Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Megjelent a legújabb OEP rendelet – diabetológiát érintő változás nincs
  Változások az ezetimibe felírhatóságát illetően
  2014.03.07.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  2014.03.01-től ismét változások történtek az OEP gyógyszertörzsben.
  19 készítmény került forgalomba, 4 készítmény ára jelentősen mérséklődött, 1 készítmény ára jelentős áremelkedett, 2 készítmény kapott normatív támogatást, 42 készítmény kikerült a normatív támogatott körből, 2 készítménynek változott meg a normatív támogatása, 12 készítmény kapott egészségügyi jogcímen támogatást, (ezek között nincs diabetológiai), 40 készítmény kikerült az egészségügyi jogcímen támogatott körből, 6 készítmény fogyasztói ára megváltozott, 43 készítmény térítési díja megváltozott, 378 készítmény a törzskönyvből törlésre került.
  Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó gyógyszerek körében és ezek felírását illetően a diabetológiát és belgyógyászatot érintő változás most nem volt.
  A gyógyászati segédeszköz támogatott listában nem történt diabetológiát érintő változás.

  Változások az ezetimibe felírhatóságát illetően

  „Az emberi erőforrások minisztere 7/2014. (I. 29.) EMMI rendelete egyes gyógyszerészeti tárgyú és egyéb, a civil szervezetek támogatásával kapcsolatos rendeletek módosításáról" módosította a „A törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet"-et.

  A rendelet 10. § b pontja alapján hatályát vesztette az EÜ90 1/d. pontja 2014. március 1-i hatállyal, vagyis ezután ezetimibe+simvastatin fix kombináció (Inegy) nem irható fel korábban ott meghatározott betegkörnek emelt (90%-os támogatásban). A hatályon kívül helyezett EÜ90 1/d. pontja alapján felírt vények 2014. április 30-ig válthatóak ki és számolhatóak el. Egyenlőre ezetimibe+simvastatin kombinációról történő átállítással kapcsolatban nem ismert az OEP álláspont, amennyiben ez ismertté válik, erről azonnal beszámolunk.Az ezetrol felírhatóságát szabályozó EÜ90 1/e pont annyiban változott, hogy az „egy hónapos" szövegrészek helyébe a „három hónapos" szöveg került. Megjelent viszont 2014.03.01-től egy új EÜ90 1/f pont, mely alapján ezetimibe+simvastatin fix kombináció (Inegy) az igen nagy kardiovaszkuláris kockázatú hyperlipidaemiás, veseelégtelenségben szenvedő (30 ml/perc alatti GFR), illetve dializált beteg számára támogatottan lesz felírható, amennyiben atorvastatinnal vagy simvastatinnal folytatott három hónapos kezelést követően laborkontroll alapján nem sikerült a kívánt célértéket (LDL 1,8 mmol/l, össz. Chol. 3,5 mmol/l) elérni. A felírásra és javaslattevésre jogosultak a belgyógyászat, a kardiológia, a nephrológia és a neurológia, háziorvos a kiadott javaslatra írhat.           

  A frissített OEP rendeleteket megtalálják 'Jogszabályok, rendeletek' rovatunkban >>

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza