Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Megjelent a legújabb OEP rendelet – diabetológiát érintő változás nincs
  Változások lesznek az ezetimibe és az orális antikoagulánsok felírhatóságát illetően
  2014.02.07.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  2014.02.01-től ismét változások történtek az OEP gyógyszertörzsben.
  29 készítmény került forgalomba, 3 készítmény ára jelentősen mérséklődött, jelentős áremelkedés nem volt, 13 készítmény kapott normatív támogatást, 21 készítmény kikerült a normatív támogatott körből, normatív támogatás nem változott egy készítménynél sem, 24 készítmény kapott egészségügyi jogcímen támogatást, (ezek között nincs diabetológiai), 16 készítmény kikerült az egészségügyi jogcímen támogatott körből, 7 készítmény fogyasztói ára megváltozott, 34 készítmény térítési díja megváltozott, 289 készítmény a törzskönyvből törlésre került.
  Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó gyógyszerek körében és ezek felírását illetően a diabetológiát és belgyógyászatot érintő változás most nem volt. A gyógyászati segédeszköz támogatott listában nem történt diabetológiát érintő változás. Viszont a publikus gyógyászati segédeszköz törzsbe bekerült az Enlite glükóz szenzor, mely normatív támogatással nem írható fel, kizárólag méltányosságból engedélyezett gyógyászati segédeszköz. A méltányosság gyakorlására abban az esetben kerülhet sor, amennyiben orvos-szakmai indok alapján a beteg ellátása bizonyíthatóan kizárólag csak a kérelemben szereplő, támogatotti listán nem szereplő eszközzel lehetséges. A kérelemhez – többek között – mellékelni kell a gyártónak az eszközre vonatkozó árajánlatát is, melynek figyelembevételével kerül megállapításra az árhoz nyújtott támogatás összege pozitív döntés esetében.

  Az egyedi támogatásokkal kapcsolatban további, részletesebb információt találnak az OEP honlapján >>

  Változások várhatók az ezetimibe és az „új"orális antikoagulánsok felírhatóságát illetően

  „Az emberi erőforrások minisztere 7/2014. (I. 29.) EMMI rendelete egyes gyógyszerészeti tárgyú és egyéb, a civil szervezetek támogatásával kapcsolatos rendeletek módosításáról" módosította a „A törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet"-et.

  A rendelet 10. § b pontja alapján hatályát veszti az EÜ90 1/d. pontja 2014. március 1-i hatállyal, vagyis ezután ezetimibe+simvastatin kombináció nem irható fel az ott meghatározott betegkörnek emelt (90%-os támogatásban). A hatályon kívül helyezett EÜ90 1/d. pontja alapján felírt vények 2014. április 30-ig válthatóak ki és számolhatóak el. Egyenlőre ezetimibe+simvastatin kombinációról történő átállítással kapcsolatban nem ismert az OEP álláspont, amennyiben ez ismertté válik erről azonnal beszámolunk..Az ezetrol felírhatóságát szabályozó EÜ90 1/e pont nem fog változni. Megjelenik viszont majd 2014.03.01-től egy új EÜ90 1/f pont, mely alapján ezetimibe+simvastatin fix kombináció az igen nagy kardiovaszkuláris kockázatú hyperlipidaemiás, veseelégtelenségben szenvedő (30 ml/perc alatti GFR), illetve dializált beteg számára támogatottan lesz felírható, amennyiben atorvastatinnal vagy simvastatinnal folytatott három hónapos kezelést követően laborkontroll alapján nem sikerült a kívánt célértéket (LDL 1,8 mmol/l, össz. Chol. 3,5 mmol/l) elérni.

  A másik jelentős változás a rendelet szerint az „új" orális antikoagulánsok támogatottságában és felírhatóságában lesz, ezek hatálybalépésének ideje: 2014. május 1. Az Eü 90 4.c/1 pont alapján felírt vényeket 2014. április 30-ig lehet kiváltani. Az „új" orális anticoagulánsok egységesen 70%-os támogatást kapnak majd, a felírhatóságról az EÜ70 26-28. pontok fognak rendelkezni. Az Eü70 28. pontban, „Vénás thromboembolia másodlagos megelőzésére, ha az orális K-vitamin antagonisták (acenocumarol, warfarin) ellenjavalltak" szűkül a felírók köre, a belgyógyász mellett csak haematológus és klinikai onkológus javasolhat és írhat ilyen készítményeket. Az új indikációs területként megjelenő Eü 26. pontnál „Stroke és szisztémás embolizáció megelőzésére nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedő felnőtt betegeknél..." a belgyógyász nem szerepel a felírók között.

  A frissített OEP rendeleteket megtalálják 'Jogszabályok, rendeletek' rovatunkban >>

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza