Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Elhunyt Dr. Román Ferenc Főorvos, a magyar gyermekdiabetológia jeles képviselője
  2015.02.13.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Általános
  Ez év január 7-én Szegeden elhunyt Dr. Román Ferenc Főorvos, a  magyar gyermekdiabetológia jeles képviselője.
  Dr. Román Ferenc (1939-2015)

  IN MEMORIAM 

  Dr.ROMÁN FERENC 1939-2015

  1939. január 16-án Budapesten született orvos és pedagógus szülők gyermekeként. Az általános iskolát Dorogon, a gimnáziumot Esztergomban végezte.
  1956-ban felvételt nyert a Szegedi Orvostudományi Egyetemre, ahol 1962-ben summa cum laude minősítéssel kapott diplomát. Orvosi pályafutását Gyulán, a Dr.Iványi János Főorvos vezette diabetes profilú Belgyógyászati osztályon kezdte, majd rövidesen a  Dr.Boda Domonkos Professzor Úr által vezetett Szegedi Gyermekklinikán folytatta 12 éven át.
  1975-1978-ig a Békés megyei Kórház Gyermekosztályának osztályvezető Főorvosa, megyei szakfőorvos volt. 1978-ban a Szeged Városi Gyermekkórház osztályvezető főorvosi, igazgatóhelyettesi felkérést elfogadta. A kórházban eltöltött 30 év alatt az intézethez tartozó regionális diabetes gondozót is vezette.  

  Szakmai érdeklődése kezdetben a haematológia volt, majd a szegedi Gyermekkórházba történő kinevezése után a diabetológia felé fordult. Tudományos munkája a diabetes sejtszintű elváltozásai, genetikai jellegzetességei valamint klinikai sajátosságai voltak, melyből írta kandidátusi értekezését és tudományos közleményeinek jó részét.

  A Magyar Gyermekorvos Társaság, a Magyar Diabetes Társaság tagja, valamint  MGYT és a MDT  Gyermekdiabetes Szekciójának vezetőségi tisztségét töltötte be 2008-ig. Rendszeresen részt vett tudományos üléseken és a szegedi rendezvények megszervezésében.  

  Az általa alapított Diabeteszes Gyermekeket Támogató Egyesület Elnöki tisztségét 17 éven át látta el, mely szorosan kapcsolódott a diabetes gondozó tevékenységéhez . Előadások, rendezvények szervezése mellett fő hangsúlyt kapott a nyári diabetesz tábor szervezése, lebonyolítása 25 éven át.  

  Felesége Dr.Bruder Zsuzsanna fogszakorvos, aki munkáját mindvégig szertettel támogatta. Leányai az orvosi pályát tovább folytatták. Három unokájára mindig büszkén és szeretettel tekintett.  

  Türelemmel és méltósággal viselte betegségét, családja körében érte a halál. Emlékét és gyermekek iránti szeretetét megőrizzük és példaként tekintünk rá.  

  Dr.Kürti Kálmán

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények