Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • MDT kérdések és OEP válaszok a gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatokról
  2014.07.04.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  A 2014. május 9-én keltezett E01-155-1/2014. számú OEP Főigazgatói állásfoglalás kapcsán a Magyar Diabetes Társaság vezetősége nevében Prof. Dr. Barkai László az MDT elnöke és Dr. Hidvégi Tibor PhD az MDT főtitkára levélben fordult az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójához. Az MDT kérdéseit és a Főigazgató Asszony válaszát az alábbiakban olvashatják.

  MDT kérdések
  Tisztelt Főigazgató Asszony!
  2014. május 9-én állásfoglalásában szabályozta a gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatok finanszírozásával kapcsolatos teendőket, ezzel együtt hatályon kívül helyezte a korábban kiadott 3923-67-69/3/20.11, számú állásfoglalását. Mivel az állásfoglalás a cukorbetegek nagy számát érinti a Magyar Diabetes Társaság vezetősége megtárgyalta az intézkedés várható hatását a mindennapi betegellátásra.
  Az eredeti állásfoglalás a diabéteszes személyek gépjárművezetői alkalmasságának elbírálását szakorvosi véleményezéshez kötötte. Az intézkedés, bár jelentősen növelte a szakambulanciák forgalmát, szakmai szempontból helyes volt. hiszen így sok esetben a szakambulanciákon a nem gondozott cukorbeteg kezelésén is módosítani tudtunk, szükség esetén gondozásba vétele is megtörtént. Gondozott betegeinknél mindez alig jelentett többletterhelést. hiszen gyakran a rendszeres gondozás rendszerébe illesztve állítottuk ki az igazolást a háziorvos számára. Sajnos, Főigazgató Asszony korábbi intézkedése ellenére tudomásunk szerint több egészségügyi szolgáltató pénzt kért a betegektől a szakvizsgálatért.
  Bár az eredeti intézkedés óta nem változtak a jogszabályok, jelenleg lehetőség van arra, hogy a szolgáltató a szakvélemény kiadásáért pénzt kérjen. Ismerve az intézmények anyagi helyzetét valószínű, hogy e lehetőséggel a szolgáltatók élni fognak. Ismereteink szerint egyes helyeken már 7.200, másutt 4.900 forintot kérnek a betegektől. A diabéteszes személyek szövődményei miatt nem lesz ritka, hogy a diabetológia mellett a kardiológia, neurológia, szemészet is érintett lesz a betegek véleményezésében, így mintegy 20.000 forint költséggel kell számolnunk, nem számítva a háziorvosi rendelőben és az okmányirodákban fizetendő összegeket. 70 év feletti beteget tekintve ez kétévente 25-30.000 forintot is jelenthet. Az állásfoglalás érintheti a 2003, évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szellemét is.
  Tisztelt Főigazgató Asszony!
  Kérjük fentiek miatt szíveskedjék a kiadott állásfoglalást áttekinteni és a szükséges korrekciókat megtenni. Úgy érezzük, az intézkedés betegeink körében kiváltott negatív visszhangja sem a finanszírozó, sem az ellátásukat végző szolgáltatók számára nem előnyös. A Magyar Diabetes Társaság készséggel áll rendelkezésre az esetleges egyeztetések céljából.  

  Budapest, 2014.06.02

  Tisztelettel:

  Prof. Dr. Barkai László
  az MDT elnöke

  Dr. Hidvégi Tibor PhD s.k.
  az MDT főtitkára

  OEP válasz 
  Tisztelt Elnök Úr!
  A gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatok tárgyában írt E01-155-1/2014. számú körlevélben foglaltakkal összefüggésben honlapjukon megjelent tájékoztatóra hivatkozással, az alábbi pontosítással kívánok élni, melyet kérem, hogy a tájékoztatásukban is szíveskedjenek közzétenni.
  A hivatkozott körlevélben foglaltak a hosszú ideje hatályos jogszabályi rendelkezéseket tartalmazza, mely azt is jelenti, hogy a diabeteses betegek ellátásának OEP finanszírozásával kapcsolatban változás nem történt. A betegek ugyanolyan feltételek mellett vehetik igénybe az ellátásokat, ahogyan azt korábban is.
  A honlapjukon megjelent tájékoztatás azt a látszatot kelti, mintha az OEP saját hatáskörben döntött volna a gépjárművezetői engedélyek megszerzéséhez szükséges alkalmassági vizsgálatok finanszírozásáról, holott annak minden részletét jogszabály határozza meg.
  Tájékoztatom továbbá, hogy amennyiben a beteg háziorvosa, vagy kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a beteg betegségével összefüggésben szükséges további szakellátás, vagy egyéb vizsgálat úgy az - ahogyan eddig is - az Egészségbiztosítási Alap terhére igénybe vehető, a betegek számára térítésmentes ellátás.
  Bízom abban, hogy a fenti pontosítással sikerült az esetleges félreértéseket eloszlatnunk, további kérdései esetén állunk szíves rendelkezésére.

  Budapest, 2014. Június 19.

  Dr. Sélleiné Márki Mária
  Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgató  

  Az MDT Web-szerkesztőségének nevében,
  Dr. Strényer Ferenc

  Kapcsolódó dokumentumok(2)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.