Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  MDT levele a 2-es típusú DM finanszírozási protokollhoz
  2014.12.31.Magyar Diabetes TársaságHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  Tisztelt Főigazgató Asszony!
  Tisztelt Főosztályvezető Úr!

  Az OEP Honlapján közzétett, "A szénhidrát-anyagcsere rendezése 2-es típusú cukorbetegségben, nem terhes felnőtteken" c. finanszírozási algoritmust a Magyar Diabetes Társaság saját honlapján is közzé tettük, kérve tagságunkat és a szakmai partnereinket, hogy jutassák el észrevételeiket, javaslataikat hozzánk. A beérkezett véleményeket társaságunk részéről Prof. Dr. Kempler Péter alelnök és Dr. Hidvégi Tibor főtitkár összegezték, melynek alapján az MDT nevében az alábbiakban kívánunk módosító javaslattal élni:

  1. A diagnózis felállításakor meg kell határozni a céltartományon belül az egyéni célértéket (1. pont).
  Nem világos, hogy ez kinek a feladata. Nagyon fontos a kompetenciák meghatározása, az alapellátás és a szakellátás jogosultságainak és kötelességeinek elkülönítése tekintetében. Javasoljuk, hogy ez a beteget gondozó orvos feladata legyen. Az egyéni célérték 1 évre legyen hatályos.

  2. Az első ábrán (második vonalbeli kettős kombinációk) fel kellene tüntetni a SU-t is a glinidek mellett, de *-gal jelölni kellene, hogy mindkét esetben csak metformin monoterápia esetén indokolt ez a kettős kombináció. Megjegyezni kívánjuk, hogy a "glinidek" a mindennapi terápiás gyakorlatból kiszorultak, aránylag drágák, terápiás hatékonyságuk mérsékelt.

  3. A GLP-1 analógok második szerként (első vonali kettős kombinációk: 5. és 8. pont) a tervezet szerint 35 kg/m2 - BMI érték felett adhatók, ez indokolatlan szűkítés, 30 kg/m2 - BMI értékhatár a szakmailag reális. A terápia effektusaként a HbA1c és a testsúly/BMI csökkenése várható, viszont a két kívánalom együttes szerepeltetése indokolatlan (9. és 10. pontok). Megjegyzendő, hogy 5 kg-os fogyást a GLP-1 analógok esetében az evidence based medicine rendelkezésre álló adatai sem támasztják alá. Ugyanakkor a rendelkezésre álló készítmények közül a GLP-1 analógok valóban érdemi testsúlycsökkentést eredményeznek. Ennek tükrében szakmai szempontból teljesen érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a tervezet miért pont e készítmények esetében diszkriminatív.
  Második készítményként alkalmazott GLP-1 analóg esetén a tervezet nem engedi meg a hármas kombináció irányába történő továbblépést, ez a restrikció különösen indokolatlan és nem veszi figyelembe a 2-es típusú diabetes progresszív jellegét. Kérjük a fentiek alapján a 8., 9. és 10. pontok módosítását.

  4. További kettős kombináció előírása (második vonal kettős kombinációk: 11. és 12. pont) a hármas kombinációra váltást megelőzően a betegek döntő többségében előreláthatóan a hyperglykaemia és a glukóztoxicitás további tartós fennállását eredményezi, így indokolatlan.

  5. Nehezen értelmezhető és valamennyi nemzetközi adatnak ellentmondó, a "sürgősségi ellátást" igénylő hypoglykaemia megkövetelése (5.2 Az inzulinkészítmények alkalmazásának általános szabályai 7/b pont; valamint 16., 17., 19., 20., 22., 23. pontok), mint az inzulin analógok felírásának egyik kritériuma. Súlyos fokú, bizonyítottan kedvezőtlen prognózissal járó hypoglykaemiaként a nemzetközi szakirodalom egyértelműen a "külső segítséget igénylő" hypoglykaemiát definiálja, így javasoljuk ennek alkalmazását a továbbiakban.

  6. A gyors hatású analóg inzulinok esetében hiányzik a korábbi rendeletekben szereplő postprandialis hyperglykaemia (19. pont), mint szakmailag indokolt belépési kritérium.

  7. Az analóg inzulinok esetében hiányzik a rendszeres "havonta legalább 3 alkalommal - az orvosi dokumentációban feltüntetett - korrekciót igénylő hypoglykaemia", mint szakmailag indokolt belépési kritérium (5.2 Az inzulinkészítmények alkalmazásának általános szabályai 7. pont; valamint 16., 17., 19., 20., 22., 23. pontok).

  8. A tervezet nem tér ki a már kezelt betegek kérdésére. Értelemszerűen nyilván az újonnan kezelésbe vont betegekre vonatkozik, ezt azonban egyértelművé kell tenni.

  A tervezet egészénél számunkra hiányzó fontos körülmény, hogy új Eü. pontok megalkotására van szükség, melyeknél a támogatás mértéke 100, 90, 70, vagy 50 százalék lehet. Rendkívül fontos a rendeletek szövegezése, mind az utalványozó, mind a későbbiekben esetlegesen OEP ellenőrzést végző személyek számára. (korábbi negatív tapasztalatokból emlékszünk az és/vagy, vagy/vagy rendelet szövegek számunkra gondot jelentő értelmezési problémáira)
  Az Algoritmus és rendeletek hatályba lépése előtt tisztelettel felajánljuk a Magyar Diabetes Társaság vezetőségének segítő együttműködését és egyben tájékoztatjuk Önöket, hogy jelen levelünben megfogalmazott álláspontunkat az MDT honlapján is közzé tesszük.

  Tisztelettel,

  Prof. Dr. Barkai László
  a Magyar Diabetes Társaság elnöke

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza