Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Részletek az ADA októberi és novemberi hírleveléből
  2006.12.07.American Diabetes Association (ADA)Hírkategória: Általános
  Rendszeres olvasóink minden bizonnyal már felfigyeltek legújabb szakmai szolgáltatásunkra, mely keretében igyekszünk folyamatosan referálni a jelentősebb szakmai Web-lapokon megjelenő hírekről, újdonságokról. E referátumok keretében rendszeresen összefoglaljuk az American Diabetes Association (ADA) havi szakmai hírlevelének tartalmát.

  Az ADA 2006. októberi és novemberi hírlevelének magyar nyelvű teljes összefoglalóját megtalálja a Kapcsolódó dokumentumban - szakemberként történő - bejelentkezést követően!


  Kivonat a tartalomból:

  A kávé fogyasztása csökkentheti a diabetes rizikóját
  Egy nemrég közölt tanulmány szerint a kávét rendszeresen fogyasztóknál kisebb a rizikó a 2-es típusú cukorbetegségre, mint a nem fogyasztóknál. Ez a csökkent rizikó kiterjed a kávét korábban, de jelenleg már nem fogyasztókra is. Ma még nem ismert, a kávé mely összetevője okozza e rizikócsökkenést.

  Cöliakia igen gyakori az 1-es típusú cukorbeteg gyerekeknél
  A cöliakia minden nyolcadik 1-es típusú cukorbeteg gyereket érint, és az érintetteknél visszafogott növekedést eredményez - derült ki egy most befejeződött dán tanulmányból. A gluténmentes diéta nem befolyásolja a diabetes, illetve a vércukor beállítását. A tanulmány eredményei alapján a szerzők az 1-es típusú cukorbetegeknél a cöliakia szűrését ajánlják.

  Az őssejtek inzulint termelő sejtekké alakulhatnak
  Amerikai kutatók szerint az embrionális őssejt olyan sejtté tud differenciálódni, mely mind az 5 pancreasban termelődő hormont, beleértve az inzulint is képes előállítani. Inzulint termelő sejtté való átalakulásához az embrionális őssejtnek a pancreas fejlődésével megegyező, differenciálódási szinteken kell átmennie. Az így nyert sejtek képesek voltak inzulint előállítani, tárolni, és bizonyos mértékben szekretálni is. A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy az embrionális őssejt pancreas sejtté történő differenciálása felhasználható lesz a cukorbetegség terápiájában.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények