Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A hónap interjúja - 2014. szeptember
  2014.09.17.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Földesi IrénHírkategória: A hónap interjúja
  Bár még 2 hónap választ el a cukorbetegek világnapjától, a múlt hétvégén Balatonfüreden ünnepelhetett a diabéteszes sportoló, szurkoló, a diabéteszt gondozó szakember, továbbá mindazok, akik érintettek a cukorbetegség vonatkozásában.
  A füredi Szabadidő- és Konferenciaközpontban szeptember 1-5. között zajlott a DiaEuro nemzetközi cukorbeteg futsal-torna, ahol a hazai csapat címvédésre készült és ezüst éremmel zárta az igen szoros és izgalmas mérkőzés-sorozatot. Béki Jánost, a Tudomány Kiadó munkatársát, aki a Diabetologia Hungarica szaklap kiadói szerkesztője, és a Diabetes betegtájékoztató lap munkatársa is 1998. óta, kérdezzük a rendezvényről, aki a DiaEurón való részvétel ötletgazdájaként tavaly is, idén is csapat menedzsere, ebben az évben pedig a torna főszervezője volt.
  Béki János
  Hogyan sikerült Magyarországon megrendezni a tornát?
  Tavaly először vett részt magyar csapat a rendezvényen. A Magyar Diabetes Társaság delegáltjaként (mint a Diabetologia Hungarica szerkesztője) többször vehettem részt nemzetközi konferencián. Így találkoztam a felhívással. A Diabetes lap nyújtotta kapcsolatok lehetővé tették, hogy felmerüljön bennem: miért ne indulhatna magyar csapat is a tornán? Intenzív keresés kezdődött, s köszönhetően a magyar válogatott szponzorainak, a 77 Elektronikának és a Sanofinak, rövid idő alatt sikerült olyan focistákkal feltölteni a keretet, akik cukorbetegek. A tavalyi tornát sikerült megnyerni a horvátországi Zadarban, s a nemzetközi szervezőbizottság szabályai szerint a nyertes ország kapja a rendezés jogát. Már a döntő előtt megkaptam a jóváhagyást a magyar rendezéshez...

  Mi volt a legnehezebb az előkészületek során?
  A tavalyi győzelem után felvettük a kapcsolatot a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, akik a grassroots (a nem professzionális, labdarúgást népszerűsítő társadalmi) programjukon keresztül is segítséget nyújtottak. Így idén a tavalyinál sokkal több focista jelentkezett. Abból indultam ki, hogy a cukorbetegség előfordulása a footballisták körében azonos lehet a normál populációéval. Most már mondhatom: így is van. Nagyon sok jó játékos jelentkezett. Van, akinek a cukorbetegsége miatt a sportorvos nem akart a saját csapatánál játékengedélyt adni. Remélem bebizonyítottuk, s folyamatosan bizonyítjuk: a cukorbetegség nem akadály még versenysport esetén sem! A korszerű terápia mindenre lehetőséget biztosít.

  Egy ilyen fajsúlyú rendezvényt nem lehet komoly szponzoráció nélkül megrendezni. Kik voltak a leginkább elkötelezettek a támogatást illetően?
  A 77 Elektronika és a Sanofi támogatásával megalakítottuk a DiaEuro Labdarúgó Sportegyesületet, ami nem csupán az idei rendezvény technikai szervezője, de a jövőben is a cukorbetegek sportolási lehetőségeinek aktív háttere szeretne lenni. A vércukormérés és a hozzá tartozó modern inzulinkezelés elengedhetetlen része a cukorbetegek aktív sportolásának. Rendezőként szinte minden ország öltözőjében jártam a meccsek szünetében: mindenhol vércukormérés fogadott. Az ismert értékek alapján tudnak korrigálni a sportolók nagy terhelés mellett is.

  Mi a célja egy-egy ilyen rendezvénynek és folytatódik-e a jövőre?
  Az elsődleges cél, hogy felhívjuk a cukorbetegésgre a figyelmet. A foci népszerűségének köszönhetően ez ennek a rendezvénynek a kapcsán a hagyományos csatornáinkat jelentősen felülmúlja. Másik célunk az volt, ahogy az idei szlogen is szólt, hogy a diszkrimináció ellen hatékonyan fellépjünk. Sok beidegződést kell leküzdenünk, de teljesítményünk bizonyítja: bármilyen célt elérhetnek a cukorbetegek. Jövőre nagy valószínűség szerint Kolozsváron rendezi az idei győztes a tornát.

  Szeretném megköszönni mind a magyar csapat, mind a nemzetközi szervezőbizottság nevében mindazt a segítséget, amit a DiaEuro rendezvény kapcsán a Magyar Diabetes Társaságtól szakmai támogatóként kaptunk. A döntőt megelőző technikai értekezleten, valamint az esti megbeszélésen az országok csapat- és szakmai vezetőinek egybehangzó véleménye volt, hogy a szakmai színvonalat és a lebonyolítást sikerült a korábbi évekhez képest jelentősen felülmúlni. A Magyar Labdarúgó Szövetség delegáltja, a Magyar Labdarúgó Játékvezetők Testülete (MLJT) elnökségének tagja szintén elégedettségének adott hangot a lebonyolítást illetően. Az azóta érkező levelek és telefonok is arról tanúskodnak, hogy vendégeink – az elért eredménytől függetlenül – egy életre szóló élménnyel gazdagodva távoztak, köszönetüket fejezték ki a Magyar Diabetes Társaságnak is. A DigiSport csatorna közvetítése olyanokhoz is eljuttatta az eseményt, akik korábban semmit nem tudtak róla – sokan ismeretlenül is gratuláltak.

  A magyar csapat eredménye talán meggyőzte a kételkedőket arról, hogy a tavalyi győzelem sem pusztán a véletlen műve volt. Kis szerencsével, a kapufák támogatásával vagy néhány másodperccel ismét bajnokok lehetnénk – most nem így sikerült, azonban büszkék vagyunk az ezüstéremre!

  Bízunk benne, hogy az esemény lebonyolításával – a magunk szerény eszközeivel – hozzájárulhattunk a magyar diabetológia hírnevének öregbítéséhez a résztvevő 13 külföldi országban.

  Köszönjük a bizalmat és a támogatást!

  Valamennyi diabéteszben érintett nevében köszönjük az elmúlt évek erőfeszítéseit és sok sikert kívánunk az elkövetkezendő évek munkájához!

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében

  Dr. Földesi Irén

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények