőségi döntés előtti közvélemény kutatás során egyik korábban DDH-t szervező, de névtelenségét kérő kollega az alábbiakban fogalmazott meg, mely a XIX. DDH mottójává vált:  

  "Nem kéne veszni hagyni ezt a kis palántából dús lombú fává fejlődött, és szívünknek kedves rendezvényt. Árnyékában mindig jó volt összejönni, anélkül az érzés nélkül, hogy ez a szép fa bárki elől is elfogná a fényt..."

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Földesi Irén

Vissza