Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Jogszabályok, rendeletek
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Megjelent a diabetológiai licencvizsga követelményrendszere
  2013.11.20. | MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer Ferenc | Hírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  Jogszabályok, rendeletek„Az emberi erőforrások miniszterének 23/2012. (IX. 14.) EMMI rendelete a szakorvosok, szakfogorvosok, szakgyógyszerészek és szakpszichológusok egészségügyi szakirányú szakmai továbbképzéséről" bevezette a licenc fogalmát. A licenc a szakorvosok, által, vizsgával záruló egészségügyi szakirányú szakmai továbbképzés keretében megszerezhető bizonyítvány, amely a szakorvost a szakképesítésére épülő szakmai tevékenység végzésére jogosítja.

  A szakorvosok, által megszerezhető licencek köréről emberi erőforrások minisztere a Magyar Közlöny 191. számában 2013. november 19. kedden megjelent 69/2013. (XI. 19.) EMMI rendeletben intézkedik. A rendelet 4. melléklete tartalmazza a szakorvosok által megszerezhető licencek képzési követelményeit. Ennek 13. pontjában szerepel a diabetológia, mint interdiszciplináris licenc, melynek képzési ideje 24 hónap. Az interdiszciplináris licenc: két vagy több szakterület határterületét képező, speciális ismereteket igénylő, egyetlen szakképesítés által le nem fedett szakmai területen történő tevékenység végzésére jogosító licenc. A diabetológiai licenc képzésben való részvételhez szükséges képesítési és szakmai feltételek belgyógyászati szakképesítés, csecsemő- és gyermekgyógyászati szakképesítés vagy háziorvostan szakképesítés.

  A szakorvosok által megszerezhető diabetológiai  licenc képzési követelményei" –t „Jogszabályok, rendeletek" rovatunkban olvashatják >>

  Ugyanitt találhatják meg a módosított 23/2012. (IX. 14.) EMMI rendeletet a szakorvosok, szakfogorvosok, szakgyógyszerészek és szakpszichológusok egészségügyi szakirányú szakmai továbbképzéséről is.

  A jogszabály lehetőséget ad a régóta diabetológiával foglalkozó kollégák számára, hogy a licenc képzés teljesítése nélkül jogosultak legyenek a licenc vizsga letételére az alábbi feltételek teljesülése esetén: „Az új licenc képzés bevezetésétől számított 1 éven belül a bevezetést megelőzően a licenc tartalmával megegyező kompetenciabővítő továbbképzést elvégzett személy vagy az adott szakterületen legalább a licenc képzés időtartama háromszoros idejének megfelelő gyakorlattal rendelkező személy a licenc képzés teljesítése nélkül jogosult a licenc vizsga letételére. A licenc vizsgára jelentkezéskor az egyetem tanúsítja, hogy az érintett személy által korábban teljesített kompetenciabővítő továbbképzés tartalmában és a megszerzett ismeretanyag tekintetében megfeleltethető a licenc képzés során elsajátítható tevékenységeknek, vagy az érintett személy az adott szakterületen előírt szakmai gyakorlattal rendelkezik."

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Strényer Ferenc

  Kapcsolódó dokumentumok(2)

Vissza