Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A diabetológiai licencképesítésről
  2014.04.27.Magyar Diabetes Társaság, Prof. Dr. Barkai LászlóHírkategória: Oktatás és minősítés
  Mint közismert, az elmúlt év őszén életbe lépett a diabetológiai licenc megszerzését lehetővé tevő jogszabály. Ezzel társaságunk több évtizedes tevékenységének egyik fontos eleme célba ért: a diabetológiai tevékenység – amely korábban az MDT általi elismertséget jelentette – államilag is elismerést nyerve lehetővé teszi szakterületünkön az elméleti és gyakorlati jártasság igazolását. Belgyógyászok, gyermekgyógyászok és háziorvosok számára ez a rendelet a szakmai kompetencia és a finanszírozás területén többletlehetőséget jelenthet, ezért társaságunk ennek a szabályozásnak a bevezetését mindig támogatta.

  Ismereteink szerint és nagy örömünkre mind a négy, orvosképzéssel, szakképzéssel és továbbképzéssel foglalkozó egyetem részt kíván venni a diabetológiai licencképesítés szervezésében és a vizsgáztatás lebonyolításában. Ennek megfelelően az egyetemek vezetése kijelölte a képesítésért felelős egyetemi oktatókat, grémiumvezetőket, akik a jogszabályban központilag rögzítettek alapján áttekintik a vizsgára jelentkezők megfelelőségét, az egyes képzési terveket, a gyakorlati idő beszámíthatóságát és a vizsgára bocsáthatóságot, javaslatot tesznek a vizsgabizottságokra és lebonyolítják a vizsgáztatást. Ezen eljárások adminisztrációja a napokban került/kerül megküldésre az egyetemektől a minisztériumba. A képzőhelyek akkreditációja, a képzésre és vizsgára bejelentkezés részletei, a vizsgáztatók kiválasztása folyamatban van, amelyek reményeink szerint hamarosan nyilvános közzétételre kerülnek.

  A Magyar Diabetes Társaság – amely mindig is kezdeményezte  és  támogatta a diabetológiai licencképesítés létrejöttét – igény szerint felajánlja szakmai együttműködését, szervezeti tevékenységét az egyetemek számára, rendelkezésre bocsátja tapasztalatait (akkreditált szakellátóhelyek, képzőhelyek, tematika, vizsgakérdések stb.), és szívesen közreműködik a képzések, továbbképzések és a vizsgáztatás lebonyolításában. Társaságunk álláspontja szerint a korábban képesítést szerzett, a diabetológia szakterületén jelenleg is dolgozó kollégák esetében (az egyetemi grémium döntése alapján) a vizsgára való bejelentkezésre a képzési időtől eltekintve is lehetőséget kell biztosítani. Természetesen egyéb esetekben az MDT közreműködésével kialakított jogszabályi előírásoknak megfelelően lehet vizsgára jelentkezni.

  Társaságunk szorgalmazza és javasolja az érintett szakorvosoknak a licencvizsga megszerzését, amely továbbra is feltétele az MDT által minősített felnőtt- és gyermekdiabetológiai szakellátóhelyek működtetésének, az akkreditáció elnyerésének, de a magas színvonalú alap-ellátás művelésének is. Tesszük ezt azért, mert úgy érezzük, hogy a licencképesítés az évtizedek óta működő MDT-képesítés egyenes ívű folytatása, amellyel a mintegy 700 000-800 000-re becsült hazai cukorbeteg és még legalább ugyanennyi, diabeteséről még nem tudó magyar ember szakmai ellátásának, gondozásának feltételei javíthatók.

  Prof. Dr. Barkai László
  a Magyar Diabetes Társaság vezetősége nevében

Vissza