Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A HÓNAP INTERJÚJA - 2013. augusztus
  2013.08.13.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Földesi IrénHírkategória: A hónap interjúja
  Az MDT oktató anyagának bemutatására július 15-én, sajtótájékoztató keretében került sor. Erről az eseményről kérdezzük Hidvégi Tibor főorvos urat, a Társaság Főtitkárát.
  Dr. Hidvégi Tibor
  Manapság számtalan, többnyire gyógyszergyárak által elkészített és kibocsátott – diabétesszel kapcsolatos betegtájékoztató füzet, prospektus áll a betegek rendelkezésére. Miért gondolta a Társaság vezetősége, hogy mindezeken túl egy újabb kiadvány jelenjen meg? Több információt tartalmaz vagy a formai megjelenésében más, mint az eddigiek?
  Azt hiszem, a páciens edukáció jelentőségét cukorbetegekkel foglalkozó szakemberek számára nem kell külön hangsúlyozni. A Társaság vezetősége megbízta az Edukációs munkacsoportot, hogy hazai és nemzetközi tapasztalatok felhasználásával dolgozzon ki egy általánosan használható oktató anyagot, amely a cukorbetegséggel kapcsolatos alapismereteket tartalmazza. Reményeink szerint ez egyaránt használható a szakellátásban megforduló betegek oktatása során, valamint a háziorvosi gyakorlatban, hiszen az elfoglalt és túlterhelt kolléga és asszisztense számára segítséget jelenthet. Valóban több, főként gyógyszercégek által támogatott oktató kiadvány áll rendelkezésre, mégis úgy érzem, szükség volt egy cégektől független, hazai viszonyokat figyelembe vevő, Társaságunk tagjai által támogatott edukációs anyagra, ahogy ez megtalálható az egyes országok, vagy az EASD, IDF oktatással foglalkozó honlapjain. Köszönet illeti a Sanofi Aventist, a kiadvány létrejöttének technikai támogatásáért.

  Milyen fejezeteket tartalmaz az oktató anyag?
  Mivel minden témát fontosnak tartok, örömmel sorolom fel a fejezeteket, szerzőikkel együtt: Mi a cukorbetegség? (Dr. Tschürtz Nándor, Dr. Hidvégi Tibor), A gyermekkori cukorbetegség (Seresné Szabó Ágnes, Stégermájer Mónika, Dr. Soós Andrea) Hogyan birkózzak meg a betegség miatti érzéseimmel? (Dr. Purebl György, Dr. Halmos Tamásné Kónya Szilárdné) Mit tegyek, hogy jól egyek? Cukorbetegek étrendje (Kicsák Marian, Nagy Krisztina) Vércukor önellenőrzés és kezelési célértékek (Eisenbergerné Krár Angéla, Dr. Oláh Ilona, Dr. Rakk Erika) Ismerje meg és érje el egyéni céljait! (Dr Strényer Ferenc) A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése (Dr. Földesi Irén, Dr. Farkas Klára) A 2-es típusú cukorbetegség inzulinkezelése (Dr. Földesi Irén, Dr. Farkas Klára) A cukorbetegség idült szövődményei (Dr. Strényer Ferenc) A cukorbetegség szemészeti szövődményei (Dr. Nádas Judit, Dr. Kassai Gábor) A cukorbetegség és a szív    (Dr. Strényer Ferenc) A cukorbetegség veseszövődményei (Dr. Nádas Judit, Dr. Kassai Gábor) Magas vérnyomás és cukorbetegség (Dr. Strényer Ferenc) A cukorbetegség okozta idegkárosodás - diabéteszes neuropátia (Dr. Dömötör Erzsébet, Eisenhauerné F. Andrea, dr. Kempler Péter, dr. Keresztes Katalin) A szájelváltozások jelentősége diabéteszes betegeknél (Eisenhauerné Fördős Andrea)

  Kik a szerkesztői a kiadványnak?
  A szerzők és fejezetcímek felsorolásából látható, hogy igazi csapatmunka volt az írás, köszönjük Társaságunk vezetőségi tagjainak is a segítő észrevételeket és támogatást. A szerkesztés feladatát magamra vállaltam.

  Hogyan juthatnak hozzá a hazai betegek edukációs füzethez?Az anyag a Honlap betegoldaláról teljes egészében és fejezetenként is letölthető, olvasható. Szeretnénk szponzort találni a nyomtatott változat előállítására is, hiszen a gyakorlatban erre is nagy szükség lenne.

  Milyen további tervei vannak az Edukációs Munkacsoportnak?
  A hozzánk eljutott információk alapján az anyag kedvező fogadtatása bátorít bennünket arra, hogy újabb témák, (pl. gesztációs és pregesztációs cukorbetegség), illetve egyes területek speciális edukációs igényeit figyelembe véve (inzulinpumpa kezelés oktatása gyermek és felnőttkorban) dolgozzunk ki anyagokat. Természetesen várjuk a „felhasználók” visszajelzéseit, véleményét is.

  Az MDT főtitkári funkcióját évek óta betölti. Hogyan látja a Társaság szerepét és a magyar diabetológia helyzetét az elkövetkezendő években?
  Nagy megtiszteltetés számomra, hogy második ciklusban segíthetem a Vezetőség munkáját. A közeljövőben számos kedvező változás várható, amely növelheti a diabetologia elismertségét. Hamarosan megjelenik a minisztériumi rendelet, amely a diabetológus képesítést licenc vizsgához köti. Ez hatósági elismerést jelent a diabetológiának, s az e szakterületet művelő kollégáknak. 2011-ben az ENSZ közgyűlés Földünk népességének egészségét és jövőjét veszélyeztető kórképek közé sorolta a cukorbetegséget, a szív érrendszeri-, daganatos- és idült légzőszervi betegségek mellett. E négy, járványszerűen terjedő, „közellenségnek” számító betegségcsoport megelőzése nemcsak a népesség életkilátásait javítja, hanem jelentős gazdasági előnnyel is jár az országok számára. A közelmúltban a WHO európai régió küldöttsége látogatta meg hazánkat, az Emberi Erőforrások Minisztériumában Barkai László elnök úr és jómagam számoltunk be a diabétesz ellátás helyzetétről. Ezt követően egy klinikán, szakellátó helyen, háziorvosi rendelőben és az OEP megfelelő szerveinél tájékozódtak. A látogatás végén elismerően szóltak a hazai diabétesz ellátás szervezettségéről, a Nemzeti Diabéteszprogramról, és az elkészült Oktató anyagról. A munka a minisztérium koordinálásával folytatódik, elsősorban a prevenció feladatainak kijelölésével.  A jövőt illetően optimista vagyok, hiszen számos kiváló fiatal kutató kolléga sikeres szereplését látjuk a hazai és nemzetközi kongresszusokon. A Társaság Vezetősége kiemelt figyelmet fordít a fiatalok segítésére, többek között az „MDT Arany és Gyémánt fokozatú támogatója” címmel járó anyagi források felhasználásával.

  További sikeres munkát kívánunk az Edukációs munkacsoportnak és Önnek egyaránt!

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Földesi Irén 

Vissza