Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: A hónap interjúja
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A hónap interjúja - 2014. június
  2014.06.04. | MDT Web-szerkesztőség, Dr. Földesi Irén | Hírkategória: A hónap interjúja
  Április végén ért véget az MDT XXII. kongresszusa, ami Szegeden a napfény városában került megrendezésre. Korábbi számunkban a rendezvény egyik szervezőjét, Várkonyi Tamás egyetemi docenst kérdeztük az előkészületekről. Az országos esemény vasárnap zárult, ezt követően Lengyel Csaba egyetemi docens számolt be élményeiről, tapasztalatairól.
  Dr. Lengyel Csaba
  Számokban kifejezve mekkora érdeklődés kísérte a kongresszust?
  Az MDT  szegedi kongresszusán 1239 résztvevő regisztrált. A jelenlévők között 791 orvos és 448 szakdolgozó, illetve egyéb szakma képviselője vett részt. A kongresszus sikeres megrendezését az MDT szervező- és programbizottsága, valamint a technikai lebonyolítást végző Stand-Art Kft. mellett 32 kiállító, illetve szponzor biztosította. A szakmai programoknak a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs központja közel 15 000 m2-es területen adott helyet.

  Melyek voltak a legfontosabb szakmai események?
  A rendezvény legfontosabb szakmai eseményeit a tagság tudományos eredményeit bemutató szekciók, a társaság által felkért tematikus továbbképző előadások és a diabetológiai életben aktív cégek szponzorált szimpóziumai jelentették. A kongresszus résztvevői összesen 148 prezentációt hallgathattak meg. A rendezvényen 84 saját adatokat bemutató, anonim módon elbírált előadás mellett 8, az MDT által felkért szakmai összefoglaló, valamint 3 hazai és 3 külföldi díjazott referátuma hangzott el. A szponzorált szimpóziumokon előadott tudományos előadások és üléselnöki összefoglalók száma 50 volt. Fontos szakmai eseménynek számít a hazai diabetológiában aktív és kiemelkedő munkát végző orvosok és szakdolgozók számára kiírt díjak átadása: a Pro Diabetológia Díj, a Magyar Imre Díj és Emlékérem, a Hetényi Géza Díj és Emlékérem, a Kiváló Diabetes-edukátor díj, a Pro Aegrotis Díj, az MDT legjobb 35 év alatti első szerzős közleménye számára kiírt díj, a Diabetologia Hungarica legjobb közleménye, a Diabetologia Hungarica legjobb 35 év alatt írt közleménye, a legjobb idegen nyelvű közlemény díja, az Év Fiatal Diabetológusa, valamint a Szűcs Zsuzsanna Alapítvány Díja. A díjazottak névsora és munkahelye a következő Diabetologia Hungarica számban jelenik meg.

  Hazai kutatók, díjazottak mellett külföldi vendégek is kitüntetéseket vehettek át a kongresszuson. Kik és milyen elismerésben részesültek?
  A 2014. évi Somogyí Díjat Michael Roden német belgyógyász, endokrinológus, a Düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem professzora vehette át. A társaság tiszteletbeli tagjai sorába fogadta Ioan Veresiut, a Kolozsvári Egyetem diabetológus professzorát és Shaukat Sadikot professzort, az Indiai Diabetes Társaság elnökét, aki egyben az IDF soron következő elnöke is.

  Összességében hogyan értékeli a szegedi konferenciát?
  Úgy érezzük, hogy a négy napos, alkalmanként párhuzamos szekciókban zajló, szoros és tartalmas tudományos program mindvégig lekötötte a résztvevők figyelmét. A hallgatóság létszáma és aktivitása az üléstermekben megerősítette, hogy sikerült érdeklődésre számot tartó, aktuális témákat kínáló programot összeállítani. Az előadók és üléselnökök kiváló felkészültségének köszönhető magas színvonalú szekciókat hallgathattunk meg, melyek után a Dóm téren és a Fehértói Halászcsárdában megtartott nagy sikerű esti társasági programok színesítették a rendezvényt. Reméljük, hogy Szeged városa méltó keretet adott a XXII. Kongresszus eseményeinek.

  Gratulálunk a sikeres kongresszushoz és további szakmai, társasági - eredményekben gazdag - munkát kívánunk Önnek és Várkonyi Tamásnak!

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Földesi Irén

Vissza