Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Oktatás és minősítés
 • A diabetológiai licencképesítésről
  2014.04.27. | Magyar Diabetes Társaság, Prof. Dr. Barkai László | Hírkategória: Oktatás és minősítés
  Mint közismert, az elmúlt év őszén életbe lépett a diabetológiai licenc megszerzését lehetővé tevő jogszabály. Ezzel társaságunk több évtizedes tevékenységének egyik fontos eleme célba ért: a diabetológiai tevékenység – amely korábban az MDT általi elismertséget jelentette – államilag is elismerést nyerve lehetővé teszi szakterületünkön az elméleti és gyakorlati jártasság igazolását. Belgyógyászok, gyermekgyógyászok és háziorvosok számára ez a rendelet a szakmai kompetencia és a finanszírozás területén többletlehetőséget jelenthet, ezért társaságunk ennek a szabályozásnak a bevezetését mindig támogatta.

  Ismereteink szerint és nagy örömünkre mind a négy, orvosképzéssel, szakképzéssel és továbbképzéssel foglalkozó egyetem részt kíván venni a diabetológiai licencképesítés szervezésében és a vizsgáztatás lebonyolításában. Ennek megfelelően az egyetemek vezetése kijelölte a képesítésért felelős egyetemi oktatókat, grémiumvezetőket, akik a jogszabályban központilag rögzítettek alapján áttekintik a vizsgára jelentkezők megfelelőségét, az egyes képzési terveket, a gyakorlati idő beszámíthatóságát és a vizsgára bocsáthatóságot, javaslatot tesznek a vizsgabizottságokra és lebonyolítják a vizsgáztatást. Ezen eljárások adminisztrációja a napokban került/kerül megküldésre az egyetemektől a minisztériumba. A képzőhelyek akkreditációja, a képzésre és vizsgára bejelentkezés részletei, a vizsgáztatók kiválasztása folyamatban van, amelyek reményeink szerint hamarosan nyilvános közzétételre kerülnek.

  A Magyar Diabetes Társaság – amely mindig is kezdeményezte  és  támogatta a diabetológiai licencképesítés létrejöttét – igény szerint felajánlja szakmai együttműködését, szervezeti tevékenységét az egyetemek számára, rendelkezésre bocsátja tapasztalatait (akkreditált szakellátóhelyek, képzőhelyek, tematika, vizsgakérdések stb.), és szívesen közreműködik a képzések, továbbképzések és a vizsgáztatás lebonyolításában. Társaságunk álláspontja szerint a korábban képesítést szerzett, a diabetológia szakterületén jelenleg is dolgozó kollégák esetében (az egyetemi grémium döntése alapján) a vizsgára való bejelentkezésre a képzési időtől eltekintve is lehetőséget kell biztosítani. Természetesen egyéb esetekben az MDT közreműködésével kialakított jogszabályi előírásoknak megfelelően lehet vizsgára jelentkezni.

  Társaságunk szorgalmazza és javasolja az érintett szakorvosoknak a licencvizsga megszerzését, amely továbbra is feltétele az MDT által minősített felnőtt- és gyermekdiabetológiai szakellátóhelyek működtetésének, az akkreditáció elnyerésének, de a magas színvonalú alap-ellátás művelésének is. Tesszük ezt azért, mert úgy érezzük, hogy a licencképesítés az évtizedek óta működő MDT-képesítés egyenes ívű folytatása, amellyel a mintegy 700 000-800 000-re becsült hazai cukorbeteg és még legalább ugyanennyi, diabeteséről még nem tudó magyar ember szakmai ellátásának, gondozásának feltételei javíthatók.

  Prof. Dr. Barkai László
  a Magyar Diabetes Társaság vezetősége nevében

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények