Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Elnöki levél az egyetem dékánhelyetteseinek
  2014.06.16.Magyar Diabetes TársaságHírkategória: Általános
  Tisztelt Dékánhelyettes Urak!

  A licenc vizsgára vonatkozó hatályos EMMI rendelet 23/2012. (IX. 14.) szabályozza a szakorvosok, szakfogorvosok, szakgyógyszerészek és szakpszichológusok egészségügyi szakirányú továbbképzését. A Magyar Diabetes Társaság tagsága örömmel fogadta, hogy az egészségügyi kormányzat, felismerve a diabétesz népegészségügyi jelentőségét a diabetológia szakterületét licenc vizsga szintjére emelte.

  Egyetemeinken kijelölték a diabetológiai grémium vezetőket, akik egyben e szakterület elismert képviselői. A rendelet egyértelműen szabályozza a vizsga adminisztratív feltételeit, előfeltételként határozza meg az Egyetem vizsgára bocsátó határozatának meglétét. Az Egyetemek szervezési és adminisztrációs díjat számítanak fel az igazolás kiállításáért, amely szakterületenként 60 000 forint, e mellett a Nemzeti Vizsgabizottságnál 30 000 forint a vizsga díja.  Amennyiben a diabetológia mellett más szakterületből is vizsgát kíván tenni a jelölt (hypertonológia, lipidológia, obezitológia), előfordulhat, hogy az alaphelyzetben fizetendő 90 000 forint helyett, akár 2-300 000 forintot is elő kell teremteni a vizsgák letételéhez. Ez rövid idő alatt – ismerve a kollégák anyagi helyzetét- megoldhatatlan nehézséget jelent, ismereteink szerint sokan jelezték, hogy a licenc vizsgára történő jelentkezéstől elállnak. Ez annál inkább sajnálatos, mert a rendelet jogalkotójának szándéka pontosan az volt, hogy elismerje a szakvizsgával nem rendelkező, speciális szakterületeken évtizedek óta dolgozó szakemberek munkáját. Megítélésünk szerint anyagi okok miatt ellehetetlenül és érdektelenségbe fullad a licenc vizsga lehetősége.

  Tisztelt Dékánhelyettes Urak!

  Kérjük, szíveskedjenek áttekinteni az igazolás kiadásának anyagi feltételeit. Ezennel felajánljuk a Magyar Diabetes Társaság segítő együttműködését. Megítélésünk szerint az lenne méltányos, ha e speciális helyzetben a kollégák számára is elfogadható megoldás születne.

  Kollegiális tisztelettel:
  Prof. Dr. Barkai László sk.
  az MDT elnöke

  Dr Hidvégi Tibor PhD
  főtitkára

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.