Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Év eleji köszöntő 2015 - Boldog Új Évet Kívánunk
  2015.01.01.MDT, Prof. Dr. Barkai LászlóHírkategória: Általános
  Tisztelt MDT Tagok! Kedves Kollégák!

  Ismét elmúlt egy év és az új esztendő küszöbén állunk.  A Magyar Diabetes Társaság vezetősége és a magam nevében békés, boldog, szakmai eredményekben gazdag újesztendőt kívánok minden tagunknak és minden általuk kezelt, gondozott cukorbetegnek.
  Prof. Dr. Barkai László
  Bár hazánk egészségügyi ellátásának helyzete, az egészségügyi dolgozók megbecsültsége és munkakörülményei az elmúlt évben sem javultak, elmondhatjuk, hogy szűkebb szakterületünket, a diabetológiát tekintve azért születtek eredmények, történtek említésre érdemes események. Az elmúlt év elején országos rendezvény keretében méltón megünnepeltük a Diabeteses Gyermekek Napját Miskolcon, ahol a betegek és az őket kezelő, gondozó munkacsoportok szakmai nap keretében emlékeztek az első életmentő inzulininjekció beadására. Tavasszal kiemelkedően sikeres kongresszust szerveztünk Szegeden, ahol a szakmai és tudományos színvonal mind a bejelentett előadások, mind a tudományos szimpóziumok, de a cégek által összeállított programok alapján is olyan magas volt, ami igazolta azt, hogy a hazai diabetológia valóban a nemzetközi élvonalhoz tartozik. A Gyermekdiabetes Szekció Pécsett, a Háziorvosi Munkacsoport pedig Siófokon rendezett kiváló tudományos ülést. Megjelent az új szakmai irányelvünk, melyet online adás formájában és honlapunkon is bemutattunk, országszerte elindult az ÁNTSZ-el közös szervezésben a 2-es típusú cukorbetegek edukációjára és a vércukor-ellenőrzésre irányuló háziorvosi továbbképzés. Elkezdődött a diabetológus licensz megszerzése az egyetemeken és az ősz folyamán minden tagunk aki már rendelkezett a társaság diabetológus orvos minősítéssel, sikeres vizsgát követően megkapta az államilag elismert licenszképesítést. Ősszel társaságunk rendezvényeként Budapesten az EASD Magyar Imre posztgraduális kurzus számos külföldi és hazai szakember részvételével nagy sikerrel lezajlott, méltán öregbítve a hazai diabetológia nemzetközi hírnevét. Eredményeink a saját munkánk, közös erőfeszítéseink eredményeként jött létre, melyre büszkék vagyunk, és amiért köszönetet mondok tagságunknak, vezetőségünknek.

  Tisztelt Kollégák!

  Most még nem lehetséges megjósolni, mit hoz a jövő, mit hoz számunkra 2015 éve. Csak remélhetjük, hogy pozitív változást eredményez az egészségügy ismételt átszervezésének kísérlete, hogy megfordul az egészségügyi dolgozók elvándorlása, pályaelhagyása és nem szakadunk le végérvényesen az orvostudományt legmagasabb szinten művelő, mértékadó országok táborától. Csak reménykedhetünk, hogy megteremtődnek a megelőzés, a korai diagnosztika és terápia feltételei, a betegedukáció és a gondozás elismerése, megoldódik a szakmai irányelvek és a finanszírozási protokollok ellentéte, a korszerű és új készítmények a betegek széles körei számára hozzáférhetővé válnak, össz-társadalmi összefogás alakul ki a krónikus nem fertőző betegségek elleni küzdelem érdekében. Csak remélhetjük, hogy az egészségügy a korszerű betegellátás szükségleteinek megfelelően fog részesedni a költségvetésből és ezen belül a cukorbetegség és szövődményeinek finanszírozási körülményei nem fognak romlani.

  Sok nyitott kérdés van, mely az újév elején megfogalmazódik, és amely elbizonytalanít mindannyiunkat, egészségügyi dolgozókat és talán a betegeket is. A sok bizonytalanságban egyben tudunk csak bízni, önmagunkban. Abban, hogy mindannyian tesszük feladatunkat úgy, ahogy azt megtanultuk, ahogy azt betegeink érdeke megkívánja. A sok bizonytalanság közepette azonban én abban biztos vagyok, hogy a diabetológia hazai művelői, a Magyar Diabetes Társaság tagjai a jövő évben is legjobb tudásuk szerint fogják végezni munkájukat, felkészültségük folyamatos növelésére fognak törekedni és köreinkben – szemben a társadalom számos területével - a szakmai igénytelenség soha sem fog tért hódítani. Az MDT mindig a szakmai minőség és kiválóság oldalán fog állni és minden lehető eszközzel támogatni kívánja tagsága munkáját azon az úton, mely a hazai cukorbetegek ellátásának javítását célozza akár a mindennapi gyógyítás, akár a tudományos munka és a kutatás eszközeivel.

  Ehhez a munkához kívánok minden tagunknak jó egészséget, szakmai sikereket 2015 évben!

  Prof. Dr. Barkai László
  az MDT elnöke

Vissza