Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Beszámoló a Gyermekdiabetológusok Országos Kongresszusáról, Pécsről
  2014.11.18.MDT, Prof. Dr. Soltész GyulaHírkategória: Gyermekdiabetes
  A Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájának munkatársai, Dr. Erhardt Éva adjunktus vezetésével Pécsett, a Palatinus szállóban rendezték meg a magyar gyermekdiabetológusok XXXI. országos kongresszusát, amelyen mintegy 200 gyermekdiabetológus, szakdolgozó és dietetikus vett részt.

  A Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Gyermekorvosok Társaság közös Gyermekdiabetes Szekciójának egyik kiemelt célja az, hogy a diabéteszes gyermekek ellátása az egész országban azonos elvek szerint és lehetőleg azonos színvonalon valósuljon meg. Ennek érdekében országos kongresszusain a legújabb gyógyítási és kutatási eredmények kerülnek megvitatásra, továbbképző jelleggel.

  Ennek szellemében, immár harmadik éve közös szakmai-módszertani megbeszéléssel kezdődik az éves Konferencia. Ennek során egy-egy, a szakellátó helyek mindennapi tevékenységét befolyásoló, az ellátás minőségét egységesíteni akaró téma kerül megbeszélésre. Ebben az évben a reedukáció módszertana, lehetőségei és lebonyolítása volt a fő téma. Konklúzióként megállapítottuk, hogy az újraoktatás (és általában az oktatás) ma nélkülözi annak minőségbiztosítását. Ebben a vonatkozásban közös gondolkodással kell tovább lépni.

  A rendezvény tudományos programjának megnyitó előadásában – a hagyományok szerint – a Szekció égisze alatt működő Gyermekdiabetes Epidemiológiai Munkacsoport számolt be a legújabb országos incidencia adatokról. Hazánkban 1989 óta minden újonnan diagnosztizált diabeteses gyermek adatai (a 27 gyermekdiabetes gondozó önkéntes adatszolgáltatásának köszönhetően) a Pécsi Gyermekklinikán lévő országos regiszter adatbázisába kerülnek. Az adatok gyűjtése és feldolgozása az EURODIAB nemzetközi munkacsoport standardjainak megfelelően történik (a nemzetközi munkacsoportot 1999 és 2010 között a Pécsi Gyermekklinika koordinálta). A gyermekkori 1-es típusú diabetes incidenciája Magyarországon az elmúlt 25 esztendőben közel háromszorosára növekedett. Hazánkban jelenleg mintegy hatszáz 15 évesnél fiatalabb gyermekre jut egy diabeteses. és a betegség egyre fiatalabb életkorban manifesztálódik.

  A terápia alapja az inzulin-kezelés, és bár az elmúlt években nem kerültek bevezetésre újabb inzulin-készítmények a gyermekek kezelésére, számos munkacsoport számolt be a glikémiás helyzet javítását célzó törekvéseiről (inzulinpumpa-kezelés, folyamatos szövetközi glukóz érzékelő és szenzor-augmentált pumpa).

  Előadásokat hallhattunk a diabeteshez társuló egyéb autoimmun betegségekről, a két legfontosabb akut szövődményről (hipoglikémia és ketoacidosis), az időjárási frontok glikémiás hatásáról, a diétás kezelésről, és a speciális diabetes-formákról. Ajánlásokat hallhattunk a gondozás mindennapi gyakorlatához, egy-egy érdekes esetbemutatással tarkítva.

  A hatásos és sikeres diabetes gondozás szerves része a páciens-edukáció, ami gyermekek esetében a szülők, és pedagógusok folyamatos és ismételt képzését is jelenti. A Szekció tevékenységei között nagy hagyományai vannak az országban számos helyen szervezett nyári edukációs táboroknak. A győri munkacsoport beszámolt egy már tíz éve minden évben megrendezett speciális edukációs tevékenységről („Törp-tábor"), amelynek során csecsemő- és óvodáskorú diabeteses gyermekeket nevelő családok edukációja történik egy három napos, bentlakásos intenzív tanfolyam keretében. Más gondozók a pedagógusok csoportos képzésével kapcsolatos tapasztalataikról tartottak előadást.

  Az idei kongresszus meghívott belgyógyász előadója Wittmann István professzor, a PTE II. sz Belklinika igazgatója volt aki „Az új antidiabetikumok lehetséges haszna 1-es típusú cukorbetegségben címmel tartott nagysikerű referátumot.

  Az ez évi tudományos programot is rendkívül hasznosan egészítették ki cég-szponzorált, de nem alapvetően cégorientált témájú szimpóziumok.
  A rendezvény ismét bebizonyította, hogy a képzés, továbbképzés és a betegellátás javításának leghatékonyabb letéteményesei az olyan célorientált, kis létszámú, barátian kritikus rendezvények, mint a Gyermekdiabetes Szekció konferenciái.

  Dr. Soltész Gyula
  emeritus professzor, Gyermekklinka

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények