Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Prof. Dr. Brooser Gábor emlékére
  2013.08.08.MDT, Prof. Dr. Madácsy LászlóHírkategória: Általános
  Prof. Dr. Brooser GáborMély megrendüléssel értesültünk róla, hogy hosszú és súlyos, de türelemmel viselt betegség után elhunyt Prof. Dr. Brooser Gábor ny. egyetemi tanár, az MTA doktora, a Magyar Diabetes Társaság örökös elnöke. Temetéséről később intézkednek.

  Tudós társaságokban és szerkesztőbizottságokban betöltött tagságait, kitüntetéseit és elismeréseit felsorolni is nagy feladat lenne. Gyógyítói, tudományos kutatói és közéleti tevékenységén túl orvosok generációit nevelte ki. A szemorvoslás és a diabetológia tudományában nemzetközileg is maradandót alkotott.

  Brooser Gábor 1927-ben született Budapesten, édesapja szemészorvos volt. Ő maga diplomáját 1951-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerezte. Szemész szakorvosi vizsgát az I.sz. Szemészeti Klinikán tett, ahol 1951-58-ig egyetemi gyakornok, majd tanársegédi beosztásban dolgozott. A forradalom után, 1958-ban, az Orvostovábbképző Intézetbe került a Szemészeti Tanszék adjunktusának, majd 1973-ban docensi, 1977-94-ig klinika igazgató, egyetemi tanári kinevezést nyert, pályázat útján.

  A Szemészeti Szakmai Kollégium elnöke volt 1984-95-ig, az Országos Szemészeti Intézet igazgatói feladatát 1982-2001 között látta el. A Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen rektorhelyettessé, majd 1993-ban rektorrá választották, e tisztségéről 1997-ben lemondott. A Magyar Orvosi Kamara elnökeként (1991-94) része volt a kamarai törvény kidolgozásában, az Orvoskamara hivatásrendi köztestületté alakításában, és értékes véleményét a Kamara vezetősége a legutóbbi évekig is meghallgatta.

  Tudományos munkássága középpontjába 1958-tól a szemészeti diabétesz kutatás került: az érszövődmények korai felismerése és gyógyítása, a másodlagos zöld hályog műtéti és a lézerkezelés alkalmazása. A szemészeti diabetológia tárgykörében számos tudományos közleményt és könyv-részletet publikált; hazai és idegen nyelvű közleményeinek száma 123. Ebben a tárgykörben fogalmazódott meg „A fluoreszcein fundus-angiográfia és annak alkalmazása diabetes gondozásban” c. kandidátusi értekezése (1971), valamint „Az interdisciplináris diagnosztika és terápia módszerei és eredményei a szemészeti diabetológiában” c. doktori értekezése (1993).

  Klinika igazgatói kinevezése után intézetének angiológiai részlegén bevezette a fluoreszcein fundus-angiográfiát és a szemészeti ultrahang vizsgálatot, lézerlaboratóriumot és glaucoma-ambulanciát indított. Országos vonzáskörű szemészeti diabetológiai központot szervezett. A Nemzeti Diabetes Program szervezője és vezetője volt 1997-ig. A Magyar Diabetes Társaság elnöki tisztét l984 és l992 között töltötte be, lemondásakor örökös tiszteletbeli elnöknek választották meg.

  Amikor rá emlékezünk, nem csak a tudós orvosra, hanem a művelt, több nyelven anyanyelvi szinten beszélő, minden iránt érdeklődő, humánus úriemberre emlékezünk. Vele beszélgetni élmény volt, választékos stílusát munkatársai, tanítványai vitték tovább. Erdélyi szász származására büszke volt, ezt a Tudomány Kiadónál megjelent önéletrajzi ihletettségű prózai kötetéből és verskötetéből is kiolvashatjuk. Visszavonulása után, az utóbbi években is számos interjút kértek tőle, hírneve, emberi vonzása mit sem kopott. „Embernek lenni értékrendet is jelent” –vallotta, a XX. század viharos történelmét megélő emberként. Ezekből az interjúkból is kiolvashattuk élet- és természet szeretetét, orvosi ars poeticáját, a beteg emberek iránti empátiáját.

  Halála óriási veszteség mind emberileg, mind a tudomány számára. Teljes életutat járt be és értékálló életművet hagyott maga után. Tudományos eredményei és írásai megőrzik emlékét, barátai és tanítványai nem feledhetik vonzó, bölcsen derűs személyiségét. Nyugodjon békében.

  Prof. Dr. Madácsy László
  ny. egyetemi tanár

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.