Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • A Magyar Hypertonia Társaság felhívása - Hipertonológia licenc - Képzési és vizsga feltételrendszere
  2014.05.05. | Magyar Hypertonia Tásaság | Hírkategória: Általános
  HIPERTONOLÓGIA LICENC
  2013. novemberétől lehetőség nyílt Magyarországon a hipertonológia licenc vizsga letételére, amely államilag elismert formában igazolja e szakterületen az elméleti és gyakorlati jártasságot. A háziorvos, belgyógyász, gyermekgyógyász, kardiológus, nefrológus, geriáter és szülész-nőgyógyász szakorvosok részére ez további szakmai ellátási és a későbbiekben reményeink szerint többletfinanszírozási lehetőséget jelent. Mind a háziorvosi praxisban, mind pedig a belgyógyászat és társterületei keretén belül elkülönített rendelési lehetőséget jelenthet, a licenccel rendelkező számára.

  KÉPZÉSI ÉS VIZSGA FELTÉTELRENDSZER
  A négy orvosegyetem, illetve orvostudományi centrum hipertonológia szakmai grémiuma megalakult. A grémium feladata áttekinteni a területi illetékesség szerint vizsgára jelentkezők megfelelőségét. A képzési terv elfogadásától, a már letöltött gyakorlati idő beszámíthatóságáig bezárólag a grémium dönt és javasolja a vizsgára bocsátást. A vizsgáztatást is az egyetemek végzik. Az elméleti és gyakorlati képzőhelyek akkreditációja folyamatban van és hamarosan nyilvános kiírásra kerül, hasonlóképpen a vizsgáztatók névsora is. A hipertonológia szakterületén dolgozók esetében lehetőség van (a grémium döntése alapján) az eredeti képzési időtől való eltekintésre és csak vizsgára történő bejelentkezésre. Egyébként a képzési idő 24 hónap, melyet követően lehet vizsgázni.

  Az elméleti tudás megszerzéséhez segítség a 2013 őszén megjelent „A hypertonia és a kardiovaszkuláris prevenció kézikönyve" című könyv, illetve 2014 májusában kiadásra kerülő „A hypertoniabetegség felnőttkori és gyermekkori ellátásának szakmai irányelvei" kiadvány (Hypertonia és Nephrologia folyóirat májusi Szupplementuma). Információk a licenc képzés és vizsga feltételeiről a 23/2012 (IX.14.) és a 69/2013. (XI.19.) EMMI rendeletben olvashatók.

  Szorgalmazzuk és javasoljuk mind a háziorvos, mind a belgyógyászati területek szakorvosainak a licencvizsga megszerzését, amely előfeltétele, egy-egy minősített ellátóhely vezetésének, létrehozásának. A későbbiekben ezen ellátóhelyeket (praxis, szakrendelés, szakambulancia, fekvőbeteg ellátóhely) hálózatba szervezzük, a közvetlen kapcsolattartás lehetősége, a legjobb ellátási gyakorlat megismerése és bemutatása céljából.

  A 3,5 millió becsült hypertoniás lakos ellátását Magyarországon csak az alapellátás képes biztosítani, mely tevékenységéhez minden támogatásra és továbbfejlődési lehetőségre szükség van. Egy ilyen lehetőség a hipertonológia licenchez tartozó tudás megszerzése és a jártasság bizonyítása a vizsga letételével.

  A hipertonológiával kapcsolatos gyakorlati kérdésekről a Magyar Hypertonia Társaság TAVASZI KONGRESSZUSÁN külön szekciót szervezünk, amelyre mindenkit szívesen látunk és meghívunk. Az egy napos Tavaszi Kongresszus a HYPERTONIA VILÁGNAPJÁN kerül megrendezésre, 2014. május 17.-én (Budapest, Danubius Hotel Hélia; 10-17 óra között). További információk: www.hypertension.hu

  Prof. Dr. Kiss István
  a Magyar Hypertonia Társaság elnöke,
  az MHT Elnöksége és Vezetősége nevében

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények