Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A HÓNAP HÍRE - 2014. április
  2014.05.01.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: A hónap híre
  Az MDT XXII. kongresszusán (2014. április 24-27.) a vezetőség egyhangú határozata alapján a nemzetközi diabetológiai élet két kiváló képviselőjét tüntették ki tiszteletbeli tagsági címmel (honorary member of the Hungarian Diabetes Association). Mindkét új tiszteletbeli tag előadást tartott a kongresszuson.

  Professor Shaukat Sadikot, az IDF (International Diabetes Federation) leendő, megválasztott elnöke, a Diabetes India elnöke. Előadásában a diabetes világméretű terjedésének gondjait vázolta fel, használva az IDF Diabetes Atlas legújabb, 2013-ban megjelent kiadásában található számadatokat. A 2-es típusú diabetes növekedésének üteme felülmúlja a korábbi becsült adatokat, különösen a fejlődő országokban (India, Kína) lesz drámai mértékű az előfordulási arány. A világon jelenleg a legtöbb cukorbeteg Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban él. Jellemző módin a diabetes-esetek átlagosan 46%-a felismeretlen, ez a száma magasabb a fejlődő országokban és valamivel alacsonyabb a fejlett országokban. Sadikot professzor úr rámutatott arra, kezünkben van annak a lehetősége, hogy ezen a helyzeten változtassunk. Elsősorban az elhízás elleni küzdelmet kell a megelőzés tengelyébe állítani, az eredményességhez társadalmi méretű összefogás szükséges, az egészségügy önmagában csak szerény lehetőségekkel rendelkezik.

  Professor Ioan A Veresiu (Department of Diabetes, Nutrition and Metabolic Diseases,University of Medicine and Pharmacy "IuliuHatieganu", Cluj-Napoca Romania) a diabeteses neuropathia talaján szükségessé váló alsó végtagi amputációk előfordulási gyakoriságáról számolt be. Romániában 2006-2010 között végzett nemzeti felmérés adatai alapján az alsó végtagi amputációk 47%-a diabetes miatt válik szükségessé. A helyzeten a diabetes korai felismerése, a rendszeres neuropathia-szűrés, az intenzív glykaemiás kontroll és a folyamatos páciens-edukáció segíthet.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények