Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • S. O. S. Cukor! – Hiánypótló könyv a diabéteszről
  2013.11.21.Oriold és Társai Kiadó Kft.Hírkategória: Általános
  Egyedülálló kötet jelent meg betegeknek, hozzátartozóknak és orvosoknak a Magyar Diabetes Társaság ajánlásával.

  Az interjúkötet szakít a diabéteszről szóló könyvek rideg szakmaiságával: cukorbetegekkel készült, őszinte beszélgetésekkel tárja fel a betegség kapcsán felmerülő, tabunak számító témákat is. A problémákat elismert szakemberek kommentálják, így párhuzamosan ismerhetjük meg a cukorbetegséget az orvos és a beteg szemszögéből.
  Hogyan fogadja el betegségét és önmagát egy cukorbeteg? Miként kezeli a diagnózist követő ijedtséget, félelmet és haragot? Milyen hatással van a diabétesz a kapcsolataira, és hogyan viszonyulnak állapotához a családtagjai? Megkapja-e a maximális támogatást környezetétől és orvosától? Miben akadályozza a betegség, és hogyan sikerül megküzdenie a mindennapokban felmerülő problémákkal? – Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ az S. O. S. Cukor! – Párbeszéd a diabéteszről című könyv, amely tizenkét interjút tartalmaz férfiakkal és nőkkel, fiatalokkal és idősebbekkel, akik mind kendőzetlenül vallanak örömeikről, szorongásaikról, nehézségeikről.

  Az interjúalanyok vallomásaiból feltárulnak a diabétesz okozta gyakorlati problémák, a cukorbetegség érzelmi kihívásai és a lehetséges megküzdési stratégiák. A beszélgetések számos problémakört érintenek: a munka, a gyermekvállalás, a terhesség kérdéseit, a diabétesz okozta napi problémákat, a sportolás, a diéta, az inzulinadagolás nehézségeit, valamint a cukorbetegség súlyos következményeit is. Az interjúk a szexualitás témakörét is körüljárják. „A szexualitás is az életminőség egyik meghatározó eleme, s mint ilyen egyre nagyobb figyelmet kell hogy kapjon az egészségügyi, ezen belül a diabetológiai ellátásban is." – fogalmaz a kötet közreműködője, Dr. Takács Éva Judit szexuális medicina szakember. Az interjúalanyok csalódásaikról és sikerélményeikről egyaránt őszintén vallanak. A beszélgetésekkel párhuzamosan elismert szakemberek – diabetológus, dietetikus, pszichológus, sportorvos és jogász – kommentárjai segítik az olvasót megérteni és feldolgozni az adott interjúban elhangzottakat; minden kommentár mellett piktogram jelzi, hogy épp melyik szakértő van a segítségünkre. A könyv személyes hangvétele és őszinte problémafeltárása segít hatékonyabbá tenni az orvos-beteg kapcsolatot; együttműködésre sarkallja nemcsak a beteget, hanem a kezelésében részt vevő egyéb partnereket is. Az így létrejövő bizalmi kapcsolat támogatja a beteget a diabétesszel való együttélésben – ezt a célt szolgálja a kötet kommunikációs segédlete is.

  Magyarország különösen veszélyeztetett a diabétesz szempontjából: mintegy 800 000-re tehető a cukorbetegek száma, s ebből körülbelül 200 000 beteget nem kezelnek. Egyes felmérések szerint a potenciális betegekkel együtt a cukorbetegség akár 2,5–3 millió embert is érinthet hazánkban. A diabétesz tehát olyan súlyos társadalmi problémát jelent, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül. Már gyermekkorban nagy hangsúlyt kell fektetni a tudatosság kialakítására illetve a megfelelő tájékoztatásra. „A betegoktatás a diabétesz menedzselésének egy sarkalatos pontja. Az oktatásnak diabéteszes gyermek esetében a szülőket, a családot, az óvónőket és a tanárokat is érintenie kell." – fejti ki a könyv hasábjain Dr. Körner Anna gyermekgyógyász, diabetológus.

  A Magyar Diabetes Társaság elnöke, Prof. Dr. Barkai László szerint „A könyv a hazai és nemzetközi irodalomban is egyedi, különleges felépítésű és olvasmányos mű, nemcsak a szakember, de a laikus számára is. Bizonyosan segíti a diabéteszes betegek és családtagjaik számára a betegséggel való együttélést, és javítja a mindennapok életminőségét, végső soron a sikeresebb anyagcsere vezetést.".

  A kötet mellé állt a Magyar Coaching-Pszichológiai Egyesület is, mely több alkalmas, ingyenes coaching programot indít a leggyorsabb, diabétesszel érintett jelentkezők számára. Bővebb tájékoztatás az egyesület honlapján található.

  Az S. O. S. Cukor! – Párbeszéd a diabéteszről című könyv a legtöbb könyvesboltban és online könyváruházban megvásárolható.

  Megrendelés: http://hu.orioldbooks.com/2013/11/s-o-s-cukor.html

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények