Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A hónap interjúja - 2014. október
  2014.10.04.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Földesi IrénHírkategória: A hónap interjúja
  Szeptember 7-én a Balatonfüredi Szabadidőközpont színpaddá és nézőtérré alakult és egész napos rendezvényen vehettek részt mindazok, akik a Diabetes lap 25 éves évfordulójának ünneplésére gyűltek össze. Herth Viktória a Diabetes alapító főszerkesztőjét kérdezzük az elmúlt negyed századról és a jövőbeni tervekről.

  Hogyan indult a lap?
  Az, hogy a veszprémi cukorbetegeknek legyen saját újságjuk, a veszprémi diabetológus, dr. Vándorfi Győző álma volt. Az első két kis számot ő készítette a diabetológiai szakrendelés munkatársaival. Ez inkább csak tájékoztató füzetecske volt, de mi innen számítjuk létezésünket. Édesanyám ekkortájt lett inzulinos cukorbeteg, hozzátartozóként végigéltem, milyen fontos a beteg és a család számára minden információ-morzsa. Akkoriban nehéz volt bármit is megtudni a cukorbetegségről. Újságíróként felajánlottam a segítségemet – így kezdődött. Majd amikor megalakult a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége, a megyén kívül is mind többen ismerték meg a lapot. Egyre nagyobb példányszámban jelent meg, egyre nagyobb terjedelemben, míg eljutottunk arra a szintre, hogy saját erőből a veszprémi Alapítvány a Cukorbetegekért már nem tudta biztosítani az újság jövőjét. 1998-tól a Tudomány Kiadó gondozásában jelenik meg.

  Mi a titka annak, hogy ilyen hosszú időn keresztül sikerült a lapnak fennmaradni?
  Egyszerű a magyarázat: hiánypótló, valódi igényeket kielégítő a kínálatunk. Közérthető nyelven, egyszerűen, de őszintén beszélünk a betegségről, annak veszélyes szövődményeiről. Gyakorlati segítséget is adunk, például a kiszámolt ételreceptekkel. Pszichikai jelentősége is van a Diabetesnek: ha valakinél diagnosztizálják a cukorbetegséget, s kezébe adják újságunkat, máris érzi, hogy nincs egyedül. A cukorbetegek sokat tanulhatnak és tanulnak egymástól. Egyik erénye lapunknak, hogy laikus szerkesztője van. Én újságíróként végzem ezt a munkát, nem orvosként. Az egyes cikkek esetében én vagyok az első kontroll. Ha én nem értek valamit, átírjuk a cikket. Az utóbbi években a Diabetes egyszerű újságnál többé vált: mozgalom lettünk – szoktuk emlegetni. Túrákat szervezünk, menedzseljük a Joslin-díjak megszerzését, átadását, mi szerveztük meg a magyar válogatottat a tavalyi DIAEURO-ra, Civil Fórumainkon pedig közvetlen segítséget nyújtunk a klubvezetőknek...

  Hogyan próbálnak új témákat találni, mi érdekli legjobban az olvasóközönséget?
  Közvetlenül megkeresik szerkesztőségünket egy-egy kérdéssel, s ha úgy ítéljük meg, hogy másokat is érdekelhet a téma, a nyilvánosság előtt válaszolunk rá. A különböző cukorbeteg rendezvényeken is felmerülnek kérdések, és sok ötletet kapunk a szakrendelésektől is. Honlapunkon a fórum rovatban is tesznek fel kérdéseket. Maguk az orvosok is tudják, melyek az aktuális témák, amelyekkel foglalkoznunk kell.

  Az ünnepi rendezvényen több, mint 1000 diabéteszes vett részt, milyen programokat láthattak az érdeklődők?
  Tanító és szórakoztató programokra oszthatnám a születésnapunk kínálatát. Az ünneplés mellett az edukáció fontos célunk minden összejövetelen. Délután három teremben folyamatosan szakmai előadások zajlottak, mindenki kiválaszthatta, mi érdekli. A nagyszínpadon a tanítás mellett a szórakoztatás is célunk volt. Kiemelném záróprogramunkat, a Benkó Dixieland Band koncertjét, nekik köszönhetően mindenki remek hangulatban indult haza. (Dicsekedni is szeretnék, saját fiam az együttes ösztöndíjasaként velük zenélt a színpadon.) Az előcsarnok zsúfolásig telt kiállítókkal, támogatóinkkal.

  Hogy látja a jövőt a lap és a hasonló rendezvények szempontjából?
  Bízom benne, hogy még sokáig képesek leszünk megjelentetni a Diabetest. A kezdetektől elmondható, hol könnyebben, hol nehezebben ment ez a munka, de a lap 25 éve mindig megjelenik. Sajnos, az olvasótáborunk egyre növekszik, hiszen rohamosan nő a cukorbetegek száma. A diabéteszesek számára pedig nélkülözhetetlen az információ, a tudás. Szükség van a személyes találkozásokra is, s a mi születésnapunkhoz hasonló programok biztosítják ezt.

  Köszönöm a beszélgetést és további bőséges, témákban és érdekességben gazdag, színes megjelenést kívánok a következő 25 évre!

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében

  Dr. Földesi Irén

Vissza