Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Megjelent a legújabb OEP rendelet – Változások az 'új' orális antikoagulánsok támogatottságában és felírhatóságában
  2014.05.08.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  2014.05.01-től ismét változások történtek az OEP gyógyszertörzsben.
  23 készítmény került forgalomba, 124 készítmény a törzskönyvből törlésre került, 4 készítmény ára jelentősen mérséklődött, 1 készítmény ára jelentősen emelkedett, 7 készítmény fogyasztói ára megváltozott, 27 készítmény térítési díja megváltozott, 8 készítmény kapott normatív támogatást, 18 készítmény kikerült a normatív támogatott körből,  13 készítmény kapott egészségügyi jogcímen támogatást, (ezek között nincs diabetológiai), 17 készítmény kikerült az egészségügyi jogcímen támogatott körből, 12 készítménynek változott az egészségügyi jogcíme.
  Jogszabályok, rendeletek
  Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó gyógyszerek körében a diabetológiát és belgyógyászatot érintő változás most nem volt, de ezek felírását illetően igen.
  Belgyógyászatot érintő jelentős változás az „új" orális antikoagulánsok támogatottságában és felírhatóságában történt. Az „új" orális anticoagulánsok egységesen 70%-os támogatást kaptak, a felírhatóságról az EÜ70 26-28. pont rendelkezik. Belgyógyászatot az Eü70 28. pont érinti, „Vénás thromboembolia másodlagos megelőzésére, ha az orális K-vitamin antagonisták (acenocumarol, warfarin) ellenjavalltak". Szűkül a felírók köre, a belgyógyász mellett csak haematológus és klinikai onkológus javasolhat és írhat ilyen készítményt. Itt egyelőre egyedül csak a rivaroxaban szerepel. A szintén új indikációs területként megjelenő Eü70 26. pontnál „Stroke és szisztémás embolizáció megelőzésére nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedő felnőtt betegeknél..." a belgyógyász nem szerepel a felírók között csak kardiológus, neurológus és hematológus javasolhat és írhat. Itt a rivaroxaban mellett bekerült a dabigatran és az apixaban is. Az Eü 70 27 pontban csak a traumatológia és az ortopédia érintett.

  Publikus gyógyszertörzsben változatlanul szerepel a simvastatin+ezetimibe felírhatóságában az Eü 90 1/d pont, ami azt jelenti, hogy az egyébként 2014.03.01. hatállyal törölt indikációs pont alapján a korábbi javaslat érvényességi idejéig a gyógyszer felírható továbbra is. A publikus gyógyászati segédeszköz törzsbe új eszköz nem került fel, néhányat töröltek. Tű nélküli, egyszer használatos fecskendők közül törölték az Injekt 2 ml (ISO kód (0419090603010) és az Injekt 5 ml (ISO kód 0419090603011) eszközöket. Egyszer használatos fecskendőtűk közül a Sterican 20, 21 és 25 G-s (ISO kód 0419150303006-8) került törlésre. Egyszer használatos pen tűk közül a Novo Fine Pen tű 28G-t (ISO kód 0419150603003) vették le a listáról.

  A frissített OEP rendeleteket megtalálják 'Jogszabályok, rendeletek' rovatunkban >>

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.