Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A HÓNAP HÍRE - 2014. június
  2014.06.30.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: A hónap híre
  Az ADA (Amerikai Diabetes Társaság) új szakmai állásfoglalást adott ki az 1-es típusú diabetes kezelésével kapcsolatban, a közlemény 2014. június 16-tól elérhető a világhálón, írásban a Diabetes Care júliusi számában lát napvilágot.

  A 20 oldal terjedelmű szakmai állásfoglalás taglalja az 1-es típusú diabetes incidenciáját, prevalenciáját (világméretben pontos adatok nem ismeretesek, de egyes régiók rendelkeznek megbízható adatbázissal), a diagnózis kritériumrendszerét (azonos a 2-es típusú diabéteszével), az étrend és a fizikai aktivitás jellegzetességeit, a kezelési célértéket (egyénre szabottnak kell lennie, 18 év alatt <7,5%, idősebb betegeknél <7,5%, de akár elfogadható a <8,5% is), a vércukor-önellenőrzés (SMBG) jelentőségét, a szöveti glukózmonitorozás (CGM) helyét, a HbA1c-meghatározás fontosságát (alapesetben évente négyszer), a terápia mikéntjét (ICT vagy pumpakezelés), a metformin potenciális helyét a kiegészítő terápia között (csökkentheti az inzulindózist és a testsúlyt), a pancreas-transzplantáció lehetőségét (döntően vese-transzplantációval együtt, vagy már vese-transzplantációban részesült betegek körében), kitér az esetleges kardiovaszkuláris kockázati tényezőkkel kapcsolatos feladatokra (idősebb betegek körében statin), ill. a terhességéggel kapcsolatos részletekre is (megadva a prekoncepcionális gondozás és a terhesség alatti kezelési célértékeket).

  A szakmai irányelv jellegzetessége, hogy minden esetben külön feltüntetve szerepelnek a gyermekgyógyászok, ill. az idősebb betegeket gondozók (belgyógyászok, diabetológusok) feladatai.

  A fontosabb adatok ismertetése után, az egyes alfejezetek végén pontokba foglalva tüntetik fel az ajánlásokat, gondosan megadva azok erősségét (A, B, C, E).

  Érdemes eredetiben tanulmányozni a közleményt, amely a gyermekgyógyászok és a felnőtt korú 1-es típusú betegekkel foglalkozó belgyógyászok érdeklődésére is számot tarthat.   

  A szakértői ajánlás az alábbi helyen olvasható, szabadon letölthető:
  Chiang JL, Kirkman MS, Laffel LM, Peters AL; on behalf of the Type 1 Diabetes Sourcebook Authors: Type 1 Diabetes Through the Life Span: A Position Statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2014; 37: 2034-2054.

  On-line elérési lehetőség:
  http://care.diabetesjournals.org/content/37/7/2034.full.pdf+html

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

Vissza