Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A HÓNAP HÍRE - 2014. április
  2014.05.01.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: A hónap híre
  Az MDT XXII. kongresszusán (2014. április 24-27.) a vezetőség egyhangú határozata alapján a nemzetközi diabetológiai élet két kiváló képviselőjét tüntették ki tiszteletbeli tagsági címmel (honorary member of the Hungarian Diabetes Association). Mindkét új tiszteletbeli tag előadást tartott a kongresszuson.

  Professor Shaukat Sadikot, az IDF (International Diabetes Federation) leendő, megválasztott elnöke, a Diabetes India elnöke. Előadásában a diabetes világméretű terjedésének gondjait vázolta fel, használva az IDF Diabetes Atlas legújabb, 2013-ban megjelent kiadásában található számadatokat. A 2-es típusú diabetes növekedésének üteme felülmúlja a korábbi becsült adatokat, különösen a fejlődő országokban (India, Kína) lesz drámai mértékű az előfordulási arány. A világon jelenleg a legtöbb cukorbeteg Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban él. Jellemző módin a diabetes-esetek átlagosan 46%-a felismeretlen, ez a száma magasabb a fejlődő országokban és valamivel alacsonyabb a fejlett országokban. Sadikot professzor úr rámutatott arra, kezünkben van annak a lehetősége, hogy ezen a helyzeten változtassunk. Elsősorban az elhízás elleni küzdelmet kell a megelőzés tengelyébe állítani, az eredményességhez társadalmi méretű összefogás szükséges, az egészségügy önmagában csak szerény lehetőségekkel rendelkezik.

  Professor Ioan A Veresiu (Department of Diabetes, Nutrition and Metabolic Diseases,University of Medicine and Pharmacy "IuliuHatieganu", Cluj-Napoca Romania) a diabeteses neuropathia talaján szükségessé váló alsó végtagi amputációk előfordulási gyakoriságáról számolt be. Romániában 2006-2010 között végzett nemzeti felmérés adatai alapján az alsó végtagi amputációk 47%-a diabetes miatt válik szükségessé. A helyzeten a diabetes korai felismerése, a rendszeres neuropathia-szűrés, az intenzív glykaemiás kontroll és a folyamatos páciens-edukáció segíthet.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

Vissza