Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  'Teljes élet cukorbetegen' - a Magyar Diabetes Társaság oktató anyagának bemutatása
  2013.07.09. | MDT Web-szerkesztőség, Dr. Hidvégi Tibor | Hírkategória: Általános
  Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.

  Mértékadó becslések alapján Földünkön a cukorbetegség leggyakoribb formája, a 2-es típusú diabétesz a 2007. évi 246 millióról 2025-re 450 millióra nő. A betegség járványszerű terjedése hazánkat sem kerülte el, a felnőtt lakosság körében a diabétesz előfordulása egy közelmúltban elvégzett reprezentatív felmérés szerint 7,65% volt. A cukorbetegség kialakulását megelőző anyagcserezavarral érintettek aránya Magyarországon ugyanilyen nagyságú.
  Cukorbetegség esetén a korai halálozás, az egészségben eltöltött életévek számának jelentős csökkenése 8-10 évvel rövidíti meg a várható élettartamot. A betegek számának alig felmérhető növekedése jelentős terhet ró az egészségügyi ellátást finanszírozó társadalomra is. A költségek nagy részét elsősorban a szövődmények kezelése emészti fel. A betegség kialakulásának kockázati tényezői jól ismertek: a cukorbetegség előfordulása a családban, a kívánatosnál nagyobb testsúly, mozgásszegény életmód, kalóriadús táplálkozás, terhességi cukorbetegség előfordulása (4000 grammnál nagyobb születési súlyú gyermek a kórelőzményben). A felismert betegség kezelésének alapja az életmód terápia. Mivel a betegek mintegy 80%-a súlytöbblettel rendelkezik, és általában mozgásszegény életmódot folytat, döntő a változtatás elfogadtatása: az egészséges étrend alapjainak megismerése és a mindennapok étkezési szokásaiba illesztése, a testsúly csökkentése, és a beteg korának, egészségi állapotának megfelelő testmozgás elkezdése. Fentiek nélkül mind a gyógyszeres, mind az inzulinkezelés nem hozza meg a kívánt sikert, a rossz cukoranyagcsere tartósan fennmarad, kialakulhatnak a szövődmények. Amennyiben inzulinterápia válik szükségessé a betegnek a kezelés során számos új kihívással kell számolnia. Számtalan kérdésre vár választ: képes leszek e az inzulin beadására, hogyan működnek az injekció beadását segítő eszközök? A rendszeres vércukor önellenőrzés elsajátítása sem könnyű először, a mért értékek alapján az inzulin dózisok változtatása már felkészültebb pácienst feltételez. A fentiekből jól érzékelhető, hogy a cukorbetegség kezelése során a folyamatos betegoktatás nélkülözhetetlen, a terápia része. Fontos e tevékenység a háziorvosi ellátás körülményei között is, de a speciális cukorbeteg ellátó helyeken tevékenykedő oktató nővérek munkája jelentős mértékben e területet segíti.

  A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége megbízásából az Edukációs munkacsoport elkészítette a "Teljes élet cukorbetegen” című oktató anyagot, amely tartalmazza, és egységes keretbe foglalja a legfontosabb ismereteket.
  Mi a cukorbetegség, a gyermekkori cukorbetegségről, hogyan birkózzak meg a betegséggel kapcsolatos érzéseimmel, vércukor önellenőrzés, mit tegyek, hogy jól egyek? - étrendi tanácsok, tablettás kezelés, inzulin terápia, a cukorbetegség és a szív, a cukorbetegség szövődményei és megelőzésük, szájápolás.

  A kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető a Magyar Diabetes Társaság honlapjáról ide kattintva.

  A kiadvány Magyarország egyik vezető gyógyszeripari vállalata, a Sanofi támogatásával és közreműködésével jött létre, a nemzetközi és hazai szakmai ajánlásokat követi, és tartalma nincsen közvetlen kapcsolatban a gyár által forgalmazott gyógyszerkészítményekkel. A közelmúltban a kormány és a cég között létrejött stratégiai partnerségi viszony is jelzi a vállalat elkötelezettségét a gyógyszerforgalmazás mellett a kutatás és betegoktatás terén. Az oktató anyagot július 15 – én sajtótájékoztató keretében mutatja be az MDT elnöke és főtitkára. Hidvégi Tibor dr.

Vissza